Przepis: Truskawki zapiekane z koglem-moglem pod kruszonką

Przepis: Truskawki zapiekane z koglem-moglem pod kruszonką

Zapiekane truskawki z kruszonką to cudowna alternatywa dla świeżych owoców w sałatkach czy w domowych wypiekach. Zapieczone po wymieszaniu z tradycyjnym koglem-moglem będą pysznym deserem dla całej rodziny.

 

PRZEPIS: TRUSKAWKI ZAPIEKANE Z KOGLEM-MOGLEM POD KRUSZONKĄ

Truskawki zapiekane z koglem-moglem pod kruszonką Truskawki zapiekane z koglem-moglem pod kruszonką

Składniki:

  • 25 dkg świeżych truskawek
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki i 60 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 60 g zimnego masła

 

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić na kawałki. Z 5 żółtek i 3 łyżek cukru utrzeć kogel-mogel. Truskawki włożyć do kokilek (małych naczyń do zapiekania) i zalać utartym koglem-moglem.

Z masła, mąki i 60 g cukru przygotować kruszonkę i posypać nią owoce w kokilkach.

Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podawać na ciepło.

Zapiekane truskawki w sezonie letnim, kiedy owoce są łatwo dostępne i relatywnie tanie, świetnym pomysłem na rodzinny, ciepły deser. Podajemy go od razu po wyjęciu z piekarnika, bezpośrednio w kokilkach. Przepis ten możecie równie dobrze wykorzystać do przygotowania ciepłej, owocowej przekąski dla gości na domowe przyjęcie.

Truskawki zapiekane z koglem-moglem pod kruszonką

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!