Sezon na wiśnie. Kilka pomysłowych przepisów na nalewkę, konfitury i... chłodnik z wiśni

Sezon na wiśnie. Kilka pomysłowych przepisów na nalewkę, konfitury i... chłodnik z wiśni

Wiśnie to jeden z najbardziej charakterystycznych lipcowych owoców. Niestety sezon trwa bardzo krótko, a najpierw trzeba wygrać rywalizację z szpakami, które są wielkimi wielbicielami tych owoców. Wiśnie mają małą zawartość kalorii, co w połączeniu z ich wieloma prozdrowotnymi właściwościami sprawia, że stanowią świetną przekąskę a także dodatek do różnych dań, gdyż ich kulinarne zastosowania nie wyczerpują się jedynie na nalewce czy konfiturach.

 

WIŚNIE - WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

Wiśnie w ok. 82 proc. składają się z wody. Natomiast pozostałe 18 procent to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Wiśnie są dobrym źródłem witamin: B2, A i C oraz potasu, miedzi i manganu. 100 gramów tych smakowitych owoców pokrywa w ponad 50% dzienne zapotrzebowanie na witaminę A (beta karoten), dzięki czemu wiśnie redukują ryzyko chorób krążenia, a także poprawiają stan skóry, włosów i paznokci, a także wspomagają wzrok.

Znajdujący się w wiśniach błonnik sprzyja prawidłowej pracy jelit, obniża poziom złego cholesterolu we krwi i redukuje ryzyko nowotworów układu pokarmowego. Zawartość witaminy C sprzyja poprawie odporności organizmu i przyspiesza leczenie infekcji. Natomiast zawarty w owocach potas działa moczopędnie i zapobiegać nadciśnieniu. Poza wieloma cennymi składnikami odżywczymi wiśnie zawierają także melatoninę, dzięki czemu przeciwdziałają bezsenności i ułatwiają zasypianie.

Dżem wiśniowy z lawendą Dżem wiśniowy z lawendą
Syrop wiśniowo-agrestowy Syrop wiśniowo-agrestowy

 

Wiśnie działają antybakteryjnie, odtruwająco, przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Regulują gospodarkę kwasowo-zasadową w organizmie. Znajduje się w nich sporo cennych i silnych przeciwutleniaczy (antocyjanów), które spowalniają procesy starzenia komórek. Doskonale zaspokajają głód, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Spora garść ma tylko około 30 kalorii.

 

Ciekawostki. Co warto wiedzieć o wiśniach?

  • Wiśnie są bardzo zdrowe, ale warto przy ich jedzeniu pamiętać o kilku zasadach. Nie należy ich popijać wodą - może się to bowiem skończyć silną biegunką. Poza tym wiśni nie jada się przed posiłkiem, w ramach którego serwujemy produkty mięsne, ani w połączeniu z nabiałem, gdyż owoce te utrudniają trawienie białek.
  • W pestkach wiśni znajdują się substancje cyjanowodorowe (tzw. kwas pruski), które są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Połknięcie pestki wiśni nie jest groźne dla zdrowia. Zostanie ona wydalona. Groźniejsze jest jej rozbicie czy pogryzienie w większej ilości.
  • Polska jest trzecim co do wielkości producentem wiśni na świecie zaraz po Turcji i Rosji.
  • Dla mieszkańców Japonii (Kraju Kwitnącej Wiśni) wiśnia jest bardzo ważnym drzewem, w czasie kwitnienia (na przełomie kwietnia i maja) obchodzone jest święto na jej cześć – hanami. Wiśniowe drzewa uprawiane są również jako rośliny ozdobne np. jako drzewko bonsai, natomiast kwiaty wiśni są przez Japończyków uznawane za symbol przemijania oraz krótkiego ale pięknego życia.

 

WIŚNIE - ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Wiśnie stanowią idealny dodatek do różnego rodzaju wypieków, deserów, budyniu, jogurtu, owsianki czy muesli. Smaczną przekąską są też wiśnie suszone, niemniej są dość trudno dostępne. Z wiśni przygotowuje się również pyszne domowe przetwory: dżemy, konfitury, kompoty, soki, wino czy popularną wiśniówkę czyli nalewkę z wiśni.

Oto propozycje smacznych wiśniowych przepisów.

 

PRZEPIS: WIŚNIÓWKA - NALEWKA WIŚNIOWA Z WANILIOWĄ NUTĄ

Nalewka wiśniowa z waniliową nutą Nalewka wiśniowa z waniliową nutą

 

Składniki:

  • 2 kg wiśni
  • około 20-30 wiśni z pestkami lub samych pestek
  • 1 kg cukru
  • 1 l wódki
  • 1,25 l spirytusu
  • laska wanilii
  • kilka goździków (około 3-5 sztuk)

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie drylujemy. Zostawiamy około 20-30 sztuk z pestkami. Umieszczamy wszystkie wiśnie w dużym szklanym słoju. Zasypujemy 1 kg cukru. Dodajemy laskę wanilii i goździki. Dokładnie wstrząsamy, aby cukier dotarł do całej masy wiśni. Zalewamy zmieszanym wcześniej spirytusem z wódką i ponownie wstrząsamy. Jeżeli wszystkie wiśnie nie są zamoczone możemy dodać sok z drylowania wiśni lub wódkę (nalewka będzie mocniejsza). Pozostawiamy ją w ciepłym i ciemnym miejscu na minimum miesiąc, pamiętając przez pierwsze dni o sporadycznym wytrząsaniu naczynia. Przefiltrowujemy przez gazę lub watę i rozlewamy do wyparzonych butelek na nalewki. Nalewka im dłużej leżakuje tym jest smaczniejsza.

 

PRZEPIS: KONFITURA Z WIŚNI Z CZEKOLADĄ (CZEKOWIŚNIA)

Konfitura z wiśni z czekoladą Konfitura z wiśni z czekoladą

 

Składniki:

1 kg wiśni
300 g cukru
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2-3 łyżki amaretto

 

Sposób przygotowania:

Wiśnie umyć i wydrylować. Włożyć do garnka o grubym dnia i na bardzo małym ogniu gotować z cukrem i amaretto aż się zredukuje i uzyska pożądaną konsystencję. Zajmie to w zależności od mocy grzania i naszych preferencji 1-1,5 h. Pod koniec gotowania dodajemy pokruszona czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż całość dokładnie się połączy a czekolada roztopi. Gorącą konfiturę wlewamy do wysterylizowanych słoików na przetwory i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem.

 

PRZEPIS: CHŁODNIK WIŚNIOWY Z LAWENDĄ

Chłodnik wiśniowy z lawendą Chłodnik wiśniowy z lawendą

 

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 1 l wody
  • sok i skórka z pomarańczy
  • 2 gałązki świeżej lawendy
  • cukier do smaku
  • sól
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dowolny makaron

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy cukrem i solą do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy. Najlepiej smakuje bardzo zimna z dodatkiem makaronu i kleksem gęstej śmietany.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!