Przepis: Truskawkowy cranachan. Szkocki deser truskawkowo-kokosowy z granolą.

Przepis: Truskawkowy cranachan. Szkocki deser truskawkowo-kokosowy z granolą.

Cranachan to rodzaj deseru na bazie owoców i śmietany (oryginalnie zamiast śmietany dodawano ser) z dodatkiem whisky, pochodzący ze Szkocji. Ten oryginalny deser doczekał się wielu wariantów i przepisów - sprawdźcie ten na truskawkowo-kokosowy deser z granolą.

 

PRZEPIS: DESER TRUSKAWKOWO-KOKOSOWY Z GRANOLĄ

Deser truskawkowo-kokosowy z granolą
Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 300 ml śmietany kremówki (36%)
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 4 łyżki whisky

Granola:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Granola: Orzechy włoskie drobno siekamy. Wszystkie sypkie składniki łączymy. Miód podgrzewamy przez kilka sekund w mikrofalówce aby był płynny, mieszamy z olejem. Dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez około 20 minut mieszając co 5 minut, aby się nie przypaliły (szczególnie z boków). Pozostawiamy do wystygnięcia i przekładamy do szczelnego pojemnika.

Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy miód z whisky aż utworzą jednolity sos. Dokładamy truskawki i karmelizujemy je kilka minut. Wykładamy na dno wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu. Na truskawki wykładamy warstwę domowej granoli lub opcjonalnie kupnej. Śmietankę ubijamy. Nakładamy na wierzch deseru. Dekorujemy truskawką, listkiem melisy i odrobiną granoli.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!