Przepisy na niebanalną kawę

Przepisy na niebanalną kawę

Kawa jak żaden inny napój wzbudza spore kontrowersje. Istnieją rozbieżne opinie na temat jej wpływu na nasz organizm. Trwają też odwieczne spory nad tym czy warto ja pić czy nie? Jedno jest pewne: filiżanka tego aromatycznego napoju jest najlepszym przyjacielem smakoszy, zmęczonych pracoholików i pracowników biurowych ;)

 

Jeśli lubicie kawę, a znudziła Wam się klasyczna wersja, polecamy na urozmaicenie kilka sprawdzonych przepisów na kawy na gorąco oraz na zimno, a także propozycje akcesoriów, które ułatwią jej przygotowanie i odpowiednie podanie.

 

KAWA PODWÓJNIE KOKOSOWA

Kawa podwójnie kokosowa Kawa podwójnie kokosowa

Składniki (na 2 duże kawy):

4 łyżeczki kawy mielonej + szklanka wody (lub szklanka kawy z ekspresu)

Krem kokosowy:

  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego

 

Bita śmietana kokosowa:

  • puszka mleka kokosowego, schłodzonego przez dobę w lodówce
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • wiórki gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Krem kokosowy: Wiórki kokosowe zmielić blenderem lub mikserem razem z cukrem i gęstym mlekiem kokosowym do uzyskania wilgotnej, jednolitej masy. Nałożyć na dno szklanek.

Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Jeśli lubisz bardzo słodkie napoje, możesz ją dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby, bo zarówno krem jak i bita śmietana są słodkie.

Bita śmietana kokosowa: Puszka mleka kokosowego powinna się chłodzić w lodówce przez dobę. Gęste mleko kokosowe, które gromadzi się na górze puszki łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.

Kawę wieńczymy bitą śmietaną kokosową i starta gorzką czekoladą. Podajemy w wysokiej szklance do latte.

 

WANILIOWE LATTE MACCHIATO

Waniliowe latte macchiato Waniliowe latte macchiato

Składniki (na jedna dużą kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs + 1/3 szklanki wody lub 1/3 szklanki kawy z ekspresu
  • cukier wg uznania
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • łyżeczka startej gorzkiej czekolady

 

Karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • do dekoracji figa, listki mięty

 

Sposób przygotowania:

Kawę zaparz, jak lubisz, ewentualnie dodaj cukru. Dodaj esencję waniliową i wymieszaj. Mleko podgrzej, spień spieniaczem do mleka lub dyszą ekspresu aż pianka będzie gęsta.

Mleko umieszczamy w wysokiej szklance i delikatnie wlewamy kawę tak, aby mleko rozdzieliło się na dolną frakcję i lekką piankę na wierzchu.

Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.

Kawę dekorujemy karmelowym ornamentem i plasterkiem figi.

 

JESIENNA KAWA Z BZEM

Jesienna kawa z bzem Jesienna kawa z bzem

Składniki:

  • 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/mielonej na 3/4 szklanki wody lub 3/4 szklanki kawy z ekspresu
  • cukier wg uznania
  • 3 łyżeczki syropu z czarnego bzu
  • bita śmietana
  • listki mięty do ozdoby

 

Sposób przygotowania:

Zaparzamy kawę tak mocną jak lubimy. Możemy użyć kawy rozpuszczalnej / mielonej lub z ekspresu. Dosładzamy według uznania, biorąc pod uwagę, że syrop z bzu jest słodki.

Dodajemy 2 łyżeczki syropu z bzu i mieszamy. Kawę wykańczamy bitą śmietaną i skrapiamy pozostałą łyżeczką syropu. Dekorujemy listkami mięty.

 

 

COFFEE FRAPPE - KAWA MROŻONA

Coffee frappe - kawa mrożona Coffee frappe - kawa mrożona

Składniki (na jedna dużą kawę):

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną)
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 kulki lodów waniliowych / karmelowych lub innych ulubionych
  • lód lub zamrożone kostki kawy
  • bita śmietana
  • gorzka czekolada

 

Sposób przygotowania:

Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimną kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników.

Do wysokiej szklanki do kawy wkładamy kilka kostek lodu lub - co polecamy - kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika. Na wierzchu robimy rozetkę z bitej śmietany i ścieramy nieco gorzkiej czekolady.

Serwujemy od razu po przygotowaniu.

Aby cieszyć się pięknie podaną kawą a także ułatwić sobie jej przygotowanie warto zaopatrzyć się w kilka niezbędnych akcesoriów: wysokie szklanki do kawy latte, łyżeczki koktajlowe oraz dzbanek do spieniania mleka.

Smacznego :)

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!