Przepis: Wrapy meksykańskie z kurczakiem, serami i warzywami

Przepis: Wrapy meksykańskie z kurczakiem, serami i warzywami

Wrapy z mięsnym, drobiowym nadzieniem bardzo dobrze sprawdzają się jako danie obiadowe czy ciepła przekąska w trakcie spotkania z przyjaciółmi. Inspirowane kuchnią meksykańską wrapy z kurczakiem i serowym nadzieniem oraz kukurydzą i czerwoną fasolą są łatwe w przygotowaniu i niezwykle smaczne oraz sycące.

 

PRZEPIS: MEKSYKAŃSKIE WRAPY Z KURCZAKIEM, SERAMI I WARZYWAMI

Wrapy meksykańskie z kurczakiem, serami i warzywami

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 120 g kremowego serka typu Filadelfia
  • 140 g żółtego sera
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chili
  • 1 łyżka mielonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
  • 1/4 szklanki posiekanych liści świeżej kolendry
  • 4-6 tortilli
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka i czerwoną paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso z kurczaka, paprykę czerwoną oraz przyprawy; kmin rzymski, paprykę chili, cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy do przysmażenia mięsa i momentu, gdy papryka będzie w miarę miękka.

W osobnej miseczce mieszamy kukurydzę, odcedzoną z wody czerwoną fasolę, kwaśną śmietanę, kremowy serek i sok z cytryny. Dodajemy je na patelnię i smażymy do uzyskania gładkiej konsystencji, można potrzymać dłużej by sos lekko zgęstniał.

Do składników na patelni dodajemy starty żółty ser, szczypiorek i kolendrę. Smażymy na małym ogniu, mieszając aż do uzyskania gęstej postaci, którą da się utrzymać w tortilli.

Tortille po kolei lekko nagrzewamy (po 15 sekund z każdej strony na gorącej, suchej patelni) by była giętka i elastyczna, po czym nakładamy nadzienie. Zawijamy najpierw oba końce, a potem zwijamy boki, tworząc zamkniętą całość. Można lekko podsmażyć na suchej patelni, by tortilla nabrała temperatury.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!