Sezon na młodą kapustę (przepis)

Sezon na młodą kapustę (przepis)

Młoda kapusta to nic innego, jak typowa biała kapusta, ale pochodząca z wcześniejszej odmiany. Dostępna jest od maja do sierpnia. Młoda kapusta ma kruche liście, jest delikatniejsza w smaku i słodsza. Jej zastosowanie jest podobne jak białej, ale powstałe z jej wykorzystaniem dania są zdecydowanie łagodniejsze w smaku. Warto też wiedzieć, że młoda kapusta ma zdecydowanie więcej witaminy C od w pełni dojrzałej białej.

 

Kapusta to nieodłączny element polskiej kuchni – bigos, kapuśniak, pierogi czy dania jednogarnkowe z kapustą często goszczą na naszych stołach. Wydaje nam się pospolita i niezbyt ciekawa. Co więcej ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i nudnej. Nic bardziej mylnego! Na "ciężki" wizerunek kapusty wpływają tradycyjnie serwowane do niej dodatki: tłuste golonki, boczki i kiełbasy. To z ich powodu kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne.

Natomiast kapusta sama w sobie nie jest ani ciężka, ani kaloryczna, co więcej jej właściwości zdrowotne znane są od lat. Ostatecznie kapusta pochodzi z licznie reprezentowanej rodziny kapustnych do której zaliczają się również: brokuły, kalafior, kalarepa, jarmuż czy brukselka. Mianem kapusty określa się aż 38 gatunków roślin z rodziny kapustowatych. Rosną w niemal wszystkich terenach klimatu umiarkowanego, będąc roślinami jednorocznymi oraz dwuletnimi.

 

Wartości odżywcze kapusty

Kapusta jest niskokaloryczna - 100 g ma - w zależności od gatunku - zaledwie 25- 40 kcal. Kapusta jest również produktem niskoglikemicznym i dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, stąd daje uczucie sytości na długi czas i nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi. Co ciekawe, w białej kapuście jest tyle witaminy C co w cytrynie (30-36 mg w 100 g, a głąb i młoda kapusta mają jej jeszcze więcej). Ponadto zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy A, E i K oraz siarkę, która poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, wapń i magnez będące budulcami kości, potas, żelazo oraz kwas foliowy.

Porada
Specyficzny zapach gotowanej kapusty wywołują zawarte w niej związki siarki. Można go zneutralizować, dodając do wody skórkę chleba lub orzech włoski w całości w skorupce.

 

Młoda kapusta Młoda kapusta

 

Duża zawartość składników mineralnych i witamin wpływa na jej właściwości. Kapusta reguluje pracę jelit, utrzymuje poziom glukozy we krwi na stałym poziomie, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy oraz krwionośny, ma działanie moczopędne, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, odkwasza organizm, wspomaga układ nerwowy, poprawia stan cery i wspomaga odchudzanie. Różne odmiany kapusty różnią się zawartością składników odżywczych oraz kalorycznością, niemniej wahania te nie są aż tak duże.

 

Kapuśniak z młodej kapusty Kapuśniak z młodej kapusty

Kiszona kapusta

W XVII wieku ładunki kiszonej kapusty chroniły załogi statków przed chorobami. Mimo, iż nie znano wówczas witamin, antybiotyków czy dobroczynnych bakterii, nieświadomie zjadano je w postaci kiszonki. Zapobiegała ona szkorbutowi oraz odmrożeniom i wzmacniała system odpornościowy. Ponadto kwas mlekowy, który również występuje w kiszonkach, oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, stwarzając idealne warunki dla dobroczynnych bakterii jelitowych.

 

Zastosowanie kapusty w kuchni

Kapusta to warzywo popularne w całym kraju, a każdy region może się poszczycić własnym daniem z jej dodatkiem. Warzywo najczęściej je się na surowo w formie surówek (również z kiszonej kapusty) oraz jarzynek na ciepło z dodatkiem marchewki, szczawiu lub zieleniny.

"Kapuściane" ciekawostki
Niektóre dekoracyjne, odmiany kapusty wykorzystywane są w kwiaciarstwie

Wśród popularnych i lubianych dań z kapusty znajdują się zupy: kapuśniak, kwaśnica, zupa jarzynowa; dania jednogarnkowe: bigosy, eintopfy, risotto oraz gołąbki czy roladki z kapuścianym nadzieniem. Do gotowanych i duszonych potraw z kapusty warto dodać zioła, które zapobiegną wzdęciom: kminek, majeranek, cząber, kolendrę, jałowiec lub liść laurowy.

Młoda kapusta z agrestem Młoda kapusta z agrestem

 

Dieta bogata w warzywa kapustne nie jest wskazana dla osób cierpiących na choroby tarczycy, gdyż zawarte w tych warzywach związki utrudniają przyswajanie jodu z posiłków, prowadząc do niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Ponadto kapusty powinny unikać osoby cierpiące na żylaki, gdyż warzywo to dodatkowo zagęszcza krew, nasilając problemy żylne.

"Kapuściane" ciekawostki
W Polsce organizuje się święto kapusty. Impreza odbywa się na początku września w miejscowości Charsznica, w woj. małopolskim. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty.

 

Młoda kapusta po wójtowsku Młoda kapusta po wójtowsku

PRZEPIS: MŁODA KAPUSTA PO WÓJTOWSKU

Składniki:

  • główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
  • 1-2 cebule
  • 300 g surowego boczku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól i czarny pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cebule posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu aż skwarki będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!