Przepis: Wołowina z warzywami w aromatycznym chińskim sosie

Uwielbiamy azjatycką kuchnię i nic na to nie poradzimy :) Kolejny w naszym internetowym Magazynie przepis w oryginale był wołowiną po kantońsku. Leciutko go zmodyfikowaliśmy, nie używając grzybków mun i kiełków fasoli mun. Danie smakuje wyśmienicie - wypróbujcie nasz przepis na wołowinę z warzywami w sosie chińskim.
PRZEPIS: WOŁOWINA Z WARZYWAMI W AROMATYCZNYM CHIŃSKIM SOSIE
WOŁOWINA Z WARZYWAMI W AROMATYCZNYM CHIŃSKIM SOSIE
- 800 g wołowego mięsa gulaszowego
- 2 duże marchewki
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryka
- 200 g różyczek brokuła (może być mrożony)
- 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 mała puszka pędów bambusa
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- garść kiełków brokuła
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 500 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka pieprzu cayenne
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Mięso wołowe oczyszczamy z błon i tłuszczu, kroimy na małe kawałki, jeśli kupione tego wymaga. W małej salaterce dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty, po czym zalewamy nią mięso wołowe, mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki, marchew w plasterki. Czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w dużą (1-1,5 cm) kostkę. Jeżeli używamy mrożonych brokułów i fasolki szparagowej, wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i trzymamy do rozmrożenia, po czym zdejmujemy.
Na dużą patelnię (najlepiej głęboką) wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do zezłocenia. Zdejmujemy cebulę i na tym samym tłuszczu smażymy zamarynowane mięso wołowe - aż będzie dokładnie obsmażone ze wszystkich stron. Wrzucamy z powrotem cebulę oraz dorzucamy marchewkę i wszystkie przyprawy, całość zalewamy bulionem. Patelnię przykrywamy i zawartość dusimy. Po ok. 30 minutach dodajemy brokuły, fasolkę szparagową, pędy bambusa, kiełki i paprykę i nadal dusimy pod przykryciem aż do miękkości mięsa. W razie gdyby sos robił się zbyt gęsty dodać więcej bulionu wołowego. Podawać z ryżem, ewentualnie makaronem.
2019-04-13ChinesePT70MPT15MPieknowdomu.pl