Wigilia – czas start. Co trzeba przygotować wcześniej, a co można na ostatnią chwilę

Wigilia – czas start. Co trzeba przygotować wcześniej, a co można na ostatnią chwilę

Duże sieci handlowe na całym świecie wystawiają artykuły świąteczne coraz wcześniej. Choć widok Świętego Mikołaja już w lipcu nadal dziwi, to tak wczesne myślenie o wigilii nie jest niczym nowym. Przed wiekami do świąt Bożego Narodzenia przygotowywano się już od lata. Zbierano i suszono grzyby, przygotowywano konfitury do mięs i suszone owoce. Zbierano mak, miód i orzechy. Kupowano śledzie, polowano i konserwowano dziczyznę.

 
Jak w dzisiejszych czasach przygotować bajkowe święta i – przy natłoku innych obowiązków – nie zwariować? To pytanie zadajemy sobie każdego roku. Myślenie o świętach najczęściej nie idzie w parze z odpowiednio wczesnym planowaniem, a właśnie ono jest gwarancją sukcesu. Warto wcześniej zadać sobie trochę trudu, aby móc w pełni cieszyć się rodzinnymi chwilami przy wspólnym stole i nie myśleć tylko o tym, kiedy nareszcie będzie można odpocząć po biegu na czas po marketach i sprinterskich wyczynach w kuchni. Znajomy obraz? Jeśli spędzasz święta w domu, zaplanuj je wcześniej, a odkryjesz na nowo ich magię. Radzimy, jak to zrobić.

Startujemy

Przygotowywanie świąt Bożego Narodzenia najlepiej jest zacząć już z 8-tygodniowym wyprzedzeniem. Najlepiej od planów, list i kupna brakujących akcesoriów i elementów zastawy stołowej. Warto pomyśleć też o prezentach, bo jeśli będziemy zamawiać je przez internet, trzeba zostawić sobie czas na ewentualną wymianę, a dodatkowo natłok wysyłek w tym okresie może wydłużyć czas doręczenia. Należy też zagnieść ciasto na pierniki, które można potem włożyć do własnoręcznie udekorowanego słoja i podarować bliskim. Każdy ucieszy się z łakoci domowej roboty, a słój, po zdjęciu z niego dekoracji, można wykorzystać w kuchni.

Świąteczne prezenty dla najbliższych
Własnoręcznie dekorowane pierniki Własnoręcznie dekorowane pierniki

Ważny jest podział obowiązków. Sześć tygodni przed świętami można już zacząć pierwsze, najcięższe porządki, takie jak mycie okien, pranie firanek i zasłon, trzepanie dywanów, pranie tapicerki meblowej oraz porządkowanie schowków i szaf, połączone z wyrzucaniem niepotrzebnych rzeczy. Nie trzeba sprzątać wszystkiego, zwłaszcza gdy robimy to systematycznie przez cały rok. Zrezygnujmy z szorowania fug szczoteczką do zębów – nie warto popadać w skrajności. Przy drastycznym braku czasu, nic się nie stanie, jeśli nie zrobimy generalnych porządków. Sprzątanie nie jest najważniejszym elementem świąt.

Miesiąc przed pierwszą gwiazdką

Cztery tygodnie przed wigilią powinniśmy mieć ustalone, jakie potrawy znajdą się na stole i w jaki sposób chcemy udekorować dom i zaaranżować stół. Tradycyjnie, 25 listopada, w Katarzynki piecze się pierniki z ciasta, które trzymane w lodówce, zdążyło już dojrzeć. Będą nabierały odpowiedniej kruchości aż do 24 grudnia.

Świąteczne pierniki Świąteczne pierniki

Przynajmniej miesiąc przed świętami przygotowujemy też nalewki, które przelane do ozdobnych butelek mogą być miłym prezentem na święta. Miesiąc przed świętami warto też upiec i zamrozić pasztety.

Nalewki domowej roboty jako pomysł na świąteczny upominek Nalewki domowej roboty jako pomysł na świąteczny upominek

Ponieważ mamy jeszcze stosunkowo dużo czasu, dobrze wykorzystać go na zaprojektowanie świątecznych dekoracji. Tu pomocne będą inspiracje zaczerpnięte z „sieci” i czasopism. W sklepach internetowych dostępny jest duży wybór akcesoriów, więc w zimne wieczory można spokojnie obejrzeć i kupić potrzebne rzeczy bez wychodzenia z domu.

Aby w święta pięknie wyglądać i dobrze się czuć w swojej skórze, dobrze jest umówić wizyty u fryzjera lub kosmetyczki – to ostatni dzwonek.

Czas upływa – 2-3 tygodnie do Bożego Narodzenia

W kolejne wolne wieczory warto ulepić i zamrozić pierogi. Można je nawet ugotować. Przed zamrożeniem trzeba tylko posmarować je olejem, żeby się nie posklejały. Oleju, w przypadku mrożenia ugotowanych pierogów, dodaje się również do gotowania.

Ponieważ bigos jest lepszy, gdy trochę poleży zamrożony, powinno się przygotować go wcześniej, a wraz z nim można przyrządzić już kapustę z grzybami.

Pierniki , przeznaczone na prezenty, możemy umieścić w słojach , a słoje ozdobić.

Sprzątamy sukcesywnie, zmieniamy pościel, segregujemy rzeczy.

Tydzień przed świętami

Do świąt został tylko tydzień. Wiele rzeczy mamy już przygotowanych, więc warto zająć się robieniem ozdób i stroików oraz dekorowaniem domu.

Trzeba też przygotować i zamrozić masę makową. To również najlepszy czas na kupienie ryb, zwłaszcza karpi, bo 2 dni przed świętami może już nie być świeżych. Jeśli brakuje nam miejsca w lodówce czy zamrażarce, część produktów i przygotowanych wcześniej potraw można umieścić w szczelnie zamykanych pojemnikach, na balkonie. Zamrożone potrawy możemy oczywiście przechowywać tylko w temperaturze poniżej 0 °C.

Tydzień przed świętami można upiec i zamrozić niektóre ciasta, np. makowiec drożdżowy.

Sporządzamy listę brakujących artykułów, uzupełniamy przyprawniki, robimy ostatnie duże zakupy w sklepach stacjonarnych.

Można już kupić żywą choinkę. Mamy jeszcze duży wybór, a żeby drzewko było świeże na wigilię, można je na razie umieścić poza domem, na balkonie lub w piwnicy.

Dwa, trzy dni przed wigilią

To najlepszy czas na to, żeby w spokoju ubrać choinkę i zacząć cieszyć się magią nadchodzących świąt. Umówiona wcześniej wizyta w salonie kosmetycznym pomoże Ci się odprężyć i przygotować do świąt, aby nie tylko dom stanowił Twoją wizytówkę - w końcu: „jak cię widzą, tak cię piszą”. Warto zrobić ostatnie pranie, uprasować odświętne ubrania. Można zapakować i podpisać prezenty.

Pięknie przystrojona choinka Pięknie przystrojona choinka

Trzy dni przed rozpoczęciem świętowania trzeba już przygotować ryby w occie, aby zdążyły nabrać smaku. Można zrobić to nawet nieco wcześniej. Dwa dni przed wigilią można przyrządzić i wstawić do lodówki śledzie w oleju. Przekładamy z zamrażarki do lodówki masę makową, zalewamy wodą suszone grzyby i owoce na kompot, aby się wymoczyły.

Już tuż, tuż…

Dzień przed wigilią jest zwykle najbardziej pracowity. Jeśli jednak robimy wszystko zgodnie z planem i wcześniej odpowiednio rozdzieliliśmy obowiązki i zadania, nie zmęczymy się za bardzo.

Przede wszystkim trzeba upiec placki takie jak sernik, makowiec i jabłecznik. Gotujemy barszcz wigilijny, zupę grzybową i kompot z suszu. Przygotowujemy ryby w galarecie i śledzie w sosach. Marynujemy mięso do pieczenia na pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Wieczorem przygotowujemy kluski z makiem, wyjmujemy z zamrażarki pierogi, pasztety i ryby.

Wigilia

W wigilię rano ostatni raz wycieramy kurze i odkurzamy podłogi. Następnie robimy sałatki, smażymy ryby, przebieramy się w przygotowany wcześniej odświętny strój i możemy nakrywać do stołu. Pozostaje już tylko wypatrywać pierwszej gwiazdki i cieszyć się tym niezwykłym czasem.

Co zrobić, aby ponownie odkryć magię świąt i nie odczuć ciężaru przygotowań do nich?

Należy przede wszystkim:

  • odpowiednio wcześnie zacząć przygotowania
  • podzielić obowiązki i zadania
  • sporządzić listy spraw i zakupów
  • trzymać się ułożonego wcześniej planu
  • regularnie sprzątać i dobrze zorganizować się w kuchni
  • zawsze odkładać rzeczy na swoje miejsce
  • przy braku czasu umieć zrezygnować z niektórych rzeczy
  • nie popadać w skrajności.

To przepis na to, aby święta stały się najmilszym czasem w roku.

Przeczytaj również

Przydatne produkty

ZAMÓWIENIA TELEFONICZNE
Pon.Pt.: 8.00 - 16:00

+48 601 900 967

Zapisz się do newslettera

odbierz rabat 10% na pierwsze zakupy!