Sezon na maliny - ich właściwości, kalorie i przechowywanie (oraz przepisy)

Sezon na maliny - ich właściwości, kalorie i przechowywanie (oraz przepisy)

Maliny jak żaden inny owoc kojarzą się z pełnią lata. Wszak kto z nas nie podjadał na wakacjach u dziadków malin prosto z przydomowego ogródka a nawet leśnego krzaczka? Choć wydaje się, że to typowo polski owoc można go znaleźć niemalże w całej Europie i w znacznej części Azji. Od wielu stuleci maliny odgrywają dużą rolę w medycynie ludowej, a także cieszą się wielką popularnością wśród miłośników letnich ciast i owoców.

 

Rzymianie rozpoczęli proces ich udomawiania około IV w. i to dzięki nim uprawy malin rozprzestrzeniły się w całej Europie. Natomiast zasługę rozpowszechnienia malin, zwłaszcza w postaci dżemów i galaretek, przypisuje się Brytyjczykom. To oni przywieźli te owoce w połowie XVIII w. m.in. do Nowego Jorku. Obecnie na świecie istnieje ponad 200 znanych gatunków malin. Ale najbardziej aromatyczne są maliny dziko rosnące. Te właśnie owoce zawierają najwięcej cennych dla zdrowia substancji.

 

Pełnoziarniste crumble malinowe Pełnoziarniste crumble malinowe

Właściwości prozdrowotne malin

Owoce malin zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. Zawierają również bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wiele substancji mineralnych - przede wszystkim potas, magnez, wapń, żelazo. Ponadto służą za znakomite źródło błonnika rozpuszczalnego w wodzie (pektyn).

Dzięki zawartości składników mineralnych i witaminy C, maliny od zawsze znajdują zastosowanie w walce z przeziębieniami. Owoc ten działa napotnie, powodując obniżenie temperatury ciała, co jest szczególnie ważne przy wysokiej gorączce. Poza tym owoce maliny mają działanie przeciwbakteryjne. Napar z malin i ich liści można także wykorzystywać do płukania gardła i krtani, działa bowiem przeciwzapalnie za sprawą m.in. garbników. Przetwory z liści i owoców malin od dawna są stosowane w celu zwalczania gorączki. Dzieciom polecany jest zwłaszcza syrop z malin.

Maliny ponadto wspomagają pracę wątroby i ułatwiają trawienie. Mają również właściwości lekko moczopędne, co wspomaga walkę z obrzękami. Naukowcy w rożnych częściach globu prowadzą badania pod kątem wykorzystania malin w leczeniu nowotworów. Zawartość kwasu ferulowego i beta-sitosterolu w malinach sprzyja hamowaniu rozwoju nowotworu zarówno łagodnego, jak i złośliwego.

Kruche babeczki z malinami Kruche babeczki z malinami

 

Maliny są niskokaloryczne

Maliny to idealne owoce dla osób odchudzających się. Pomimo dość słodkiego smaku, są niskokaloryczne (52 kcal / 100 g). Ponadto zawierają sporą dawkę błonnika, który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości na długo. Ze względu na niski indeks glikemiczny malin (25), owoce te polecane są osobom chorującym na cukrzycę i insulinoodporność. Warto wiedzieć, że obecne w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi po posiłkach bogatych w skrobię.

 

Maliny mogą uczulać
Maliny, ze względu na zawartość salicylanów, często wywołują reakcje alergiczne. Szczególnie narażone na tego typu alergię pokarmową są małe dzieci, dlatego też maliny lub sok malinowy można podawać nie wcześniej niż od 7. miesiąca życia. Alergia na maliny objawia się najczęściej zaczerwienieniem, wysypką i świądem. Zazwyczaj pojawiają się one na twarzy, jednak mogą występować także na całym ciele.

 

Koktajl malinowo-pomarańczowy z jagodami Koktajl malinowo-pomarańczowy z jagodami

Maliny - jak zbierać, wybrać i przechowywać i zamrozić?

Owoce malin, podobnie jak truskawki, są wyjątkowo nietrwałe. Bardzo delikatne, łatwo się gniotą, puszczają sok, zlepiają i pleśnieją. Zbierać je więc trzeba ostrożnie, podczas suchej pogody do płaskich łubianek i w ciągu maksymalnie 2 dni zjeść lub przetworzyć.

Podobnie wybierając maliny na straganie czy w sklepie, należy unikać owoców wilgotnych, zbyt ściśle zapakowanych, ze śladami pleśni lub ciemniejszych plamek. Jeśli w pudelku z malinami zauważymy zepsute lub spleśniałe sztuki, należy niezwłocznie je usunąć, a pozostałe owoce przełożyć do czystego, suchego opakowania (bez mycia). Maliny zachowują świeżość w lodówce około dwóch dni.

Aby zamrozić maliny, należy je delikatnie opłukać, osuszyć, rozłożyć na tacce i w taki sposób zamrozić. Gdy zamarzną, przełożyć do docelowego, hermetycznego pojemnika. W zamrażarce można je przechowywać do roku.

 

Maliny w kuchni

Świeże maliny chętnie wykorzystujemy w letnich deserach, ciastach, tartach czy babeczkach a także koktajlach czy smoothie. Świetnie sprawdzą się także jako lekko kwaśnawy i aromatyczny sos do lodów, deserów a także mięsa i ryb. Możemy też przygotować z nich tradycyjny sok czy pyszną domową nalewkę, która pomoże walczyć z przeziębieniem i grypą w okresie jesieni i zimy.

Wspomniany sok z malin możemy z powodzeniem dodawać do herbaty, jednak warto również sięgać po herbatę / napar z suszonych malin.  Dla wsparcia odporności warto przez cały rok pić raz dziennie. Aby go przygotować, będziemy potrzebować dwie łyżki malin, które należy zalać szklanką gorącej wody.

 

Babeczki malinowe Babeczki malinowe

PRZEPIS: MALINOWE BABECZKI

Składniki (na około 22 szt.):

  • 250 g malin
  • 130 g masła
  • 4 jajka (wielkość M)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • łyżka octu
  • szczypta soli
  • 7 łyżek mleka
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić i ostudzić. Utrzeć z cukrem, a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku. Wymieszać proszek do pieczenia z mąką, sodą i solą. Całość przesiać i dodawać stopniowo do masy. Na końcu cienką strużką dodawać mleko i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sorbet malinowy Sorbet malinowy

Do foremek do muffinek włożyć papilotki, nałożyć do nich po łyżeczce ciasta. Do każdej muffinki włożyć kilka malin i przykryć resztą ciasta do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

PRZEPIS: SZYBKI SORBET MALINOWY

Składniki (na dwie porcje):

  • 3 duże garście mrożonych malin
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • stewia w proszku do smaku

 

Sposób przygotowania:

Maliny miksujemy blenderem z jogurtem naturalnym. Dosładzamy do smaku stewią. Serwujemy w wysokiej szklance od razu po przygotowaniu. Można też włożyć sorbet na 20 minut do zamrażalnika i zmiksować jeszcze raz przez podaniem. W wersji dla tych, co nie liczą kalorii, jogurt naturalny możemy zastąpić słodką śmietaną, a stewię cukrem ;)

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!