Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

11 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

11 produkt(ów)

Sprawdź również: Tortownice Patery na ciasto Duże formy do ciasta Foremki do muffinek Formy silikonowe Blachy do pizzy i tarty           Akcesoria do pieczenia Szklane talerze do ciasta

Przygotuj pyszne ciasto w formie do pieczenia babki

FORMA-~1Jest kilka naczyń i akcesoriów niezbędnych do gotowania, bez których trudno wyobrazić sobie dobrze wyposażoną kuchnię. Podstawą są oczywiście sztućce, talerze, szklanki i wszystkie inne przedmioty, na których spożywa się jedzenie, ale równie potrzebne są też garnki, patelnie, szpatułki, sitka oraz blachy. Forma do pieczenia babki jest właśnie naczyniem, które powinno znajdować się w każdym domu. Ten rodzaj ciasta jest nie tylko tradycyjnym wypiekiem w okresie Wielkanocy, ale sprawdzi się on również do kawy podczas wielu rodzinnych lub towarzyskich spotkań. W poniższych akapitach zastanawiamy się, czy kształt formy do babki ma znaczenie, jak właściwie czyścić i przechowywać blachę oraz przedstawiamy ofertę produktów z tej kategorii.

Forma do pieczenia babki – z kominem czy bez, okrągła czy prostokątna?

Producenci tworzą blachy o różnych kształtach, dostosowując się do potrzeb klientów. W przypadku forem do  pieczenia babek sporną kwestią okazuje się czasem temat obecnego w niej komina.

Dla niektórych w babce obowiązkowo musi pojawić się „dziurka”, dla innych jest to natomiast zbędny dodatek. Nie ma właściwie jednego właściwego rozwiązania, choć na tradycyjnym wielkanocnym stole znacznie częściej można zauważyć babkę posiadającą na środku wgłębienie. Powstały komin można wykorzystać np. jako dodatkową ozdobę i umieścić w nim bukszpan. Podobne rozważania można mieć w przypadku kształtu foremki. Klasyczna babka kojarzy się najczęściej ze ściętym stożkiem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ją w tortownicy czy w keksówce. Podczas spożywania ciasta nie kształt ma znaczenie, a jego smak. Decydując się więc na konkretny model, wybierz taki, który będzie dla Ciebie najwygodniejszy podczas przygotowywania, lub taki, który najbardziej Ci się podoba.

Jak przechowywać i czyścić formę do pieczenia babki?

FORMA-~2Tradycyjna forma do pieczenia babki posiada charakterystyczny kształt. Wysokie ścianki często stają się utrudnieniem do trzymania tego naczynia w szufladzie znajdującej się tuż pod piekarnikiem. W niektórych domach blachy umieszczane są wewnątrz piekarnika, ale nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Przy każdym pieczeniu dowolnej potrawy konieczne jest wyjęcie przechowywanych tam naczyń. Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie foremek w osobnej szafce lub szufladzie. Jeżeli chcesz trzymać jedną blachę w drugiej, to pamiętaj o tym, aby przełożyć je specjalną przekładką, która uchroni materiał przed zniszczeniem.

Natomiast podczas czyszczenia, należy kierować się kilkoma prostymi zasadami. Formy do pieczenia babek wykonane ze stali nie powinny być umieszczane w zmywarce, producenci są zgodni z tym, że najlepiej myć je ręcznie. Zaleca się używać miękką stronę gąbki, która nie zarysuje ścian naczynia. Reguła ta powinna być stosowana zwłaszcza w przypadku blach pokrytych nieprzywierającą powłoką. Zwykły płyn do naczyń powinien poradzić sobie z zabrudzeniami czy przypalonymi resztkami ciasta. W razie wyjątkowo silnych zabrudzeń można przygotować własny płyn czyszczący na bazie wody z sodą oczyszczoną lub octem.

Formy do pieczenia babek w sklepie Pięknowdomu.pl

tortownica-forma-do-pieczenia-tortu-snb-z-tuleja-okragla-24-cmJeżeli w Twoim domu nie ma formy do pieczenia babki, to czas to zmienić. W końcu to jeden z podstawowych rodzajów blachy do pieczenia. W Pięknowdomu.pl posiadamy formy stworzone przez dwie bardzo popularne firmy – SNB i Altom Design. Obie marki są odpowiedzialne za wyprodukowanie wielu innych sprzedawanych w naszym sklepie artykułów gospodarstwa domowego. Są także często wybierane przez klientów, ponieważ charakteryzują się precyzyjnym wykonaniem – zarówno jeśli chodzi o aspekty techniczne, jak i wizualne.

Ze względu na charakterystyczny kształt omawianego wypieku ściany i dna forem do pieczenia babek są zwykle karbowane. Mogą być wykonane z różnych materiałów, choć zdecydowanie najpopularniejszym jest stal – i tak jest też w naszej ofercie. Niektóre modele zostały wyprodukowane ze stali niskowęglowej i dodatkowo pokryto je nieprzywierającą powłoką typu „non-stick”, która sprawia, że pieczone ciasto nie przywiera tak do blachy. W sprzedaży dostępne są formy o różnych rozmiarach. Średnica upieczonych babek może wynosić od 22 cm do 28 cm. W Pięknowdomu.pl znajdziesz  formy do pieczenia babek zarówno w klasycznej wersji z tuleją lub bez niej, ale w tej kategorii umieściliśmy także tortownice z podwójnym dnem, również mogące służyć do upieczenia tego ciasta.

Zachęcamy do zakupów i wybrania dla siebie formy o odpowiednim kształcie i rozmiarze!