Przepis: Włoskie pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

Przepis: Włoskie pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym

Jeśli kuchnia włoska, to oczywiście makaron. Zabieramy Was w południowe rejony Italii - to stamtąd wywodzi się przepis na przepyszne małe mięsne pulpeciki z oliwkami i rodzynkami, zatopione wraz z makaronem w aromatycznym, doprawionym nieco chili, sosie pomidorowym.

 

To cudownie pachnące i smakujące danie przywołuje najlepsze włoskie smaki i obrazy: najlepszy makaron, dojrzewające w gorącym słońcu pomidory i oliwki oraz wytłaczana z tych ostatnich oliwa. Małe, ręcznie formowane pulpeciki z dodatkiem oliwek, rodzynek i kaparów, lekko doprawione na ostro, zanurzone w sosie z pomidorów i podane z dodatkiem ugotowanego "al dente" makaronu. Wierzcie nam - palce lizać!

 

PRZEPIS: WŁOSKIE PULPECIKI Z MAKARONEM W SOSIE POMIDOROWYM

 

Włoskie pulpeciki z makaronem w sosie pomidorowym
Składniki (na 5 dużych porcji):

PULPECIKI

  • 500 g mielonego mięsa
  • 1/2 bułki
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kaparów
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka drobno rozdrobnionej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta chili w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła

SOS Z POMIDORÓW

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 500 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szczypty chili w proszku
  • 1 łyżka oliwy

POZOSTAŁE SKŁADNIKI DANIA

  • 200 g makaronu (penne, świderki lub inny ulubiony kształt)
  • świeża natka pietruszki do dekoracji
  • tarty żółty ser

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki: Bułkę namoczyć w mleku, po czym rozdrobnić. Dodać do mielonego mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kapary, oliwki i rodzynki bardzo drobno pokroić i również dodać do mięsa. Dodać szczyptę chili, doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe, drobne pulpeciki - z tej porcji może ich wyjść ok.25-30 sztuk. Pulpeciki obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem i oliwą.

Sos z pomidorów: W garnku (lub lepiej na dużej, głębokiej patelni) przysmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać zawartość puszek z krojonymi pomidorami oraz doprawić chili. Równolegle sporządzić 500 ml bulionu, który po zagotowaniu się pomidorów dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem, przykryć przykrywką i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie do sosu wsypać surowy makaron, dokładnie wymieszać go z sosem i pozostawić bez przykrycia przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać wszystkie uprzednio przysmażone na patelni pulpeciki i, co jakiś czas mieszając całą zawartość patelni, gotować na małym ogniu całość przez ok.15 minut.

Podawać od razu na gorąco, z dodatkiem tartego sera oraz z zieloną dekoracją z natki pietruszki.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!