Wszystko, co powinniśmy wiedzieć o dyni - jej właściwości oraz kulinarne zastosowanie.

Dynia to warzywny hit sezonu jesiennego! Smakuje wybornie, ma wysoką zawartość składników odżywczych, a dzięki łagodnemu smakowi możemy ją wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Z miąższu dyni przygotujemy zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, gulasze czy curry. Pestki dodamy do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujemy dressing do sałatki. Prawdziwe dyniowe bogactwo!
Dynia i jej właściwości zdrowotne.
Dynia ma bardzo mało kalorii (27-43 kcal w 100 g miąższu, w zależności od gatunku), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Z tego powodu jest mile widziana przy dietach redukcyjnych, wspierając proces odchudzania. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające.
Ponadto zawiera beta-karoten, czyli pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny chroniący przed wolnymi rodnikami. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, hamującym szkodliwe procesy utleniania, a co za tym idzie - może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.
Niezależne badania naukowe potwierdzają, że częste (m.in. 1-2 razy w tygodniu) spożywanie dyni znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.
Beta-karoten obniża także poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie - zapobiega miażdżycy i chorobom krążeniowym, takim jak zawał czy udar mózgu.
Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku.
Warto wiedzieć!
Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie m.in. hamuje mdłości kobiet w ciąży. Pestki dyni natomiast pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną oraz … pasożyty! Właściwości przeciwpasożytnicze pestek dyni wiążą się z zawartością kukurbitacyny - substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona. Najwięcej jest jej w świeżych pestkach, dlatego kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią (zjadając codziennie przez 5 dni 2-3 łyżki świeżych dyniowych pestek).
Dynia - wybór i przechowywanie
Należy wybierać dynie o nienaruszonej skórce. Mechaniczne uszkodzenia powodują, że w tym miejscu zacznie (lub już zaczęła) rozwijać się pleśń. Wszelkie jej ślady całkowicie dyskwalifikują warzywo w kontekście jedzenia (nawet odcięcie spleśniałego fragmentu nie gwarantuje, że pleśń nie rozwinęła się już w całym warzywie). Warto jednak zwrócić uwagę, że czasami błędnie za pleśń bierzemy to miejsce na skórce, które leżało bezpośrednio na podłożu. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy na warzywie jest pleśń czy odgniecenie zawsze bezpieczniej wybrać warzywo niebudzące wątpliwości.
Dynie możemy przechowywać niemal całą zimę. Należy je trzymać w suchym, chłodnym miejscu np. spiżarni.
Dynia – przygotowanie
Dynię przykrawamy dużym, ostrym nożem na pół, łyżką oddzielamy pestki i włóknisty miąższ, który wyrzucamy. Skórkę obieramy obieraczką szczelinową do warzyw. Dyni Hokkaido nie musimy obierać, ponieważ można ją jeść razem ze skórką. Miąższ kroimy na kawałki pożądanej wielkości.
Dynię możemy ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie lub na parze. Możemy też upiec miąższ w piekarniku. Duże kawałki dyni wraz ze skórką pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę. Po tym czasie możemy z łatwością oddzielić miąższ od skórki łyżką. Tak przygotowaną dynią możemy zmiksować na gładkie purée, które używamy do słodkich wypieków czy deserów.
Dynia – zastosowanie kulinarne
Dynia ma bardzo uniwersalny, łagodny smak. Dzięki temu możemy z powodzeniem wykorzystywać ją jako składnik dań słodkich np. ciast, babeczek, serników, puddingów czy deserów. Świetnie sprawdza się również w daniach wytrawnych: makaronach, gulaszach, eintopfach, curry, placuszkach czy pasztetach.
Przyprawy, które doskonale podkreślają smak dyni to:
- ostra papryczka chili
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- imbir
- świeże zioła: rozmaryn, natka pietruszki, szałwią czy kolendrą.
Warzywo świetnie komponuje się smakiem z wieloma dodatkami:
- jabłkami
- gruszkami
- kasztanami
- orzechami
- cytrusami (pomarańcze, cytryny, limonki)
- owocami morza
- kozim i owczym serem
- serami pleśniowym
- wątróbką
- boczkiem.
Polecamy 4 sprawdzone, dyniowe przepisy.
DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY
Składniki:
- 1 kg miąższu z dyni
- 3 pomarańcze (sok i skórka)
- 3 cytryny (sok i skórka)
- 500 g cukru
- laska cynamonu
- 1/4 gałki muszkatołowej
- 2-3 goździki
- gwiazdka anyżu gwieździstego (opcjonalnie)
- woda
Sposób przygotowania:
Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 ° C. Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę i umieszczamy w garnku. Podlewamy szklanką wody.
Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców, a także cukier i całą laskę cynamonu. Opcjonalnie możemy dodać gałkę muszkatołową, goździki i anyż gwieździsty.
Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając, aż dżem uzyska pożądaną konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu.
Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków i szczelnie zakręcamy.
KREM DYNIOWO-KOKOSOWY NA SŁODKO
Składniki:
- około 1 g miąższu z dyni
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 2 jajka
- 100 ml słodkiej śmietanki 12%
- laska cynamony
- anyż gwieździsty
- cukier do smaku
- sól
Sposób przygotowania:
Miąższ z dyni zalewamy wodą tak, aby przykryła całkowicie warzywo. Dodajemy sól, laskę cynamonu i anyż gwieździsty.
Gotujemy do miękkości dyni, cynamon i anyż wyciągamy. Miksujemy na gładko. Dodajemy puszkę mleka kokosowego i zagotowujemy.
Żółtka oddzielamy od białek, łączymy z 100 ml słodkiej śmietanki. Zahartowujemy i dodajemy do zupy, cały czas mieszając, aż zupa nieco zgęstnieje. Dosładzamy do smaku.
Białka ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru na sztywną pianę. Zupę serwujemy z obłoczkiem z pianki muśniętej cynamonem.
MAKARON Z DYNIĄ I SZPINAKIEM
Składniki:
- 500 g obranej dyni
- 350 g makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
- 6-8 kawałków suszonych pomidorów
- 200-250 g szpinaku
- 200-250 g liści botwinki
- 100 g sera lazur
- Kiełki rzodkiewki do posypania
Sposób wykonania:
Pokrojoną na małą kostkę dynię podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy spod suszonych pomidorów, aż zmięknie (ale nie będzie się rozgotowana). Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić.
Do podsmażonej dyni dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojone suszone pomidory.
Dodać odcedzony makaron, szpinak oraz botwinkę i przesmażyć razem, aż liście zmiękną. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne.
Nałożyć porcje na talerze. Posypać pokruszonym serem lazur i kiełkami rzodkiewki.
BABECZKI DYNIOWE Z ORZECHAMI
Składniki:
(na 12 sztuk)
- 330 g pieczonej dyni
- skórka starta z cytryny
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- pół szklanki dowolnych orzechów
Sposób wykonania:
Pieczemy dynię: dynię dowolnej wielkości przekroić, wydrążyć i pokroić w ósemki lub jeśli jest bardzo duża w jeszcze mniejsze kawałki. Położyć na blaszce skórką do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec przez 1 godzinę lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Miąższ oddzielić od skórki i zmiksować blenderem na purée. Odmierzyć potrzebną ilość.
Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do miski przesiać sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Masło roztopić, ostudzić i wymieszać ręcznie z jajkami oraz skórką z cytryny. Dodawać kolejno mus dyniowy oraz sypkie składniki. Wymieszać. Nałożyć ciasto do papilotek do ¾ wysokości. Posypać grubo posiekanymi orzechami. Piec przez 25 - 30 minut w 180 ° C do suchego patyczka.
2019-10-10Pieknowdomu.pl