Przepis: Zupa meksykańska

Pomysł na nietuzinkową, ale równocześnie łatwą do wykonania zupę w stylu kuchni meksykańskiej. Pożywna i rozgrzewająca, leciutko pikantna zupa meksykańska to świetny pomysł na pierwsze danie obiadowe w chłodny, jesienny lub zimowy dzień. Sprawdziliśmy i polecamy!
PRZEPIS NA POŻYWNĄ ZUPĘ MEKSYKAŃSKĄ
PRZEPIS NA POŻYWNĄ ZUPĘ MEKSYKAŃSKĄ
- - 350 g mielonego mięsa wołowego
- - 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- - 1 puszka czerwonej fasoli
- - 1 puszka słodkiej kukurydzy
- - 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
- - 1 cebula
- - 1 średnia marchewka
- - 2 ząbki czosnku
- - 2 łyżki oliwy do smażenia
- - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- - 1 łyżeczka suszonego oregano
- - 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- - 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni razem z wyciśniętym czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołożyć mieloną wołowinę oraz przyprawy: obie papryki, kmin rzymski i oregano. Poczekać aż mięso się podsmaży. Marchewkę umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół, po czym pokroić na półkrążki. Po przysmażeniu mięsa, dodać ją na patelnię i zalać szklanką gorącego bulionu. Patelnię przykryć, zawartość dusić na wolnym ogniu przez 20 minut.
Dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, po czym gotować (bez przykrycia) przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wlać pozostałą część bulionu oraz kukurydzę i czerwoną fasolę z puszek. Gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Podawać ze startym żółtym serem, dekorując np. natką pietruszki. Pychota, smacznego :)
2017-11-26MexicanPT70MPT70MPieknowdomu.pl