Valdinox Prime
Valdinox Prime

Stolnice i wałki

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

19 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

19 produkt(ów)

Stolnice i wałki - niezbędne gadżety domowego cukiernika

 

Polska kuchnia słynie z pysznych ciast, ciasteczek i tortów. Niczemu nie może się równać smak pysznej domowej drożdżówki babci z sezonowymi owocami, piernika w święta, czy ciepłej szarlotki podanymi z lodami. Stolnica to obowiązkowe wyposażenie kuchni u gospodarza i gospodyni, która chętnie piecze ciasta na domowe i rodzinne uroczystości. Z pewnością przyda się podczas przygotowywania ciasta na pierogi, czy na pizzę! Idealna to rozwałkowywania masy plastycznej do dekoracji tortów i tworzenia ciasteczek za pomocą metalowych wykrojników.  Z powodzeniem można jej używać do ręcznego wyrabiania ciasta. W ofercie pieknowdomu.pl znajdziesz stolnice drewniane i silikonowe. Stolnice idealnie przylegają do blatu lub stołu, co ułatwia naszą pracę.  

 

Stolnice i wałki - czego dowiesz się z tego wpisu?

 

  • Stolnica drewniana czy silikonowa - jaką wybrać?
  • ● Czy istnieje wałek silikonowy do ciasta?
  • ● Poznasz przepis na wspaniałe rogale z dżemem, do których przyda się drewniana stolnica

 

 

Stolnice - silikonowe i drewniane

Bez stolnicy ciężko wyobrazić sobie sprawne przygotowywanie ciasta na wypieki lub np. na najsłynniejsze polskie danie - pierogi. Tradycyjne stolnice do ciasta wykonywane były i nadal są z drewna. Są ekologiczne, trwałe i solidne. Naturalne materiały użyte w procesie produkcji gwarantuje bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością, a także klasyczny, elegancki wygląd.

Podwyższone brzegi drewnianej stolnicy chronią blat przed zabrudzeniem. Sprawdza się podczas wyrabiania ciasta do pierogów, na pizzę czy ciasteczka. Ich minusem jest to, iż nie są wygodne w codziennym przechowywaniu - są ciężkie i nie ma możliwości ich złożenia. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się płaskie i łatwe w utrzymaniu stolnice silikonowe.

Dzięki wysokiej jakości tworzywu sztucznemu stolnica silikonowa świetnie zastępuje te wykonane z drewna. Stolnice silikonowe ułatwiają pracę podczas ich wałkowania i wykrawania. Specjalna gładka powłoka zapobiega przywieraniu ugniatanego ciasta, a więc nie potrzebne jest podsypywanie mąką. Odpowiednia powierzchnia pod spodem sprawia, że stolnica nie przesuwa się w trakcie prac. Dodatkowo nie zajmuje dużo miejsca po złożeniu - wystarczy owinąć ją wokół wałka. Stolnica silikonowa jest również bardzo łatwa w czyszczeniu.

 

 

Wałki do ciasta

Wałki do ciasta to kolejny niezbędny gadżet dla miłośników przyrządzania domowych wypieków. Dużą popularnością, szczególnie w okresie świąteczny cieszą się wałki dekoracyjne. Wałkowane ciasto zyskuje wspaniałe dekoracje w postaci gwiazdek, śnieżynek czy kwiatków. Wałka można używać także do masy cukrowej (masa plastyczna) lub marcepanowej.  Istnieją również wałki silikonowe, lub drewniano-silikonowe. Sprawdzają się tak samo dobrze, jak walki drewniane. Są zdecydowanie lżejsze, a więc należy użyć więcej siły podczas wałkowania ciasta.

 

Rogale z marmoladą - poczuj smak dzieciństwa

Rogaliki z marmoladą dla wielu Polaków to smak dzieciństwa… Pyszne, aromatyczne, kruche, a najlepiej gdy w środku schowany jest dżem własnej roboty! Możesz zrobić słodką niespodziankę swoim najbliższym i w niektórych rogalach zamienić dżem czy marmoladę na nutellę! Fani czekolady na pewno będą bardzo zadowoleni z tego psikusa!

 

Składniki na dwie blachy rogalików:

  • ● 500 g mąki pszennej
  • ● 11 g drożdży suchych
  • ● 200 ml ciepłego mleka krowiego lub sojowego
  • ● 3 łyżeczki drobnego cukru lub cukru pudru
  • ● 2 jajka
  • ● 60 g masła lub margaryny
  • ● 2 łyżki oleju
  • ● szczypta soli
  • ● marmolada, powidła, dżem, opcjonalnie krem czekoladowy, najlepiej nutella

 

Masło należy roztopić i ostudzić. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże, cukier, sól, ciepłe mleko, jajka. Dokładnie mieszamy. Powoli dodajemy tłuszcz i zaczynamy wyrabiać ciasto na rogaliki. Na koniec dodajemy olej i ponownie wyrabiamy, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Jak długo wyrabiać? Minimum 15 minut, najlepiej do pół godziny. Ciasto owijamy folią spożywczą i zostawiamy w misce na godzinę lub dwie, najlepiej w okolicy kaloryfera lub w innym ciepłym miejscu. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na dwie części, gdyż z porcji wyjdą dwie blaszki rogalików. Na stolnicy wałkujemy ciasto na 2 mm grubości. Wykrawamy długie i wąskie trójkąty, nakładamy na środek łyżeczkę marmolady lub czekolady. Zawijamy od szerszej ku węższej stronie. Zostawiamy przykryte folią na ok. 20-25 min, aby nasze rogaliki trochę urosły. Pieczemy 20 minut w temp. 170 C. do zarumienia skórki. Oprószone cukrem pudrem, lub oblane lukrem z odrobiną soku z cytryny będą smakować jeszcze lepiej! Można podawać je w eleganckiej bombonierze lub na paterze.

Domowe rogaliki zachowują dłużej swoją świeżość dzięki dodaniu do ciasta oleju, dlatego nie warto pomijać tego składnika. W przeciwieństwie do masła olej dłużej utrzymuje ciasto w świeżości, jednak w całości zastąpienie masła olejem może skutkować tym, ze nasze rogaliki będą mniej chrupiące, a ciasto nie wyrośnie. Tak samo ważne jest dobre wyrobienie ciasta - dlatego w przepisie podane jest, aby trwało minimum 15 minut. Intensywne wyrabianie odpowiada za puszystość i delikatność ciasta. Skąd wiedzieć, że ciasto jest już idealne? Gdy w czasie wyrabiania stanie się miękkie i sprężyste.