Sernik - jak zrobić najlepszy ?

Sernik - jak zrobić najlepszy ?

Sernik to jedno z najpopularniejszych ciast, które sprawdza się zarówno jako świąteczny przysmak, jak i doskonale nadaje się na niedzielny podwieczorek. Sernik ma olbrzymią zaletę - daje ogromne pole do popisu dla wyobraźni. Żonglując ulubionymi dodatkami, a także dobierając rodzaj sera i składników pomocniczych, możemy bez trudu stworzyć swoja ulubiona wersję.

 

W książkach kucharskich i cukierniach znajdziemy mnóstwo rodzajów serników: z musem czekoladowym czy owocowym, orzechami, owocami, kawowe, chałwowe, karmelowe, dyniowe...

Głównym składnikiem sernika jest oczywiście twaróg. Pozostałe składniki to jajka, masło lub śmietanka, cukier i dodatki smakowe. Sernik można upiec na spodzie lub bez spodu, może nim być kruche ciasto lub możemy zrobić go z gotowych pokruszonych ciasteczek.. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z ricotty, mascarpone czy serka Philadelphia, dodając je w różnych proporcjach. Sernik może być pieczony w okrągłej lub prostokątnej formie do ciasta lub robiony na zimno, zagęszczony żelatyną lub agarem.

 

Jak dobrze upiec puszysty sernik?

Jakikolwiek przepis wybierzemy, warto znać podstawowe zasady, które przydadzą się w przygotowaniu perfekcyjnego wypieku. Dla każdego to pojęcie będzie oznaczało co innego. Tak samo jak różne są serniki i ich smaki, tak różni są ludzie i ich upodobania. Większość uważa jednak, że sernik jest smaczny wtedy kiedy jest wilgotny i puszysty.

Jak upiec najlepszy sernik? Jak upiec najlepszy sernik?

Sposobów na puszysty sernik jest co najmniej kilka. Pierwszy i zarazem najbardziej popularny polega na zastąpieniu całości lub części tłuszczu (masła czy margaryny) ubitą śmietanką kremówką. Według innej teorii należy zastąpić część sera twarogowego serem mascarpone w proporcji 1:1 W starszych książkach kucharskich możemy znaleźć jeszcze jeden sposób: do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo ugotowany ziemniak.

Do tradycyjnych polskich serników najczęściej używamy twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie. Idealnie byłoby go zmielić trzykrotnie. Wybierzmy twaróg tłusty lub półtłusty, niezbyt kwaśny w smaku. Jeśli używamy twarogu chudego, należy podczas miksowania dodać do niego trochę masła (nie da rady upiec dobrego sernika całkowicie bez tłuszczu).

Można sobie ułatwić pracę, kupując twaróg zmielony z tzw. wiaderka. Warto jednak wybierać te sprawdzone o zwartej konsystencji i krótkiej liście składników. Te, które konsystencją przypominają jogurt grecki lub wręcz oddziela się od nich woda nie nadają się do większości serników pieczonych, gdyż są zbyt rzadkie.

Jak upiec najlepszy sernik? Jak upiec najlepszy sernik?

Wypieki z dodatkiem suszonych owoców czy rodzynek mają tendencję do opadania bakalii na spód ciasta. Aby tego uniknąć i równomiernie „rozłożyć” suszone owce w serniku, należy uprzednio je sparzyć, ostudzić i posypać mąką pszenną. Dzięki temu nie opadną na dno.

 

Co zrobić żeby sernik nie opadł?

Domowe serniki często pięknie wyrastają a następnie opadają, a ich powierzchnia znacznie odbiega od równiutkich jak od linijki serników z cukierni. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek, które pozwolą Wam osiągnąć równą powierzchnię ciasta.

  • - Składniki jakich używamy do pieczenia, powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmujemy je z lodówki co najmniej 2 godziny przed planowanym pieczeniem.
  • - Nie ubijamy białek osobno (chyba że wymaga tego przepis). Białka rozkłócamy z żółtkami i krótko miksujemy z twarogiem, tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie spowoduje nadmierne napowietrzanie masy serowej. Taki sernik urośnie w trakcie pieczenia, a stygnąc opadnie i popęka.
  • - Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy.
  • - Sernik powinien być pieczony w kąpieli wodnej (formę do pieczenia z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości). Tylko dzięki niej unikniemy nieciekawych pęknięć na środku sernika podczas studzenia.
Jak upiec najlepszy sernik? Jak upiec najlepszy sernik?

 

Przydatna rada

Studzenie sernika powinno odbywać się dwuetapowo: najpierw w piekarniku. Najlepiej jeśli zostawimy uchylone lekko drzwiczki piekarnika i zostawimy do całkowitego wystudzenia np. przez noc. Drugi etap chłodzenia odbywa się w lodówce przez przynajmniej 3-4 godziny. Dzięki temu ser jest lekko ściągnięty i przyjemnie się rozpływa w ustach.

 

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!