Przepis: Tradycyjny żurek wielkanocny

Przepis: Tradycyjny żurek wielkanocny

Tradycyjny żurek to ta część wielkanocnego posiłku, bez której wiele gospodyń wprost nie wyobraża sobie świątecznego stołu. To ważna część wielkanocnej tradycji. Przygotowywany na zakwasie, wędzonce i białej kiełbasie, podawany tradycyjnie z jajkiem - sprawdźcie nasz domowy przepis na żurek wielkanocny.

 

PRZEPIS: TRADYCYJNY ŻUREK WIELKANOCNY

Tradycyjny żurek wielkanocny
Składniki (na ok.8 porcji):

  • 300 ml zakwasu do żurku
  • 4 laski białej kiełbasy
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 8 jajek
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie do przyprawienia
  • natka pietruszki do ozdobienia

 

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy ok.2-3 l wody i wędzony boczek w kawałku. Po zagotowaniu wody dodajemy białą kiełbasę w laskach, całość gotujemy ok.15 minut, po czym wyjmujemy z garnka kiełbasę, odkładając ją na bok. Do garnka z gotującym się boczkiem wkładamy obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i por. Całość gotujemy do miękkości, głównie marchewki. Łyżką cedzakową wyjmujemy boczek i warzywa.

Do przygotowanego wywaru z boczku i warzyw wsypujemy przyprawy: kostkę bulionu, liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy zakwas do żurku. Doprowadzić do wrzenia, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy w małym garnuszku z mąką i 2-3 łyżkami wody, po czym zabielamy żurek w garnku.

Odłożony wcześniej na bok ugotowany boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy na połówki. Białą kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki. Żurek podajemy z kawałkami kiełbasy i połówkami jajek, przystrojony natką pietruszki.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty