Przepis: Zupa meksykańska

Przepis: Zupa meksykańska

Pomysł na nietuzinkową, ale równocześnie łatwą do wykonania zupę w stylu kuchni meksykańskiej. Pożywna i rozgrzewająca, leciutko pikantna zupa meksykańska to świetny pomysł na pierwsze danie obiadowe w chłodny, jesienny lub zimowy dzień. Sprawdziliśmy i polecamy!

 

PRZEPIS NA POŻYWNĄ ZUPĘ MEKSYKAŃSKĄ

Składniki:

  • - 350 g mielonego mięsa wołowego
  • - 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • - 1 puszka czerwonej fasoli
  • - 1 puszka słodkiej kukurydzy
  • - 1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
  • - 1 cebula
  • - 1 średnia marchewka
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 2 łyżki oliwy do smażenia
  • - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • - 1 łyżeczka suszonego oregano
  • - 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • - 1/2 łyżeczki ostrej papryki

 

Zupa meksykańska z wołowiną
Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni razem z wyciśniętym czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dołożyć mieloną wołowinę oraz przyprawy: obie papryki, kmin rzymski i oregano. Poczekać aż mięso się podsmaży. Marchewkę umyć, obrać i przekroić wzdłuż na pół, po czym pokroić na półkrążki. Po przysmażeniu mięsa, dodać ją na patelnię i zalać szklanką gorącego bulionu. Patelnię przykryć, zawartość dusić na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, po czym gotować (bez przykrycia) przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wlać pozostałą część bulionu oraz kukurydzę i czerwoną fasolę z puszek. Gotować na wolnym ogniu przez 25 minut. Podawać ze startym żółtym serem, dekorując np. natką pietruszki. Pychota, smacznego :)

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!