Przepis: Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym

Przepis: Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa to łatwy sposób na pyszny domowy obiad. Nie jest wymagająca w przygotowaniu, a po podaniu jest przepyszna i bardzo pożywna. Często do zapiekanek można użyć składników zalegających w lodówce. My polecamy przepis na zapiekany makaron z mięsem, pieczarkami i sosem pomidorowym, z dodatkiem sera mozzarella.

 

Zapiekanka z makaronem to świetny sposób na przełamanie kuchennej nudy przy domowych posiłkach. Świetnie sprawdzi się też jako ciepłe danie podczas towarzyskiego spotkania w szerszym gronie rodzinnym lub ze znajomymi i przyjaciółmi.

Zapiekany makaron to bardzo wdzięczne danie - można z nim łączyć niemal każdy składnik. Przepisów na zapiekanki makaronowe jest "wielkie mnóstwo" - z mięsem, kiełbasą, rybą czy krewetkami oraz wieloma innymi dodatkowymi składnikami. Zapiekanki to prawdziwa bomba kreatywności w kuchni - można z łatwością "wyczarować" gościom coś naprawdę niesamowitego. A zarazem łatwego w przygotowaniu i pięknie prezentującego się na talerzu.

 

PRZEPIS: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (na 5-6 porcji):

  • 500 g makaronu penne (rurki)
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka (400 g) krojonych pomidorów
  • 400 g passaty (sosu pomidorowego)
  • 200 g sera żółtego mozzarella
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sol, pieprz do smaku

 

Zapiekanka makaronowa w sosie pomidorowym
Sposób przygotowania:

Na desce do krojenia pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Mozzarellę ścieramy na grubej tarce. Makaron penne gotujemy "al dente", w tym czasie mielone mięso przysmażamy na patelni. Po jego usmażeniu odkładamy mięso do dużego naczynia (będziemy w nim potem mieszać wszystkie składniki zapiekanki).

Na patelnię wkładamy pieczarki i lekko je podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na patelni, aż cebula zeszkli się.

Do naczynia, w którym jest już podsmażone mięso, dodajemy ugotowany makaron, pieczarki z cebulą i czosnkiem, krojone pomidory, passatę oraz przyprawy. Wsypujemy też połowę startej na tarce mozzarelli. Dodajemy sól i pieprz wg własnego uznania. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Gotową zapiekankę wkładamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia, posypujemy drugą częścią mozzarelli i trzymamy w piekarniku jeszcze przez kilka minut - wierzch naszej zapiekanki pięknie się przypiecze. Zapiekanka to świetny pomysł na łatwy domowy obiad, polecamy - pycha! :)

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!