Przepis: Wołowina z warzywami w aromatycznym chińskim sosie

Przepis: Wołowina z warzywami w aromatycznym chińskim sosie

Uwielbiamy azjatycką kuchnię i nic na to nie poradzimy :) Kolejny w naszym internetowym Magazynie przepis w oryginale był wołowiną po kantońsku. Leciutko go zmodyfikowaliśmy, nie używając grzybków mun i kiełków fasoli mun.  Danie smakuje wyśmienicie - wypróbujcie nasz przepis na wołowinę z warzywami w sosie chińskim.

 

PRZEPIS: WOŁOWINA Z WARZYWAMI W AROMATYCZNYM CHIŃSKIM SOSIE

Wołowina z warzywami w aromatycznym chińskim sosie
Składniki:

  • 800 g wołowego mięsa gulaszowego
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g różyczek brokuła (może być mrożony)
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 mała puszka pędów bambusa
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • garść kiełków brokuła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka pieprzu cayenne

 

Marynata do mięsa:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mięso wołowe oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy na małe kawałki, jeśli kupione tego wymaga. W małej salaterce dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty, po czym zalewamy nią mięso wołowe, mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, marchew w plasterki. Czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w dużą (1-1,5 cm) kostkę. Jeżeli używamy mrożonych brokułów i fasolki szparagowej, wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i trzymamy do rozmrożenia, po czym zdejmujemy.

Na dużą patelnię (najlepiej głęboką) wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do zezłocenia. Zdejmujemy cebulę i na tym samym tłuszczu smażymy zamarynowane mięso wołowe - aż będzie dokładnie obsmażone ze wszystkich stron. Wrzucamy z powrotem cebulę oraz dorzucamy marchewkę i wszystkie przyprawy, całość zalewamy bulionem. Patelnię przykrywamy i zawartość dusimy. Po ok. 30 minutach dodajemy brokuły, fasolkę szparagową, pędy bambusa, kiełki i paprykę i nadal dusimy pod przykryciem aż do miękkości mięsa. W razie gdyby sos robił się zbyt gęsty dodać więcej bulionu wołowego. Podawać z ryżem, ewentualnie makaronem.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!