Keksówki i formy do chleba i pasztetu

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 29

Strona:
  1. 1
  2. 2

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 29

Strona:
  1. 1
  2. 2

Keksówki i formy do chleba i pasztetu

 

Keksówki to wąskie i podłużne formy, będące jednym z podstawowych elementów wyposażenia każdej domowej kuchni. Nadają się do pieczenia keksu, babki i wielu innych ciast, które po upieczeniu można wygodnie porcjować (pokroić w plastry). Podłużne formy do pieczenia ciasta, czyli popularne keksówki, mają niezwykle uniwersalne zastosowanie, gdyż mogą posłużyć także do pieczenia domowego chleba czy pasztetu! Możesz także wybrać odpowiedni do swoich potrzeb kształt keksówki - dostępne są formy półkoliste, tradycyjne prostokątne lub z zaokrąglonymi krańcami.

 

Keksówki i formy do chleba i pasztetu - czego dowiesz się z tego wpisu?

 

    • Keksówki do chleba, ciasta i pasztetu - jaką wybrać
    • ● Czy warto zainwestować w keksówkę z wyjmowanym dnem?
    • ● Poznasz przepis na pyszny bożonarodzeniowy keks!

 

Keksówki do chleba, ciasta i pasztetu

Keksówki, tak jak i w przypadku zwykłych blach do ciast, występują w różnych odsłonach. Możemy rozróżnić je ze względu na rozmiar, materiał, ale również innowacyjne rozwiązania, np. wyjmowane dno, czy dodatkowa powłoka nieprzywieralna.

Keksówki metalowe - najbardziej popularny rodzaj keksówki. To klasyczna blacha, którą spotkamy w większości domowego wyposażenia. Może mieć gładką lub fakturowaną powierzchnie i wpływa ona wyłącznie na wygląd blachy. Jej cena jest niska, lecz po długim użytkowaniu może wymagać wymiany na nowy model, z powodu deformacji dna, zarysowań czy trudnych do usunięcia czarnych nalotów.

Keksówki stalowe z powłoką - wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej i dodatkowo wyposażone w powłokę nieprzywierającą. Dzięki użytym materiałom, cechuje się znacznie większą wytrzymałością na uszkodzenia niż lekkie keksówki metalowe. Powłoka chroni stal przed rdzewieniem, a dodatkowo ułatwia wyjmowanie wypieków z formy. Forma keksówka z powłoką non-stick nie wymaga smarowania blachy tłuszczem. 

 

Keksówka silikonowa - nowatorskie rozwiązanie, które cieszy się dużą popularnością wśród klientów. Materiał, który używany jest do produkcji blach silikonowych jest niezwykle odporny zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. To, co wyróżnia je od innych keksówek jest fakt, że są elastyczne, dlatego ułatwiają wyjmowanie ciast, chlebów czy pasztetów z formy. Gładki silikon chroni smakołyki przed przywieraniem tak samo jak blacha stalowa z powłoką non-stick i jest łatwy do utrzymania w czystości.

Keksówki szklane - blachy tego typu są w 100% higieniczne i całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością. Wykazują wysoką odporność na wysokie i niskie temperatury. Szklana forma keksówka do chleba może być użytkowana w piekarniku, kuchence mikrofalowej, a nawet lodówce. Taka keksówka jest wielofunkcyjna, gdyż z powodzeniem posłuży także jako naczynie żaroodporne.

 

Foremka keksówka z wyjmowanym dnem - czy warto wydać na nią pieniądze?

Formy z wyjmowanym dnem nie są niczym nowym i od dawna cieszą się popularnością wśród klientów. Zazwyczaj w wyjmowane dno wyposażone są tortownice, jednak w naszym sklepie internetowym dostępne są również foremki keksowe! Taki dodatek znacznie ułatwia i usprawnia pracę w kuchni. Keksówka z rozpinanymi bokami działa na podobnej zasadzie jak tortownica. Po wyjęciu wypieku z piekarnika wystarczy rozpiąć boki formy i z łatwością wyjąć danie. Warto jednak wcześniej odchylić brzegi ciasta od formy nożem.

 

Keksówka w akcji, czyli przepis na pyszny keks

W okresie Świąt Bożego Narodzenia na wielu polskich stołach musi pojawić się obowiązkowo keks - pyszny, tradycyjny wypiek z mnóstwem kolorowych bakalii. Jego zaletą jest to, iż jest szybki do przygotowania i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Jest smaczny, aromatyczny i miękki. 

 

Składniki:

  • ● szklanka mąki pszennej
  • ● szklanka cukru
  • ● 5 jajek
  • ● 250g masła
  • ● ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ● 1 łyżka mleka
  • ● 350g bakalii (np. mieszanka studencka, lub bakalie + kandyzowane skórki pomarańczy)

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać. Bakalie wedle uznania posiekać i wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Sodę wymieszać z mlekiem. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą. Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką i piec w godzinę w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu, ciasto można polukrować i udekorować bakaliami. Smacznego! 

Po ostygnięciu ciasta można zawinąć go w bawełnianą ściereczkę, włożyć do foliowego worka. Po 2- 3 dniach zyska pełnię smaku, lecz można w ten sposób przechowywać go nawet tydzień. Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do upieczenia keksu używa się podłużnych forem, tzw. keksówek. W naszej ofercie znajdziesz duży wybór podłużnych blach do pieczenia ciast, chleba czy pasztetu w różnych rozmiarach, wykonanych z blachy lub dodatkowo pokrytych powłoką nieprzywieralną. Dostępne są również formy z karbowanymi ściankami.