Przepis: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, grzybami leśnymi, szpinakiem i mozzarellą

Przepis: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, grzybami leśnymi, szpinakiem i mozzarellą

Ten przepis na zapiekankę makaronową jest trochę niezwykły. Przede wszystkim ze względu na świeże grzyby leśne, a także świeży szpinak. Zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami, świeżymi grzybami leśnymi, świeżym szpinakiem i serem mozzarella to zupełnie wyjątkowe danie, godne uroczystego rodzinnego obiadu.

 

Zapiekanka makaronowa to niezwykle popularne danie w naszych domach. Łatwa i szybka w przygotowaniu, daje możliwość przygotowania dania głównego z użyciem aktualnie posiadanych składników, stosunkowo niewielkim kosztem czasu.

Ale można też zapiekankę z makaronem przygotować specjalnie. Przygotować z użyciem świeżych, bardzo sezonowych składników. Takie danie świetnie nadaje się na bardziej znaczące rodzinne posiłki - wysiłek włożony choćby w zebranie świeżych leśnych grzybów zwraca się w wyjątkowym wyglądzie i smaku przygotowanej potrawy.

Nasz autorski, domowy przepis to połączenie tradycyjnych składników zapiekanki: ugotowanego al dente makaronu i doprawionego przyprawami, smażonego mięsa mielonego, z popularnymi składnikami: pieczarkami i suszonymi pomidorami oraz ze świeżymi, własnoręcznie zebranymi grzybami leśnymi. Grzybiarze znają to uczucie - dania przygotowane z grzybami, które zebraliśmy sami, smakują o wiele lepiej, prawda? :)

 

PRZEPIS: ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM, PIECZARKAMI, GRZYBAMI LEŚNYMI, SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, grzybami leśnymi i szpinakiem Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, grzybami leśnymi i szpinakiem

Składniki:

  • 400 g makaronu rurki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 150 g pieczarek
  • 6-8 świeżych grzybów leśnych (podgrzybków)
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1/2 świeżej ostrej papryczki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 200 g sera mozzarella
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 2 łyżeczki masła
  • oliwa z oliwek
  • olej roślinny do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Podgrzybki oczyszczamy, myjemy i kroimy w mniejsze części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na maśle szklimy cebulę, po czym dodajemy leśne grzyby. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Makaron gotujemy al dente wg przepisu producenta, odcedzamy, przesypujemy do osobnego naczynia. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy i dokładnie mieszamy (chodzi o to, by makaron nie posklejał się).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy pieczarki z czosnkiem maksymalnie 2-3 minuty, po czym na patelnię dorzucamy mięso mielone. Smażymy 8-10 minut, aż mięso zostanie dokładnie obsmażone, w międzyczasie dodając majeranek i doprawiając całość solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy usmażone mięso z dodatkami na bok.

Teraz na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, rozgrzewamy, po czym wrzucamy drobno pokrojone liście świeżego szpinaku. Smażymy je przez 3-4 minuty, po czym dorzucamy suszone pomidory w oliwie. Trzymamy na kuchence kolejne 2-3 minuty, po czym dokładamy 1/3 startej na tarce mozzarelli. Czekamy, aż ser rozpuści się na patelni wśród szpinaku i pomidorów i zdejmujemy patelnię z ognia.

Zaczynamy układać w naczyniu żaroodpornym (w naszym przypadku naczyniem był... garnek, którego można używać do zapiekania w piekarniku marki Valdinox z kolekcji Expert) warstwy zapiekanki. Kolejno wykładamy: połowę ugotowanego al dente makaronu, mięso mielone z pieczarkami i ostrą papryczką, drugą połowę makaronu, szpinak z suszonymi pomidorami i mozzarellą, leśne grzyby w sosie śmietanowym i pozostałą część mozzarelli.

Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Gotowe danie podajemy na gorąco. Przepychota! :)

Do przygotowania zapiekanki użyliśmy wyjątkowego garnka marki Valdinox z kolekcji Expert. Garnki te pozwalają piec dania, można je bez problemu włożyć do piekarnika i piec do temperatury 230 stopni, bez obaw o uszkodzenia naczynia.

 

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, pieczarkami, grzybami leśnymi i szpinakiem

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!