Przepis: Tradycyjny pasztet wielkanocny

Przepis: Tradycyjny pasztet wielkanocny

Przepis na ten wielkanocny pasztet to sprawdzona przez lata, rodzinna receptura. Przygotowuje go wiele osób, ale nikt nie modyfikuje receptury bo są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie wymagają zmian. Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak.

 

PRZEPIS: TRADYCYJNY PASZTET NA WIELKANOC

Tradycyjny pasztet wielkanocny
Składniki:

  • 1 kg rozbefu (wołowina)
  • 1 kg świeżego boczku
  • 1 kg karkówki
  • 1 kg szynki
  • 1/2 kg wątróbki wieprzowej
  • 5 białych cebul
  • 1 duży seler korzeniowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • 5 bułek pszennych
  • 7 jajek
  • 2 szt. gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz czarny mielony

 

Sposób przygotowania:

Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie.

Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy do pieczenia, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 1,5 h.

Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25 x 10 cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!