Szklanki z podwójną ścianką
Szklanki z podwójną ścianką

Tortownice

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1 produkt(ów)

Tortownice do ciasta

 

Sernik wiedeński. Tarta cytrynowa. Kruche ciasto z malinami i budyniem. Szarlotka z pianką. Truskawkowy tort oblany czekoladą. Przygotowanie tych wszystkich pysznych wypieków umożliwia odpowiednio dobrana tortownica. Dzięki niej powstaną wysokie ciasta i torty, które umilą wyjątkowe okazje rodzinne lub święta. Na co zwrócić uwagę, by wybrać najlepsze tortownice do swojej kuchni?

 

Dlaczego warto mieć w domu tortownicę do pieczenia?

Blacha do pieczenia ciasta wprawdzie nie zastąpi umiejętności, ale na pewno pomoże upiec ciasto szybko i sprawnie.

Formy do ciasta są niezastąpione wtedy, gdy trzeba przygotować większą liczbę wypieków w krótkim czasie: przed urodzinami, chrzcinami, świętami, komunią czy innymi rodzinnymi uroczystościami.

● Dzięki tortownicy możesz łatwo upiec ciasto o fantazyjnym kształcie, takim jak serce czy gwiazda.

Tortownice przydają się najbardziej, gdy chcesz upiec apetyczny tort. To prawdziwy król każdego domowego przyjęcia, a jego przygotowanie będzie znacznie łatwiejsze przy użyciu form do pieczenia.

 

Dzięki tortownicom o różnych wymiarach możesz szybko przygotować także imponujący tort piętrowy. W sklepie pieknowdomu.pl znajdziesz blachy i formy do pieczenia ciast w wielu różnych kształtach i wielkościach. Możesz wybrać małą, średnią lub dużą tortownicę, płytką lub głębszą, z wyjmowanym dnem, kominem lub nieprzywieralną powłoką.

 

Jaki rozmiar tortownicy do pieczenia wybrać?

 

Zastanawiasz się, jakiej wielkości tortownica sprawdzi się najlepiej? Zobacz nasze podpowiedzi!

 

Mała tortownica 16 cm, 18 cm, 20 cm, 21 cm

 

Okrągła forma do ciasta o małej średnicy lub nieduża kwadratowa czy prostokątna tortownica sprawdzi się, gdy chcesz upiec małe ciasto lub niewielki tort na kameralne przyjęcie. Musisz ją mieć, gdy chcesz piec tort piętrowy – przy jej pomocy upieczesz najwyższe, a zarazem najmniejsze piętro. Optymalnym rozwiązaniem jest zakup zestawu tortownic w różnych rozmiarach, w którym znajdzie się także mała tortownica.

 

Średnia tortownica 22 cm, 24 cm, 26 cm, 28 cm 29 cm

 

Formy do pieczenia ciasta w tych rozmiarach to najbardziej uniwersalne modele tortownic. W blachy o takich rozmiarach warto się zaopatrzyć, jeśli pieczesz klasyczne ciasta domowe i torty. Możesz także kupić taką tortownicę jako jeden z elementów większego zestawu naczyń.

 

Duża tortownica 30 cm, 32 cm, 34 cm, 35 cm

 

Niezależnie od tego, czy wybierzesz okrągłą, kwadratową czy prostokątną tortownicę, blacha do pieczenia dużego rozmiaru powinna znaleźć się w każdej kuchni. Duża tortownica przyda się, gdy masz w planie wypieki dla sporego grona domowych łasuchów, kiedy przygotowujesz ciasta na przyjęcia lub po prostu lubisz eksperymentować w kuchni. Dobrym rozwiązaniem jest też tortownica o regulowanej średnicy. W tym modelu możesz dowolnie zmniejszać lub zwiększać wielkość blaszki. Dzięki temu nie musisz kupować kilku różnych tortownic, aby przygotować na przykład piętrowy tort.

 

Tortownica okrągła, kwadratowa czy prostokątna?

 

kwadratowa forma do pieczenia jest za to idealna, gdy chcesz upiec ciasto, które chcesz pokroić w kostkę, takie jak np. mazurek, miodownik czy makowiec.W naszej ofercie znajdziesz różne rodzaje tortownic marek Altom Design, Primpol i SNB. Najpopularniejszym kształtem jest okrągła forma do pieczenia. Okrągła tortownica sprawdza się jako blacha do pieczenia klasycznych tortów oraz innych domowych ciast. Z jej pomocą przygotujesz efektowne wypieki, takie jak tradycyjny sernik na zimno, biszkopt z owocami czy tarta jagodowa. Okrągła tortownica jest też bardzo wygodna w użytkowaniu, zwłaszcza jeśli kupisz formę z wyjmowanym dnem.

 

Tortownice z wyjmowanym dnem i powłoką nieprzywierającą, czyli sprzęt do zadań specjalnych

 

Oferta pieknowdomu.pl zawiera także formy do pieczenia z dodatkowymi funkcjami. Jedną z nich jest wspomniane wyjmowane dno. To bardzo przydatne rozwiązanie. Dzięki niemu bez problemu wyjmiesz ciasto z formy i przełożysz na dekoracyjny talerz czy paterę. Wyjmowane dno zapobiega zniszczeniu ciasta przy przekładaniu, tak więc przyda się zwłaszcza początkującym domowym cukiernikom. Kolejnym wartym uwagi rozwiązaniem jest tortownica z dodatkową powłoką nieprzywierającą. Dzięki powłoce non-stick gotowe ciasto zdecydowanie łatwiej wyjąć z formy. Taka powłoka sprawia też, że nie musisz smarować blachy tłuszczem, a ryzyko przypalenie się ciasta znacznie się zmniejsza. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem ciast, powłoka nieprzywierająca pomoże Ci w sprawnym przygotowaniu pierwszych wypieków.

 

Jak prawidłowo dbać o tortownicę?

 

Jeśli masz już w domu tortownicę lub cały ich zestaw, pamiętaj o kilku ważnych zasadach, 

które pozwolą przedłużyć ich żywotność. Podczas wyjmowania ciasta nie wolno używać ostrych przedmiotów, które mogłyby zarysować powłokę blachy. Pod żadnym pozorem nie wkładaj jej do kuchenki mikrofalowej, ponieważ możesz uszkodzić zarówno tortownicę, jak i samą kuchenkę. Nie narażaj jej także na szok termiczny – po wyjęciu z lodówki nie wolno wkładać naczynia do rozgrzanego piekarnika i odwrotnie – chłodzić gorącej tortownicy z ciastem w lodówce. Tortownica to naczynie łatwe do utrzymania w czystości. Możesz bez problemu myć je także w zmywarce.