Przepis: Zupa chrzanowa z jajkiem na Wielkanoc

Zupa chrzanowa z dodatkiem wędzonego boczku, białej kiełbasy, ziemniaków i gotowanego jajka to fantastyczna wielkanocna propozycja. Zupa nieco w przypomina w smaku żurek, ale nie jest kwaśna. Z dodatkiem zielonej dymki nie tylko pięknie się prezentuje ale również smakuje wyśmienicie.
PRZEPIS: WIELKANOCNA ZUPA CHRZANOWA
WIELKANOCNA ZUPA CHRZANOWA
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g wędzonego boczku (najlepiej niezbyt tłustego)
- 1,5 l bulionu
- 4 ziemniaki
- 3 surowe białe kiełbasy
- majeranek do smaku
- 3-4 łyżki chrzanu (lub do smaku)
- 100 ml kwaśnej śmietany
- ugotowane na twardo jajka
- cebula dymka
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą. Zeszklić drobno posiekaną cebule i czosnek, pokrojony w cienkie plasterki (ew. przeciśnięty przez praskę). Dolać bulion oraz dołożyć wędzony boczek i zagotować. Zmniejszyć ogień i dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, surowe kiełbasy w całości i majeranek.
Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać chrzan do smaku i zagotować. Zdjąć garnek z palnika, zaprawić śmietaną wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Boczek i kiełbasy wyłowić, pokroić i włożyć ponownie do zupy. Podawać z jajkami i dymką.
Czas przygotowania: 60 minut
2022-02-24PolishPT60MPT60MPieknowdomu.pl