Słoiki weck i twist. Sposoby pasteryzacji domowych przetworów

Słoiki weck i twist. Sposoby pasteryzacji domowych przetworów

Aromatyczne, domowe przetwory szczególnie doceniamy w chłodne i zimowe wieczory, kiedy naturalnych witamin jest jak na lekarstwo. Konfitury, dżemy czy kompoty nie tylko są znakomitą przekąską, ale zamknięte w gustownych słoikach stanowią piękną ozdobę domowej spiżarni czy też są ciekawym pomysłem na prezent dla znajomych.

 

Aby radość z własnoręcznie przygotowanych przetworów była pełna musimy mieć pewność, że właściwie je przygotowaliśmy i zakonserwowaliśmy. Jak sobie to zapewnić ? Odpowiedź jest prosta – słoiki z naszymi przetworami musimy poddać procesowi prawidłowej pasteryzacji.

Pasteryzacja to proces, który polega na umieszczeniu owoców, warzyw i ich przecierów w szczelnie zamkniętych słoikach i ogrzewaniu w wysokich temperaturach w celu pozbycia się drobnoustrojów, które powodują psucie się produktów. Właściwe utrwalanie domowych przetworów powinno odbywać się w temperaturze 80 -90o C. Każdy produkt wymaga innego, odpowiedniego dla siebie czasu pasteryzacji. Czas ten uzależniony jest również od wielkości słoików.

  • - przetwory kwaśne (kompoty, kiszonki, przetwory z pomidorów) pasteryzuje się raz; małe słoiki 20-25 minut, duże słoiki 30-40 minut
  • - przetwory z warzyw (buraki, groszek, fasola, szparagi, grzyby) pasteryzuje się dwa razy po 30 minut, zachowując 24 – godzinną przerwę pomiędzy pasteryzacjami
  • - przetwory o dużej zawartości cukru, jak konfitury i syropy owocowe nie wymagają pasteryzacji; przetwory te nakładamy gorące do słoika i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia

 

Przetwory w słoikach. Sposoby pasteryzacji Przetwory w słoikach. Sposoby pasteryzacji
Przetwory w słoikach. Sposoby pasteryzacji Przetwory w słoikach. Sposoby pasteryzacji

Koniecznie należy pamiętać, że im większy słoik, tym proces pasteryzacji musi być dłuższy. Oczywiste jest również, że płynne soki i przeciery pasteryzują się szybciej niż przetwory z całymi kawałkami owoców. Pasteryzowanie przetworów może odbywać się „na sucho” i  „na mokro”.

Pasteryzacja przetworów „na sucho” to pasteryzacja w piekarniku.

Do tej metody idealne są słoiki typu twist. Są to szklane słoiki zakończone specjalnym gwintem i posiadające metalową zakrętkę umożliwiającą szczelne zamknięcie przetworów. Tutaj odpowiednia temperatura to 110 – 130 o C. Słoiki najlepiej ustawić na blaszce, jeden obok drugiego, aby nie stykały się ze sobą. Słoiki gorące wkładamy do nagrzanego piekarnika, natomiast zimne do zimnego. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki jeszcze na 30 minut.

Pasteryzacja przetworów „na mokro”, czyli w kąpieli wodnej.

Do tego rodzaju zabiegu należy użyć odpowiedniego garnka. Aktualnie dostępne garnki do gotowania słoików wyposażone są w specjalną wkładkę, zabezpieczającą bezpośrednie stykanie się słoików z dnem garnka. Jeżeli jednak nie posiadasz takiego garnka, wystarczy dno wyłożyć ściereczką czy ręcznikiem kuchennym. Zabezpieczy to słoiki przed przegrzaniem i pękaniem. Należy pamiętać, że woda nigdy nie może zakrywać słoików, powinna być wlana do ok. 3 cm poniżej poziomu zakrętek. Czas pasteryzacji liczymy od momentu zagotowania się wody.

W tej metodzie oprócz słoików twist możemy używać słoiki Weck. Tego typu słoiki wykonane są z grubego, odpornego na działanie wysokich temperatur szkła i wyposażone w gumki, zapewniające niezwykłą szczelność. Słoików typu Weck nie należy stosować w metodzie pasteryzacji na sucho z uwagi na możliwość uszkodzenia gum pod wpływem wysokiej temperatury w piekarniku.

 

Przetwory w słoikach. Sposoby pasteryzacji Przetwory w słoikach. Sposoby pasteryzacji
Przetwory w słoikach. Sposoby pasteryzacji Przetwory w słoikach. Sposoby pasteryzacji

Prawidłowa pasteryzacja wymaga stosowania się do kilku zasad:

  • - Niezależnie jaki słoik wybierzesz, konieczne jest umycie słoików, zakrętek i gum w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu, a następnie ich wypłukanie. Często również słoiki i zakrętki do słoików są wyparzane w celu ich odpowiedniej dezynfekcji
  • - Aby przetwory były trwałe musisz przygotowywać je ze zdrowych i nieuszkodzonych owoców i warzyw
  • - Po pasteryzacji słoiki koniecznie odwróć do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia. Dobrze jest również sprawdzić szczelność zakrętek, w przypadku ich nieszczelności musisz wymienić zakrętkę i powtórzyć proces pasteryzacji
  • - Przygotowane przetwory przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu, a efekt Twojego wysiłku wystarczy z pewnością do kolejnego sezonu
  • - Jeżeli wszystko przebiegło prawidłowo możesz ozdobić słoiki kolorowymi etykietami z nazwami przetworów i datą ich przygotowania

 

Z pozoru proces pasteryzacji może wydawać się długi i uciążliwy. Jednak jak już raz spróbujesz, to zawsze będziesz chciała uzupełniać swoją domową spiżarnię o własnoręcznie przygotowane przetwory. Dlaczego ? Bo nie ma nic lepszego, smaczniejszego i zdrowszego, niż domowe, zdrowe i naturalne wyroby. Niezależnie od pory dnia, czy od nadchodzącej mniejszej czy większej okazji, nie musisz biec do sklepu, tylko możesz spokojnie sięgnąć po słoiczek swoich pyszności, na które właśnie masz ochotę.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!