„Slow food” – co to jest i na czym polega?

„Slow food” – co to jest i na czym polega?

„Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie” – dobrze wszystkim znane przysłowie Stanisława Jachowicza doskonale odzwierciedla dzisiejsze czasy. Tempo życia jest ogromne. Wiecznie zabiegani i zapracowani nie mamy czasu ani dla siebie, ani dla rodziny i przyjaciół. Nie doceniamy tego, co posiadamy, zazdrościmy innym i naśladujemy ich zachowania.  Przytłoczeni ciągle przybywającymi obowiązkami kształtujemy w sobie niewłaściwe zachowania oraz złe nawyki żywieniowe.

Pora jednak zwolnić – wszak życie jest zbyt krótkie, by pić niedobrą kawę czy herbatę, by jeść przetworzoną żywność, by naśladować innych czy nie doceniać tego, co posiadamy.

Czym jest slow food i skąd pochodzi?

„Slow food” to międzynarodowa organizacja i jednocześnie ruch społeczny skupiający się na ochronie, a także promocji lokalnych i tradycyjnych sposobów produkcji żywności oraz ich producentów. Chce chronić wszystko, co zdrowe i naturalne. Organizację założył w latach 80 – tych włoski krytyk kulinarny – Carlo Petrinii. Był to rodzaj sprzeciwu przeciwko powstającym w szybkim tempie i serwującym niezdrową żywność barom typu „fast food”. Do Polski ruch dotarł w 2002 roku i objął swoją ochroną również tradycyjne, polskie produkty takie jak: oscypek, bundz, bryndza, polędwica w ziołach, świeże sery kozie, kiełbasa lisiecka, a także miody pitne.
„Slow food” to nic innego jak wolne jedzenie. Nic więc dziwnego, że symbolem ruchu stał się ślimak. wszak to najwolniejsze zwierzę (mięczak). Zatem jak ślimaki powolutku delektujmy się niepowtarzalnym smakiem zdrowej żywności.

Myśl i żyj zdrowo!

Zdrowe śniadanie

„Slow food” to doskonały sposób na zmianę naszych nawyków żywieniowych. Ruch ten ma na celu uświadomienie nam, jak ważne dla naszego organizmu jest zdrowe jedzenie. W dzisiejszych czasach wszystko wykonujemy w pośpiechu, nawet jemy w biegu, byle tylko zapełnić swój żołądek. Często korzystamy z barów szybkiej obsługi, obciążając nasz organizm przetworzoną żywnością typu „fast food”.

„Jesteśmy tym, co jemy”, zatem naszą uwagę musimy zwrócić szczególnie na żywność naturalną, nieprzetworzoną, bez sztucznych dodatków, barwników czy konserwantów. Zdrowe i smaczne posiłki to właśnie te przygotowane ze świeżych i ekologicznych produktów, takich jak: jajka, mleko, miód, ser, domowe konfitury i przetwory.

Naturalne sery Naturalne sery
Mleko i jajka wiejskie Mleko i jajka wiejskie

„Slow food” to nie tylko naturalne i tradycyjne smaki. To również wspólnie celebrowane posiłki, a także styl życia. Modny trend ma pomóc nam znów poczuć przyjemność z jedzenia. Posiłki przygotowywane z dużą uwagą i wykorzystaniem tradycyjnych receptur to prawdziwa przyjemność  dla oka i rozkosz dla podniebienia. Zamiast więc zadowalać się smakiem gotowych dań „na wynos” lepiej codziennie poświęcić trochę czasu na ich samodzielne przygotowanie. Zyskamy wtedy nie tylko wielką satysfakcję, ale wyjątkowy i niepowtarzalny smak oraz aromat potraw.

Rodzinne gotowanie Rodzinne gotowanie

Starannie przygotowane, prawdziwe kulinarne „rarytasy” trzeba też odpowiednio celebrować – wszak delektowanie się każdym kęsem powoli, bez pośpiechu i przede wszystkim w gronie najbliższych to główna zasada idei „slow food”.

Pochwała dla tradycji i ratunek dla kuchni regionalnych

Modny, ale przede wszystkim „zdrowy” trend „slow food” to również pochwała dla tradycji i ratunek dla kuchni regionalnych. Często zachwycamy się kulturą i gospodarką innych krajów, a nie doceniamy naszych, regionalnych, polskich dobrodziejstw. W myśl tej zasady musimy walczyć o wszystkie oryginalne, tradycyjne i niedostępne w innych zakątkach świata produkty.  Ważne jest promowanie lokalnych przedsiębiorstw, a także zachęcanie innych do zainteresowania sposobem wytwarzania żywności w ekologicznych warunkach.

Tradycyjna domowa szynka Tradycyjna domowa szynka
Świeże warzywa od lokalnego rolnika Świeże warzywa od lokalnego rolnika

Szczególnie w sezonie stragany na targowiskach, aż kipią od świeżych owoców i warzyw od lokalnych rolników. Często również takie dobrodziejstwa posiadamy w swoich przydomowych ogródkach – świeże, naturalne „bomby witaminowe”. Samodzielnie wyhodowane, czy kupione od znajomych sprzedawców produkty to nie tylko wartościowe składniki, ale prawdziwy „zastrzyk” energii dla naszego organizmu.

Świeże warzywa i owoce Świeże warzywa i owoce

„The Ark of Taste” – czyli powrót tradycyjnej żywności na nasze stoły

Z inicjatywy ruchu „slow food” powstała „Arka Smaku”, która nawiązywać ma do biblijnej Arki Noego. Zagrożonymi gatunkami w tym przypadku są tradycyjne, regionalne potrawy, a potopem niezdrowa, przetworzona żywność typu „fast food”. Na „pokładzie” tej arki znaleźć można m.in.:

  • wanilię z Madagaskaru
  • ser cheddar z hrabstwa Somerset w Anglii
  • kapary z wyspy Panteleria
  • polskie oscypki
  • miody pitne Macieja Jarosa

 

Dlaczego warto zwolnić? Zalety dla naszego zdrowia i samopoczucia

„Slow food” jest wsparciem dla naszego zdrowia i samopoczucia. Przygotowując samodzielnie posiłki, doskonale wiemy, co jest ich zawartością. Jeżeli kupujemy je u zaufanych sprzedawców i lokalnych rolników mamy gwarancję ich pochodzenia. Ekologiczne, wytworzone w naturalnych warunkach produkty to źródło witamin i składników odżywczych. Zmiana diety na świadome odżywianie i rezygnacja z zawrotnego tempa życia niewątpliwie wpłynie na nasze prawidłowe funkcjonowanie zarówno w sferze fizycznej, jak i psychologicznej.

Domowe przetwory Domowe przetwory
Domowe gotowanie Domowe gotowanie

„Slow food” w pigułce, czyli główne zasady

  • zdrowa żywność wytwarzana w naturalnych, ekologicznych warunkach
  • starannie przygotowane potrawy ze sprawdzonych składników
  • delektowanie się smakiem aromatycznych potraw wspólnie z rodziną
  • czerpanie przyjemności z jedzenia i gotowania
  • ratowanie tradycji i regionalnych kuchni
  • dbanie o kondycję fizyczną i psychiczną

 

Można powiedzieć, że idea „slow food” to swego rodzaju sposób na wyleczenie współczesnego świata z niezdrowego „przyśpieszenia”. Ten modny, światowy trend ma uświadomić nam, że warto zwolnić, by dostrzec otaczające nas dobrodziejstwa. Przecież naturalne, ekologiczne przetwory i delektowanie się potrawami to ratunek dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. „Zwolnij”, a zyskasz wiele. :)

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!