Sprawdź również: Deski do pizzy Dipówki Duże formy do ciasta Stolnice i wałki Miski do wyrabiania ciasta Deski do krojenia Tarki i krajalnice Przyprawniki Akcesoria do pieczenia

Wygodne w użyciu blachy na pizzę i do tarty

forma do pizzyPieczenie potraw wytwarza niezwykle intensywne zapachy, które skutecznie pobudzają apetyt. Oprócz klasycznych ciast czy przygotowywania mięsa w piekarniku, na blachę często trafia pizza – w stylu włoskim lub amerykańskim. Pierwsza z nich charakteryzuje się delikatnym i cienkim ciastem, na którym obowiązkowo musi znaleźć się mozzarella i aromatyczny sos pomidorowy. Pizza pochodząca zza oceanu ma natomiast dość grube ciasto i dużą ilość sera. Tradycyjna blacha na pizzę powinna mieć okrągły kształt, ale wedle upodobań można także przygotować ten popularny wypiek na prostokątnej formie.

Innym rodzajem wypieku, który coraz częściej trafia na polskie stoły, jest tarta, czyli słynne danie kuchni francuskiej. Jej zaletą jest to, że można przygotować ją na różne sposoby – w tym na słodko i wytrawnie. Blaszki do tarty mają okrągły kształt, a ich ścianki są niskie i posiadają charakterystyczne fałdy. Producenci bardzo często tworzą uniwersalne blaszki do pizzy i tarty, ponieważ oba wypieki potrzebują formy z okrągłym dnem. Sprawdź, na co zwracać uwagę podczas wybierania odpowiedniej blachy, z jakiego materiału powinna być wykonana, jak ją czyścić i jakie produkty znajdują się w ofercie naszego sklepu internetowego.

Na co zwracać uwagę, kupując blaszkę do tarty lub pizzy?

W wielu domach blaszka do pizzy to po prostu obecna w piekarniku duża blacha lub forma na ciasto. Warto jednak zaopatrzyć się w profesjonalne naczynie – zwłaszcza jeśli często serwujesz ten wypiek. Decydując się na konkretny model, zastanów się jakich rozmiarów powinna być Twoja pizza lub tarta. Być może korzystasz z konkretnego przepisu – sprawdź, czy znajduje się w nim informacja o tym, na blachę jakich wymiarów został on stworzony. Zwykle najlepiej sprawdzają się formy o średnicy pomiędzy 27 a 29 cm. Zachęcamy także do zwracania uwagi na producentów i wybierania produktów pochodzących od marek znanych z wysokiej jakości wykonania.

Jak już wspomnieliśmy na samym początku – blacha do tarty musi mieć pofałdowane brzegi. Te wgłębienia są niezbędne, aby stworzyć ten wypiek w tradycyjny sposób. Dno foremki powinno być natomiast idealnie płaskie, co spowoduje równomierne upieczenie i zarumienienie się ciasta. Jeżeli chcesz usprawnić wyjmowanie tego przysmaku z blachy, to zwróć uwagę na to, aby ściany naczynia były dość niskie. Możesz również kupić formę z wyjmowanym dnem – będzie ona dużym ułatwieniem dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Innym wygodnym rozwiązaniem jest wybranie blaszki do pizzy z nieprzywierającą powłoką. Więcej szczegółów o materiałach wykorzystywanych do produkcji znajdziesz w kolejnym akapicie.

Z jakich materiałów powinna być zrobiona forma do pieczenia?

forma-zaroodporna-do-tarty-szklana-altom-design-noble-27-cmPieczenie jest procesem, w którym wiele czynników odgrywa ważną rolę. Znaczenie mają tu nie tylko umiejętności kulinarne kucharza, ale także odpowiednie składniki, moc piekarnika i jakość formy do pieczenia. Blaszka do pizzy produkowana jest zwykle ze stali, natomiast blacha do tarty może być wykonywana nie tylko z tego metalu, ale również ze szkła żaroodpornego.

Stal węglowa, wykorzystywana do produkcji, zapewnia formom trwałość i odporność na wysokie temperatury. Można w nich przygotowywać jedzenie w temperaturze nawet do 230˚C. Wśród naszych klientów dużą popularnością cieszą się również blachy pokryte nieprzywierającą powłoką, która sprawia, że ciasto nie przywiera do powierzchni formy. Natomiast szkło żaroodporne jest wytrzymałe na temperatury z przedziału od -20 do 240˚C, można więc umieszczać je nie tylko w piekarniku, ale i w zamrażarce. Dodatkowo ten rodzaj materiału prezentuje się bardzo estetycznie i może trafić bezpośrednio na uroczysty stół. Mimo drobnych różnic, oba materiały świetnie sprawdzają się do przygotowywania wypieków.

Zadbaj właściwie o czystość blaszki do pieczenia pizzy

Częste używanie blaszki do pizzy wiąże się z tym, że mogą pojawić się na niej zabrudzenia. Niedoczyszczenie ich od razu po ostygnięciu blachy może skutkować trudnościami w późniejszym usunięciu plam czy resztek jedzenia. Zaleca się, aby do każdego wypieku stosować papier do pieczenia. Ogranicza on bowiem ryzyko przywierania ciasta do formy i znacznie przyspiesza jej mycie.

Choć blacha na pizzę wytrzymuje wysokie temperatury, to bardzo łatwo można uszkodzić jej powierzchnię. Szorowanie naczynia szorstką stroną gąbki lub co gorsza zdrapywanie zaschniętego jedzenia metalowymi narzędziami może zniszczyć formę. Trudne do usunięcia zabrudzenia najlepiej zalać ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i pozostawić tak na kilka minut. Po takim namoczeniu przy użyciu miękkiej strony gąbki – tłuszcz i resztki jedzenia z łatwością powinny zniknąć. Warto pamiętać o systematycznym czyszczeniu blaszki do tarty – nawet jeżeli posiadasz model z powłoką nieprzywierającą – wtedy przez długi czas będzie wyglądać jak nowa.

Blaszki do tarty i pizzy w ofercie Pięknowdomu.pl

forma-zaroodporna-do-tarty-szklana-altom-design-vega-27-cmJakie blaszki do pieczenia pizzy i tarty znajdziesz w asortymencie naszego sklepu? W sprzedaży dostępne są produkty stworzone przez marki znane z dbałości o detale i wykorzystywania surowców o najwyższej jakości, a mowa tu o Altom Design oraz SNB. Obie firmy oferują blachy na pizzę i tartę w kształcie okrągłym, ale w naszej ofercie czekają na Ciebie także formy kwadratowe oraz otwarte. Taka różnorodność wyboru zapewni Ci możliwość zdecydowania się na taki rodzaj blachy, jaki potrzebujesz do konkretnego wypieku. Oprócz rozmaitych kształtów możemy zaproponować Ci formy o różnych wymiarach i materiałach wykonania. Większość blaszek do tarty i pizzy powstała ze stali pokrytej powłoką nieprzywierającą, ale znajdziesz u nas także formę ze szkła żaroodpornego. Jeżeli natomiast chodzi o ich wymiary, to średnica okrągłych modeli wynosi od 27 do 33,5 cm.

Blachy kupione w Pięknowdomu.pl będą służyć Ci przez wiele lat, jeśli tylko będziesz stosować się do wszystkich zaleceń producenta. Pamiętaj także o odpowiednim czyszczeniu i przechowywaniu form do pieczenia. Kup wybrany model blachy do tarty i zaserwuj domownikom pyszny wypiek!