Świąteczne pierniczki - smak i zapach Bożego Narodzenia (przepisy)

Świąteczne pierniczki - smak i zapach Bożego Narodzenia (przepisy)

Co jest najlepsze  świątecznych pierniczkach? To, że wypełniają korzennym aromatem cały dom? Czy to, że możemy przygotowywać je całą rodziną? A może to, że dekorujemy je na setki sposobów tworząc małe, słodkie dzieła sztuki cukierniczej? Z jakiegokolwiek powodu lubicie pierniczki, jedno jest pewne - nic tak nie przywołuje świątecznej atmosfery jak one!

 

PRZYPRAWA KORZENNA

Zanim zaczniemy wypiekać pierniczki warto poświęcić chwilę na przygotowanie domowej przyprawy korzennej. To ona jest sekretem aromatu i smaku. Co więcej, przygotowana w domu ma olbrzymią zaletę - możemy dobrać proporcje przypraw wg własnego gustu, tworząc niepowtarzalną mieszankę, a co za tym idzie niepowtarzany smak pierników.

Aby przygotować domową przyprawę korzenną do pierników, potrzebujemy:

  • - 2 ziarna kardamonu
  • - 3 laski kory cynamonowej (po około 10 cm)
  • - 2 gwiazdki anyżu
  • - 1/2 gałki muszkatołowej
  • - 2 goździki
  • - płaska łyżeczka mielonego imbiru

Wszystkie składniki umieszczamy w młynku do kawy (korę cynamonu i gałkę muszkatołowa możemy wcześniej nieco pokroić) i rozdrabniamy na pył. Zamiast młynka do kawy możemy użyć moździerza. Najlepiej zużyć na bieżąco lub przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku.

Świąteczna korzenna przyprawa piernikowa Świąteczna korzenna przyprawa piernikowa

 

Ważna "pierniczkowa" rada
Pierniczki przygotowywane na miodzie bywają bardzo twarde. Potrzebują czasu by pochłonąć wilgoć z powietrza i zmięknąć. Można nieco przyspieszyć ten proces wkładając do puszki z ciasteczkami kawałek jabłka. Owoc wymieniamy codziennie na świeży przez kilka dni.

 

Oto kilka prostych, wartych wypróbowanych przepisów na pyszne, domowe pierniczki.

 

PIERNICZKI STAROPOLSKIE NA CIEŚCIE DOJRZEWAJĄCYM

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu.

Pierniczki staropolskie Pierniczki staropolskie

 

Pierniczki staropolskie Pierniczki staropolskie

Składniki:

  • - 500 g mąki tortowej
  • - 250 ml miodu
  • - szklanka cukru
  • - 125 g smalcu
  • - 1/4 szklanki mleka
  • - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • - 2 jajka
  • - szczypta soli
  • - 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • - 2 łyżeczki cynamonu
  • - łyżeczka mielonego imbiru

 

Sposób przygotowania:

W garnku na małym ogniu rozpuszczamy na jednolitą masę miód, cukier i smalec. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy folią spożywczą i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wyciąć foremkami kształt pierniczków. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze, należy zostawić dość duże przerwy gdyż mocno rosną. Wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy posypkami.

 

PIERNICZKI "LAST MINUTE"

Pierniczki  z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni przed świętami.

Pierniczki last minute Pierniczki last minute

Składniki:

  • - 115 g masła
  • - 90 g cukru
  • - 90 g płynnego miodu
  • - 1 jajko
  • - 260 g mąki pszennej
  • - 1/2 łyżeczki (1 g) sody oczyszczonej
  • - 1/2 łyżki kakao
  • - 25 g przyprawy korzennej
  • - szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i sól. W misie miksera utrzeć miękkie masło z cukrem i miodem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia.

Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 h. Ciasto wyjąć na oprószoną mąką pszenną stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty. Piec w zależności od grubości i wielkości pierniczków przez 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

 

PIERNICZKI BEZGLUTENOWE

Pierniczki bezglutenowe Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki na bazie mąki kukurydzianej i jaglanej dla osób na diecie bezglutenowej.

 

Składniki:

  • - 140 g masła
  • - 60 g fruktozy / brązowego cukru / ksylitolu
  • - 80 g płynnego miodu
  • - 2 jajka
  • - szklanka mąki kukurydzianej
  • - szklanka mąki owsianej
  • - 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • - 1/2 łyżeczki (1 g) sody oczyszczonej
  • - 20 g przyprawy korzennej
  • - szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

W naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną i sól. W misie miksera utrzeć miękkie masło z fruktozą i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajka, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.

Wyjąć ciasto na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać foremkami do pierniczków dowolne kształty. Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce. Dowolnie udekorować.

 

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!