Kwirlejka to niezbędne element wyposażenia kuchni każdego amatora wypieków. Przyrząd ten nie tylko pozwoli na dokładne wyrobienie surowego ciasta, ale i sprawdzi się doskonale do przygotowania masy jajecznej na omlet.
W całej Polsce, zależnie od regionu, różnorodnie nazywane narzędzie: na Śląsku – rogolka lub fyrlok, w Poznaniu – kwirlejka, w południowej Wielkopolsce – firlajek, a na Kujawach – koziołek, jednakże wszędzie posiada takie samo zastosowanie: mieszanie surowego ciasta, ubicie mleka oraz wyrobienie wszelkiego rodzaju mas.
Umieszczenie przyrządu pomiędzy dłonie i energiczne nim obracanie sprawi, że jego koniec zacznie się energicznie obracać tym samym doskonale mieszać i wyrabiać zadaną masę.
- Szerokie zastosowanie rogalki sprawia, że jest niezbędnym narzędziem w każdej kuchni
- Lekka, poręczna i praktyczna mątewka pozwoli na wymieszanie sosów, surowych ciast, mleka oraz innych mas
- Fyrlok został tradycyjnie wykonany z drewna, które jest nie tylko trwałe, ale i łatwe w utrzymaniu w czystości
- Kwirlejka jest bezpieczna dla wszelkiego rodzaju powierzchni: teflonu, emalii, non-stick i wielu innych
- Praktycznego koziołka można używać nawet w trakcie gotowania