Rozgrzewające herbaty z dodatkami (przepisy)

Rozgrzewające herbaty z dodatkami (przepisy)

Gdy chłód i plucha za oknem nic nie uprzyjemni dnia lepiej od kubka gorącej, aromatycznej herbaty. Rozgrzewające herbaty są doskonałe na przemarznięcie. Ich smak możemy dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Jako bazy użyjmy swojej ulubionej herbaty wzbogacając ją o owoce, przyprawy i zioła,  które stworzą niebanalną smakowo kompozycję.

 

Można ją nazwać "eliksirem młodości" - herbata bowiem znana jest ze swoich właściwości, opóźniających procesy starzenia się naszego organizmu. Znana od tysięcy lat, jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, także w naszym kraju. Pod względem spożycia herbaty Polska jest w czołówce krajów europejskich.

Moda na picie herbaty nigdy nie przemija. Ale pijemy ją nie tylko ze względu na bezpośrednie, zbawienne działanie na nasze ciała. Herbata jest bardzo wdzięcznym napojem, dającym się niemal dowolnie komponować z aromatycznymi i smakowymi dodatkami. Dodatki te sprawiają (szczególnie w zimne, jesienne i zimowe poranki i wieczory), że picie herbaty polepsza nasz nastrój i wzmacnia organizm w okresie, kiedy on tego najbardziej potrzebuje.

Czarna herbata świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami i imbirem. Przyprawy te działają rozgrzewająco, a imbir łagodzi stany zapalne.  Dodatki smakowe i aromatyczne można dowolnie łączyć – pojedynczo, po kilka, wszystkie razem w różnych proporcjach. Zielona herbata doskonale komponuje się z cytrusami czy pigwą. Napary ziołowe szczególnie dobrze komponują się z suszonymi owocami malin, truskawek, dzikiej róży czy kwiatem czarnego bzu.

 

Herbata z rozmarynem i malinami Herbata z rozmarynem i malinami

NAJPOPULARNIEJSZE RODZAJE HERBATY

Do przygotowania aromatycznej, jesiennej herbaty jako bazę możemy wykorzystać:

  • - Herbatę czarną - klasyczna, najpopularniejsza na świecie herbata. Poddawana jest procesowi pełnej fermentacji, który nadaje jej mocnego smaku. Herbata czarna jest często mieszana z innymi roślinami, by uzyskać napój o innym smaku. Przykładem może być herbata Earl Grey, która jest przygotowywana z czarnej herbaty zmieszanej z olejem z bergamotki .
  • - Herbatę zieloną - jedna z najzdrowszych odmian herbaty. Jest przygotowywana z tej samej rośliny co herbata czarna. Nie podlega ona jednak tak jak herbata czarna procesowi fermentacji (albo podlega mu bardzo krótko), dzięki czemu zachowuje ona większość chemicznych właściwości świeżych liści, z których została przygotowana. Ma dość cierpki, trawiasty smak. Warto wiedzieć, że istnieją różne gatunki zielonej herbaty, które często bardzo znacząco różnią się smakiem i aromatem.
  • - Herbatę czerwoną pu-erh - słynie z właściwości zdrowotnych wspomagających spalanie tłuszczu. Wszystkie gatunki herbaty pu erh, powstają z krótko suszonej herbaty zielonej máochá  rosnącej w górach chińskiej prowincji Yunnan, która następnie jest poddawana procesowi post-fermentacji (właściwej fermentacji, która nie zachodzi przy innych rodzajach herbaty). Surowa i nieprzetworzona herbata pu erh,  jest więc rodzajem herbaty zielonej.
  • - Herbatę oolong - to swego rodzaju kompromis pomiędzy herbatą czarną a herbatą zieloną. Brzegi zaparzonego liścia przypominają herbatę czarną, podczas gdy pozostała niesfermentowana część liścia przypomina zaparzone liście herbaty zielonej. Fermentacja herbaty oolong zachodzi do maksymalnie 80% (zwykle od 20% do 50%).
  • - Herbatę białą - przyrządzaną z pąków liści lub młodych liści, które nie podlegają fermentacji jak herbata czarna dzięki czemu jest najbardziej delikatną odmianą – brakuje jej cierpkości czarnej herbaty i trawiastości zielonej herbaty.
  • - Herbatę yerba mate - przyrządzaną z liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Silny trawiasty i ziołowy aromat może kojarzyć się z herbatą zieloną.
  • - Herbatę ziołową
  • - Herbatę owocową

 

Temperatura parzenia herbaty jest ważna
Aby zachować właściwości herbaty warto pamiętać o prawidłowej temperaturze parzenia. Herbaty czarne, Rooibos, Pu Erh i Oolong zaparzamy w 96 °C, zielone 75-85 °C, mate w 75 a białe 85-96 °C.

 

Zimowa herbata z pomarańcza i imbirem Zimowa herbata z pomarańcza i imbirem

 

DODATKI SMAKOWE DO HERBATY

Rodzaj dodatków do smakowej, aromatycznej herbaty ogranicza niemal wyłącznie nasza wyobraźnia. Możemy łączyć składniki z rożnych grup: owoce, zioła czy przyprawy w dowolnych proporcjach szukając swojego ideału. Najczęściej wśród dodatków do herbaty pojawiają się:

  • - owoce: grapefruit, pomarańcza, cytryna, limonka, jabłka, pigwa, maliny, truskawki, jagody;
  • - bakalie: rodzynki, suszona żurawina, suszona śliwka, suszone morele;
  • - zioła: rozmaryn, mięta, tymianek;
  • - przyprawy: pieprz ziarnisty, goździki, cynamon, imbir, trawa cytrynowa, anyż gwieździsty, gałka muszkatołowa;
  • - konfitury: wiśniowa, z róży, pomarańczowa;
  • - alkohol: wiśniówka, cytrynówka, nalewka malinowa, truskawkowa, ziołowa;
  • - miody i syropy: miód, syrop malinowy, syrop wiśniowy, syrop lawendowy.

 

 

NASZE PROPOZYCJE - PRZEPISY NA ROZGRZEWAJĄCE HERBATY

Herbata z jabłkami, cynamonem i żurawiną Herbata z jabłkami, cynamonem i żurawiną

Herbata z jabłkami, cynamonem i żurawiną

Składniki:

  • - 2 szklanki zaparzonej czarnej herbaty
  • - laska cynamonu
  • - gwiazda anyżu
  • - średnie jabłko
  • - garść suszonej żurawiny
  • - opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenie

 

Sposób przygotowania:

Herbatę zaparzyć razem z cynamonem i anyżem w dzbanku. Dodać półplasterki jabłka i garść suszonej żurawiny. Herbatę można dosłodzić wedle uznania cukrem lub miodem, pamiętając o tym , żeby miodu nie dodawać do wrzątku bo straci swoje zdrowotne właściwości. Rozlać do szklanek razem z przyprawami i owocami.

 

Herbata z rozmarynem i malinami

Składniki:

  • - 2 szklanki zaparzonej zielonej herbaty
  • - laska cynamonu
  • - 6-8 malin mrożonych
  • - 2 plasterki cytryny
  • - opcjonalnie cukier lub miód do dosłodzenie

 

Sposób przygotowania:

Herbatę zaparzyć razem z laską cynamonu. Odczekać kilka minut aż herbata nieco ostygnie i dodać półplasterki cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu. Herbatę dosłodzić według uznania.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!