Sezon na domowe przetwory

Sezon na domowe przetwory

Sezon owocowo-warzywny w pełni. Na straganach i ryneczkach znajdziecie mnóstwo kolorowych i świeżych plonów z pól i sadów. Nie ma nic przyjemniejszego niż zatrzymanie smaku lata w słoikach. Wbrew pozorom nie musi to być ani skomplikowane ani czasochłonne. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka ułatwiających pracę „gadżetów” i poznać wskazówki, które sprawią, że przygotowywanie weków będzie prawdziwą przyjemnością.

 

Przygotuj słoiki

Sezon na domowe przetwory Sezon na domowe przetwory

Pierwszym i nierzadko decydującym o powodzeniu przedsięwzięcia krokiem jest właściwe przygotowanie słoików na przetwory. Niezależnie od tego czy zdecydujemy się na najpopularniejsze słoiki typu twist-off czy nieco zapomniane weki, zasady którymi powinniśmy się kierować są takie same.

Słoiki powinny być dokładnie umyte i osuszone. Słoiki i zakrętki do słoików nie powinny pachnieć wcześniejszymi zaprawami. Często wieczka przyjmują zapach kiszonych warzyw a nawet rdzewieją pod wpływem kwasu emitowanego przez kiszonki. Takie nakrętki należy bezwzględnie wymienić na nowe. Podobnie postępujemy z wyszczerbionymi słoikami, gdyż nie gwarantują one szczelności, a nieszczelny słoik to prosta droga do pleśnienia przetworów.

Niezależnie od tego, co będziemy przechowywać w słoikach, należy je przed nałożeniem zawartości wyparzyć, wkładając do garnka z zimną wodą a następnie gotując kilka minut lub (co jest znacznie łatwiejsze) wysterylizować w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez około 20 minut. Nie ma potrzeby wykładania blachy gazetami czy ścierką. Słoiki na pewno nie popękają.

 

Zadbaj o surowiec

To, co będziemy zamykać w słoikach, niezależnie czy będą to owoce czy warzywa, powinno w nich wytrzymać co najmniej kilka miesięcy. Żeby tak się stało, należy wybierać owoce i warzywa zdrowe, świeże, jędrne i nie przejrzałe. Przed przetworzeniem zawsze należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoce takie jak wiśnie, czereśnie czy śliwki, należy uprzednio wydrylować. Pozostawione pestki mogą wydzielać szkodliwy kwas pruski.

Sezon na domowe przetwory Sezon na domowe przetwory
Sezon na domowe przetwory Sezon na domowe przetwory

 

Poznaj kilka praktycznych wskazówek

Słoiki przygotowane, warzywa i owoce również. Pozostaje ja napełnić. Czynność ta nie wydaje się skomplikowana i w istocie taka nie jest. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które zapewnią powodzenie przetworowej inwestycji.

Sezon na domowe przetwory Sezon na domowe przetwory

Nakładając zawartość warto zwrócić uwagę, żeby gwint pozostał czysty i suchy. Jeśli się zabrudził lub zamoczył, musimy go dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Możemy też użyć szerokiego lejka, przeznaczonego specjalnie do przetworów.

Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem do wystudzenia. Po tym czasie odwracamy słoiki i sprawdzamy, czy dobrze się zamknęły. Dowodem na to jest lekko wklęsłe wieczko. Jeżeli wieczko się nie „wciągnęło” słoiki trzeba pasteryzować. Niektórzy pasteryzują wszystkie słoiki niejako z „urzędu” i takie rozwiązanie jest również dobre, choć nie zawsze konieczne.

Pasteryzację domowych przetworów w słoikach możemy przeprowadzić metodą "na mokro", umieszczając słoiki w dużym garnku do pasteryzacji, wyłożonym gazetami i napełniając go do 3/4 wysokości, a następnie gotując przez 20-30 minut w zależności od wielkości słoików. Jeśli nie dysponujemy dużym garnkiem lub mamy sporo słoików do pasteryzowania, łatwiej jest przeprowadzić pasteryzację „na sucho”. Przetwory wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pozostawiamy je w nim przez około 20 minut.

Ostatnią czynnością, jaką powinniśmy zrobić przed wyniesieniem słoików do spiżarni, jest ich opisanie. Do tego celu świetnie sprawdza się gotowe naklejki ze sklepów lub choćby zwykły marker. Wiele osób zapomina o podpisaniu zawartości, a potem zastanawia się czy słoik, który trzyma w ręce to dżem wiśniowy czy porzeczkowy i z którego roku pochodzi ;)

 

Wykorzystaj kuchenne „gadżety”

W wersji minimum do przygotowania przetworów będą nam potrzebne słoiki, garnek i łopatka kuchenna oraz dobry nóż i deska do krojenia. Te przedmioty wystarczą, aby z powodzeniem przygotować kilka słoików domowych przetworów. Jednak, aby ułatwić sobie pracę warto skorzystać z „gadżetów”, które mogą nam bardzo ułatwić pracę.

Absolutnym „must have” w przetworowym niezbędniku jest szeroki lejek, który ułatwia nakładanie dżemów czy konfitur do słoików, w taki sposób, że nie ulegają one zabrudzeniu. A jak wiadomo zabrudzony gwint, może powodować pleśnienie zawartości.

Sezon na domowe przetwory Sezon na domowe przetwory

W przypadku przygotowywania przetworów z owoców pestkowych, nieoceniona będzie drylownica. Dzięki niej szybko i sprawnie pozbędziemy się pestek z wiśni czy czereśni, ale także ze śliwek mirabelek.

Inną niezwykle ważną, a nieco niedocenianą rzeczą są kolorowe naklejki z owocami czy warzywami oraz ozdobne osłonki na zakrętki. Dzięki nim nie tylko będziemy wiedzieli, co zawierają słoiki, ale również dodamy im atrakcyjnego wyglądu.

Pyszne domowe przetwory, zamknięte w piękne słoiki (jak choćby te z kolekcji Spiżarnia Pani Domu) i przewiązane kolorową tasiemką z pewnością będą miłym i smacznym podarunkiem dla rodziny i przyjaciół.

 

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!