Tradycyjna włoska pizza

Tradycyjna włoska pizza

Cienki, wypieczony spód, chrupiące i puszyste boki, pyszne dodatki… hmm …  Mowa oczywiście o pizzy. Na samą myśl ślinka aż cieknie, bo kto z nas nie zajada się - choćby od czasu do czasu - pyszną pizzą zamówioną w pizzerii czy też własnoręcznie zrobioną według domowego przepisu. Pizza to najpopularniejsza  na całym świecie potrawa kuchni włoskiej.

 

Pizza swoje powstanie zawdzięcza focacci. Focaccia to rodzaj pieczywa, które według tradycyjnej receptury jest podstawą pizzy. Słowo to pochodzi od łacińskiego „focaccius”, czyli „na ogień”, co oznacza zgniecione w owalną formę ciasto i wypiekane na ogniu. Ten rodzaj pieczywa pochodzi już też z czasów starożytnych, gdzie Egipcjanie czy Grecy żywili się podobnym chlebem, smarując go oliwą i dodając czosnek oraz zioła. Samo słowo pizza wywodzi się z łacińskiego słowa „picea” i oznacza placek, który powstał przy użyciu wody i mąki. Przyjmuje się, że nazwa "pizza" powstała już ok. X w.

Ciekawostki o pizzy
Niemal co czwarte danie kupowane przez Polaków w restauracjach to pizza (wg raportu z października 2017 r.)

Pizzą zajadał się podobno również polski król, Zygmunt Stary, który polubił jej smak, dzięki swojej  żonie Bonie. Smak oczarował władcę do tego stopnia, że wprowadził pizzę do swojego codziennego menu. Było to kilka wieków przed tym, jak pizza stała się kulinarnym hitem. Parafrazując popularne dziś powiedzenie: "jadł pizzę, zanim stało się to modne" :)

Pizza. Symbol kuchni włoskiej. Pizza. Symbol kuchni włoskiej.

Historia światowego sukcesu pizzy rozpoczyna się w XVIII wieku w Neapolu. Tu właśnie prawdziwie włoska pizza, znana nam w dzisiejszej postaci, ma swoje korzenie. W 1830 roku w Neapolu pod nazwą „Antica Pizzeria Port Alba” otwarto pierwszą na świecie pizzerię, która istnieje do dnia dzisiejszego. Początkowo pizza uważana była za danie ubogich, dopiero sprowadzane do Europy pomidory wzbogaciły jej smak.  Wtedy wypieczone ciasto, posmarowane sosem z aromatycznymi dodatkami zainteresowało zamożniejszą część mieszkańców Neapolu. To jednak nie ten fakt przyczynił się do późniejszej ogromnej popularności pizzy.

Nasz pomysł na domową pizzę
Jeśli szukacie dobrego pomysłu na pizzę, do zrobienia w domowych warunkach, to zapraszamy do video-przepisu, przygotowanego we współpracy z nami przez Asię, prowadzącą bloga "Po Prostu Pycha" :)

Doceniono ją dopiero w 1889 roku. Neapolitański piekarz przygotował pizzę na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej i jej męża (Margherita i Umberto di Savoia). Choć włoski piekarz słynął ze swoich wyrobów, to przygotowanie dania dla królowej było dla niego prawdziwym wyzwaniem i zaszczytem. Przygotował on dla królowej specjalną potrawę w narodowych barwach Włoch. Była to pizza z pomidorami, serem mozzarella i bazylią. Czerwień pomidorów, biel sera i zieleń bazylii miały symbolizować włoskie barwy narodowe. Pizza bardzo zasmakowała królowej, a na cześć jej imienia piekarz nazwał pizzę „Margherita”.

Pizza. Symbol kuchni włoskiej. Pizza. Symbol kuchni włoskiej.

Prawdziwa neapolitańska pizza powinna być wyrabiana zgodnie z tradycyjną recepturą. Składniki używane do jej wypieku to :

  • - pomidory San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych
  • - ser fior di latte z mleka krów wypasanych w Kampanii i Lazio
  • - mąka typu 00 (mąka włoska, drobnego przemiału, stosowana do wypieku pizzy, chleba i makaronu)
  • - drożdże piwne
  • - sól
  • - woda
  • - oliwa z oliwek

 

Grubość ciasta nie może przekraczać 3 mm, a pizza powinna być pieczona maksymalnie przez 90 sekund w temperaturze 430 °C. Tradycyjna neapolitańska pizza jest raczej oszczędna w składniki. Wśród tych najbardziej znanych nie znajdziemy bogactwa dodatków, znanych z naszych polskich pizzerii. Najbardziej znane jej odmiany to:

  • - margherita – sos z pomidorów, mozzarella, oliwa, bazylia i parmezan
  • - marinara – sos z pomidorów, oregano, czosnek, oliwa, bazylia, ale bez sera
  • - bianca – mozzarella, oliwa, parmezan, ale bez sosu z pomidorów

 

Ale włoska pizza to nie tylko Neapol. W innych regionach można posmakować jej miejscowych odmian, z których polecić możemy :

  • - pizzę sycylijską – z reguły w prostokątnym kształcie, z grubym i puszystym ciastem, serwowana z sosem, serem i ulubionymi dodatkami
  • - pizzę Lazio – pizza charakteryzująca się grubszym ciastem, ok. 1-2 cm; taki rodzaj pizzy przygotowywany jest domowym sposobem w kuchenkach

 

Pizza. Symbol kuchni włoskiej. Pizza. Symbol kuchni włoskiej.

Oczywiście odmian współcześnie serwowanej przez włoskie pizzerie jest dużo więcej: z pieczarkami, szynką prosciutto, oliwkami, owocami morza i wszelkimi innymi dodatkami. Często lokalne pizzerie dają wybór rodzaju sera, zawartego w pizzy. A wizyta w lokalnej, często otwartej do późnej nocy pizzerii w Neapolu, Rzymie czy Florencji to okazja do zapamiętania z włoskich wakacji nie tylko plaż i zabytków. Pyszne pizze przyrządzane przez Włochów także zapadają w pamięci...

Pizza. Symbol kuchni włoskiej. Pizza. Symbol kuchni włoskiej.

Sekretem pysznej pizzy jest oczywiście ciasto. Idealnie wypieczone, chrupiące, z puszystymi brzegami oczaruje podniebienia wszystkich łasuchów. Mając doskonałe ciasto pozostaje dobrać tylko odpowiednie składniki. Różnorodność dodatków i możliwość  łączenia różnych składników sprawia, że pizza uwielbiana jest przez wszystkich, niezależnie od wieku. Sami możecie doświadczyć, ile radości i zabawy daje dzieciom możliwość wykonania samodzielnie domowej pizzy z dowolnymi składnikami. Dobry przepis, pyszne składniki  i chęci pozwolą wyczarować w każdym domu klimat prawdziwej włoskiej pizzerii.

Co ciekawe, Włosi raczej nie kroją w pizzeriach pizzy na znane u nas trójkątne kawałki. Pizza podawana jest w całości, a do jej jedzenia używa się sztućców – jedzona jest nieco bardziej „uroczyście” niż w naszej kulturze.

Pizza uważana jest za rodzaj fast-foodu, ale oczywiście jedzona z umiarem nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie czy figurę. Szczególnie kontrolę nad jakością składników i ciasta mamy przygotowując ją według własnej, domowej receptury. Dodajmy bardzo ważny fakt, iż oregano, stosowane do przyprawiania pizzy działa profilaktycznie przeciw nowotworom. Oczywiście  najlepsza i najzdrowsza pizza to ta przygotowana na świeżo i wyjęta prosto z gorącego pieca.

Popularna od wieków włoska potrawa to do dziś radość dla każdego podniebienia. Dostępna jest praktycznie wszędzie i uwielbiana przez wszystkich i na całym świecie. Pizza to tak niezwykle popularne danie, że ma nawet swoje święto.  9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy i wtedy możemy „obżerać się ” nią do woli, niczym pączkami w Tłusty Czwartek. (oczywiście z umiarem :))

Przydatne produkty

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!