Szybki obiad w 30 minut (3 łatwe przepisy)

Szybki obiad w 30 minut (3 łatwe przepisy)

Jeśli uważasz, ze nie masz czasu w tygodniu na przygotowywanie obiadów... wymyśl inną wymówkę! Przygotowanie pysznego obiadu nie musi oznaczać stania w kuchni godzinami, mozolnego pieczenia, duszenia czy przygotowywania. Wystarczy już kilkanaście minut żeby przygotować pyszny, ciepły posiłek dla rodziny. W 30 minut możesz natomiast wyczarować już niemal ucztę.

 

Zasada nr 1

Wrapy z kurczakiem i awokado Wrapy z kurczakiem i awokado

Jeśli nie dysponujemy kilkoma godzinami na duszenie sztuki mięsa czy pieczenie całego kurczaka wybierzmy dania szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się niezawodne makarony, wrapy z tortilli, dania kuchni orientalnej, dania typu stir-fry czyli "mieszaj i smaż", dania jednogarnkowe, curry, frittaty czy proste zupy. Nie rezygnuj z pysznych dań z powodu braku czasu! Na co dzień możesz sobie pozwolić na przygotowanie szybkiego obiadu w pół godziny. Bardziej czasochłonne przepisy zostaw na wyjątkowe okazje i uroczystości.

Zasada nr 2

Pomagaj sobie "gotowcami"... z własnej produkcji! Domowy przecier pomidorowy jest fantastyczną bazą sosów i zup, a także dodatkiem do wielu dań. Podobnie jest z porcjowanym i zamrożonym bulionem, który w kilka chwil może stać się podstawą przygotowywanego dania. Kuchenne życie ułatwią nam wcześniej przygotowane i zamrożone warzywa, które bez potrzeby obrabiania dodamy do posiłku.

Wiele dań jak choćby pierogi czy bigos świetnie znosi mrożenie. Jeśli przygotujemy ich w nadmiarze z powodzeniem możemy zamrozić i wykorzystać w ciągu kilku miesięcy.

Zasada nr 3

Gotuj na dwa dni! Skoro już obierasz, mieszasz i doprawiasz – ugotuj więcej! Jeśli dziś ugotujesz podwójną porcję, jutro będziesz mieć wolne od kuchni. Ta prosta zasada sprawdza się idealnie, jeśli mamy mało czasu (lub chęci) na gotowanie. Możesz też przygotować tzw. „magiczne” dania, które z łatwością przerobisz następnego dnia w coś innego. Wczorajszy rosół z powodzeniem może stać się pomidorową, jarzynową lub brokułową. Mięso z pieczeni wykorzystasz do bigosu czy dania typu stir-fry z warzywami, reszta fasolki szparagowej z obiadu może stać się smacznym nadzieniem kotletów czy roladek. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

 

PRZEPIS: SMAŻONY MAKARON Z KURCZAKIEM PO CHIŃSKU

Składniki:

  • 15 g suszonych grzybów mun
  • 90 g pędów bambusa
  • 100 g kiełków fasoli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 marchew
  • biała część pora
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 piersi z kurczaka
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • kolendra lub natka pietruszki do posypania

 

Smażony makaron z kurczakiem po chińsku Smażony makaron z kurczakiem po chińsku

Sposób przygotowania:

Grzyby mun namaczamy we wrzątku lub wrzącym rosole drobiowym. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Na rozgrzanym oleju podsmażamy obrane i przeciśnięte przez praskę czosnek i imbir. Kurczaka kroimy w paski. Przesmażamy z czosnkiem i imbirem. Kiedy mięso zmieni kolor, dodajemy posiekanego w talarki pora, oraz paprykę i marchew pokrojone w małe słupki. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy sos sojowy, a następnie odsączone grzyby, pędy bambusa i makaron. Przesmażamy wszystko kilka minut lub opcjonalnie podajemy osobno makaron i kurczaka z warzywami. Serwujemy posypane kolendrą lub natką pietruszki.

 

PRZEPIS: TOFU SMAŻONE Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 180 g tofu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • 2 szalotki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 3 gałązki selera naciowego
  • czerwona papryka
  • 8-10 pieczarek
  • 2 średnie marchewki
  • mała cukinia
  • sól, curry, czarny pieprz
  • olej kokosowy do smażenia

 

Tofu smażone z warzywami Tofu smażone z warzywami

Sposób przygotowania:

Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w kostki o wymiarach około 1cm x 1cm. Seler i paprykę kroimy w plasterki, marchew, cukinię i paprykę w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego i przesmażamy przetarty czosnek i imbir oraz posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy tofu i przesmażamy aż się nabierze złotej barwy. Dodajemy marchew i kontynuujemy smażenie aż marchew zmięknie. Dodajemy resztę warzyw i przesmażamy do miękkości. Doprawiamy solą, curry i czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią lub kolendrą.

 

PRZEPIS: MAKARON Z BROKUŁEM, BOCZKIEM I ORZECHAMI

Składniki:

  • 500 g makaronu penne / świderki
  • 250-300 g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • brokuł
  • 250 g serka mascarpone lub 300 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sól, czarny pieprz, płatki papryki
  • listki bazylii

 

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Boczek lub kiełbasę kroimy w niewielką kostkę i przesmażamy na patelni aż wytopi większą część tłuszczu. Cebule siekamy w kostkę i dodajemy do boczku.

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy serek mascarpone lub opcjonalnie słodką śmietankę i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Makaron mieszamy z brokułem i kremowym sosem z boczkiem. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami papryki i bazylią.

 

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!