Przepis: Wrapy z jajkiem, awokado i szparagami

Przepis: Wrapy z jajkiem, awokado i szparagami

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia, gdyż musi dostarczyć nam odpowiednią ilość energii na jego pozostałą część. Jeżeli szukasz pomysłu na szybkie śniadanie to wrapy z jajkiem, awokado i szparagami sprawdzą się doskonale.

 
Wrapy z tortilli z jajkiem i awokado to zrównoważony posiłek białkowo-tłuszczowy, który doskonale sprawdzi się np. jako drugie śniadanie w pracy. Awokado zawiera bardzo zdrowe tłuszcze omega-3 i -6, a porcja świeżych warzyw: pomidorów, szparagów i rukoli dostarcza witamin z grupy A, C i E oraz potas i wapń.
 

PRZEPIS: WRAPY Z JAJKIEM, AWOKADO I SZPARAGAMI

Wielkanocna zupa chrzanowa
Składniki:

  • 4 placki tortilli pełnoziarnistej
  • biały serek do smarowania np. typu Philadelfia
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 1 awokado
  • 4 jajka
  • pęczek szparagów
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:
 
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli. Następnie studzimy je, obieramy i kroimy w ćwiartki. Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki soli i cukru przez około 7-8 minut. Po tym czasie szparagi odcedzamy. Pomidorki koktajlowe myjemy i rozkrawamy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości. Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce.

Na placku rozsmarowujemy równą warstwę białego serka. Orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Rozsypujemy równą warstwą na serku kanapkowym. Następnie serek posypujemy świeżą rukolą oraz układamy na każdym z placków 3-4 szparagi oraz wcześniej przygotowane jajka i pokrojone pomidorki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dolną część placka zawijamy do środka. Pozostałą część placka zwijamy w rulon. Dół tortilli spinamy wykałaczką lub zawijamy folią aluminiową.
Smacznego!

Czas przygotowania: 25 minut
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 330 kcal / porcja

Przeczytaj również

Przydatne produkty