Przepis: Wołowina w sosie teriyaki zapiekana z ryżem i warzywami

Przepis: Wołowina w sosie teriyaki zapiekana z ryżem i warzywami

Wołowina w sosie teriyaki to danie inspirowane kuchnią chińską. Zapiekana z ryżem i warzywami: marchewką, zielonym groszkiem, brokułami, papryką czy brukselką jest wspaniałą mieszanką smaków i aromatów. Polecamy na domowy obiad czy danie główne na małe domowe przyjęcie.

 

Kuchnia chińska to wprost nieprzebrane zasoby inspiracji kulinarnych. Słynie z mieszania smaków i aromatów oraz bogactwa warzyw. Poniższy przepis łączy mięso wołowe ze smażonymi i zapiekanymi warzywami. Pożywność dania wzmacnia obecny tu ryż, a aromatyczny sos teriyaki dodaje całości orientalnego sznytu. Wołowina w sosie teriyaki, zapiekana z ryżem i warzywami wymaga nieco zachodu, ale efekt końcowy jest tego naprawdę wart.

Do przygotowania tego dania kuchni chińskiej, najpierw smażonego, a potem zapiekanego w piekarniku, użyliśmy wyjątkowego garnka marki Valdinox z kolekcji Expert. Garnki te pozwalają piec dania, można je bez problemu włożyć do piekarnika i piec do temperatury 230 stopni, bez obaw o uszkodzenia naczynia. Tym samym zastępują naczynie żaroodporne, do którego normalnie musielibyśmy przełożyć całe danie, by zapiec je w temperaturze 180 stopni.

 

PRZEPIS: WOŁOWINA W SOSIE TERIYAKI ZAPIEKANA Z RYŻEM I WARZYWAMI

Wołowina w sosie teriyaki zapiekana z ryżem i warzywami Wołowina w sosie teriyaki zapiekana z ryżem i warzywami

Składniki:

  • 750 g mięsa wołowego (może być gulaszowe)
  • 450 g marchewki z groszkiem (mrożonej)
  • 6-8 świeżych brukselek
  • 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki białego cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki różyczek świeżego brokuła

Sos teriyaki:

  • 100 ml ciemnego sosu sojowego
  • 150 ml wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy domowy sos teriyaki. Możesz użyć gotowego, kupionego w sklepie, ale nic nie będzie tak dobre, jak sos zrobiony samodzielnie, ze sprawdzonych składników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce, po czym w małym garnku lub rondlu podgrzewamy, prawie doprowadzając do zagotowania. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mięso wołowe kroimy na mniejszą kostkę (jeśli to konieczne). Wkładamy do dużej miski, zalewamy połową sosu teriyaki, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby wołowina zamarynowała się w chłodzie.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu producenta i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Brukselki obieramy z wierzchnich liści, płukamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut. Także odstawiamy do wystudzenia.

Paprykę płukamy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w wąskie paski. Różyczki brokuła dzielimy na mniejsze części. Na dużej, głębokiej patelni (my użyliśmy garnka marki Valdinox z kolekcji Expert, którego można używać zarówno do smażenia czy duszenia, jak i pieczenia w piekarniku) rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przez kilka minut smażymy paski czerwonej papryki. Dorzucamy lekko rozmrożoną marchewkę z groszkiem i całość smażymy kolejne 10 minut. Dodajemy brokuły i smażymy jeszcze 5 minut.

W małej salaterce mieszamy sos sojowy, obydwa rodzaje cukru i imbir, tworząc sos do ryżu. Do patelni dodajemy ugotowany i wystudzony ryż, a następnie uprzednio przygotowany sos do niego. Całą zawartość patelni smażymy jeszcze 4-5 minut, często mieszając, aby uniknąć przypalenia.

Patelnię (garnek) zdejmujemy z ognia. Do zawartości dodajemy wołowinę i ugotowaną uprzednio brukselkę i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jeśli tak jak my użyliście garnka, który można również włożyć do piekarnika, niczego nie musicie przekładać. Dolewamy drugą połowę sosu teriyaki i 1/2 szklanki wody. Naczynie wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy (przez pierwsze 30 minut pod przykryciem folii do pieczenia) przez 100 - 120 minut, co jakiś czas mieszając zawartość.

Wołowina w sosie teriyaki zapiekana z ryżem i warzywami

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!