Przepis: Zupa chrzanowa z jajkiem na Wielkanoc

Przepis: Zupa chrzanowa z jajkiem na Wielkanoc

Zupa chrzanowa z dodatkiem wędzonego boczku, białej kiełbasy, ziemniaków i gotowanego jajka to fantastyczna wielkanocna propozycja. Zupa nieco w przypomina w smaku żurek, ale nie jest kwaśna. Z dodatkiem zielonej dymki nie tylko pięknie się prezentuje ale również smakuje wyśmienicie.

 

PRZEPIS: WIELKANOCNA ZUPA CHRZANOWA

Wielkanocna zupa chrzanowa
Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g wędzonego boczku (najlepiej niezbyt tłustego)
  • 1,5 l bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 3 surowe białe kiełbasy
  • majeranek do smaku
  • 3-4 łyżki chrzanu (lub do smaku)
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • ugotowane na twardo jajka
  • cebula dymka

 

Sposób przygotowania:

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać masło z oliwą. Zeszklić drobno posiekaną cebule i czosnek, pokrojony w cienkie plasterki (ew. przeciśnięty przez praskę). Dolać bulion oraz dołożyć wędzony boczek i zagotować. Zmniejszyć ogień i dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, surowe kiełbasy w całości i majeranek.

Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać chrzan do smaku i zagotować. Zdjąć garnek z palnika, zaprawić śmietaną wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Boczek i kiełbasy wyłowić, pokroić i włożyć ponownie do zupy. Podawać z jajkami i dymką.

Czas przygotowania: 60 minut

Przeczytaj również

Przydatne produkty