Przepis: Żeberka duszone w winie z warzywami i żurawiną

Przepis: Żeberka duszone w winie z warzywami i żurawiną

Żeberka przyrządzane na wiele sposobów są bardzo popularnym daniem na polskich stołach. Odpowiednio doprawione, mięciutkie, odchodzące od kości mięso bywa prawdziwym przysmakiem. Przepis na żeberka duszone w winie z warzywami i żurawiną sprawdziliśmy osobiście - niebo w gębie!

 

Żeberka wieprzowe przygotowujemy niemal na wszystkie możliwe sposoby: pieczone, grillowane czy duszone. Marynujemy je zazwyczaj wcześniej, dzięki czemu "podkręcamy" smak mięsa. Najpopularniejsze są oczywiście te grillowane, marynowane na ostro lub na słodko (w miodzie). Są też żeberka kluczowym składnikiem tradycyjnego polskiego bigosu. My mamy dla Was sprawdzony przepis na żeberka duszone w wytrawnym czerwonym winie. Są wprost "przepychota" :)

Żeberka duszone w winie z warzywami i żurawiną

 

PRZEPIS: ŻEBERKA DUSZONE W WINIE Z WARZYWAMI I ŻURAWINĄ

Żeberka duszone w winie z warzywami i żurawiną Żeberka duszone w winie z warzywami i żurawiną

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych z kością
  • 2 średnie cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 butelka (750 ml) wytrawnego wina czerwonego (u nas był to Merlot)
  • 3 marchewki
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 750 ml bulionu mięsnego
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Żeberka myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż kości na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kawałki żeberek, po czym odkładamy je na bok.

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę i czosnek w plasterki. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek, leciutko podsmażamy cebulę, po czym dodajemy czosnek, a po kolejnych 2-3 minutach - marchewkę. Trzymamy na małym ogniu przez 3-4 minuty i całość zalewamy winem, które doprowadzamy do wrzenia.

Do zawartości patelni dolewamy gorący bulion oraz tymianek i rozmaryn. Wkładamy żeberka, przykrywamy patelnię i dusimy przez 2 godziny. Po godzinie dodajemy ostrą papryczkę oraz żurawinę, które cudownie "złamią" nam kwaskowaty smak wina. Pod koniec ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!