Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem w sosie pomidorowym

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem w sosie pomidorowym

Zapiekanka na obiad? A dlaczego nie? Zapiekanka z ziemniaków z mięsem mielonym, żółtym serem i jajkiem w pysznym pomidorowym sosie sprawdzi się także jako danie obiadowe dla całej rodziny.

 

Zapiekanka ziemniaczana to wdzięczny temat jako pomysł na treściwe śniadanie czy rodzinny obiad. Pomysłów na zapiekanki jest pewnie tyle, ile... produktów w naszych domach - często bowiem zapiekamy to, co znajdziemy w lodówce i spiżarce. Do zapiekania nadają się warzywa, mięsa, wędliny czy sery - skład naszego dania ogranicza w zasadzie tylko nasza wyobraźnia.

Zapiekanki ziemniaczane są bardzo popularne głównie dlatego, że nie wymagają wielkiego nakładu pracy ani umiejętności kulinarnych. Są łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu. No i nie są w stanie się znudzić - właśnie przez możliwość niemal dowolnego komponowania składników. Sprawdź nasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, żółtym serem i jajkami w pysznym sosie pomidorowym.

 

PRZEPIS: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I JAJKIEM W SOSIE POMIDOROWYM

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 jajka
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 150 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • olej roślinny i oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki kroimy w plasterki i obsmażamy na rozgrzanym oleju.  Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Ugotowane na twardo jajka kroimy również w plasterki, a cebulę w drobną kostkę.

Rozgrzewamy na patelni niewielką ilość oliwy i podsmażamy cebulę, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy całość ok.10 minut, po czym dokładamy pomidory z puszki. Całość trzymamy na kuchence, aż zredukujemy sos (ok.25-30 minut). Doprawiamy przyprawami: gałką muszkatołową, liśćmi laurowymi, papryką oraz solą i pieprzem do smaku.

Naczynie żaroodporne (w naszym przypadku do zapiekania służył wielofunkcyjny garnek Valdinox z kolekcji Expert) smarujemy wewnątrz olejem i rozpoczynamy układanie warstw zapiekanki. Kolejno: warstwa ziemniaków, mięso mielone z cebulką i sosem, połowa startego na tarce sera żółtego, warstwa plasterków jajek na twardo oraz wierzchnia warstwa ziemniaków. Gotową do włożenia do piekarnika zapiekankę zalewamy bulionem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut. 10 minut przed końcem wierzch zapiekanki posypujemy drugą połową tartego sera. Dekorujemy natką pietruszki.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem w sosie pomidorowym

Do przygotowania zapiekanki użyliśmy wyjątkowego garnka marki Valdinox z kolekcji Expert. Garnki te pozwalają piec dania, można je bez problemu włożyć do piekarnika i piec do temperatury 230 stopni, bez obaw o uszkodzenia naczynia.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!