Szklanki z podwójną ścianką
Szklanki z podwójną ścianką

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

5 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

5 produkt(ów)

Bulionówki do zupy kup do swojej chałupy!

 

Złocisty rosół to tradycyjny polski posiłek, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Również podczas najważniejszych okazji na naszych stołach gości rosół czy barszcz. Jak podać wszystkie wyżej wymienione zupy, aby były zaserwowane w elegancki sposób podkreślając wagę spotkania, a jednocześnie nasi goście mogli je łatwo spożyć? Wystarczy wykorzystać bulionówki!

 

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • ● Jak dobrać bulionówkę do swojej zastawy stołowej?
  • ● Jakie zupy można podawać w bulionówkach?
  • ● Jak zjeść barszcz z krokietem podany w porcelanowej bulionówce według zasad savoir-vivre'u?
  • ● Poznasz przepis na tradycyjny chłodnik litewski zespołu pięknowdomu.pl !

 

Bulionówki porcelanowe do zastawy stołowej

Rosół serwowany jest zazwyczaj na początku przyjęcia, gdzie zestawiony jest z talerzami, wazami i innymi naczyniami ustawionymi już na stole. Z tego względu uzupełniając zastawę stołową w bulionówki (barszczówki, flaczarki), na uwadze należy mieć przede wszystkim to, by ich design był dopasowany do innych naczyń, tworząc razem spójną aranżację. Ważny jest nie tylko kształt, ale również odcień, dekor, zdobienia oraz rodzaj porcelany. Posiadając zestaw porcelany bogato zdobiony lub ze złotymi czy platynowymi liniami, warto postawić na gładkie bulionówki. Naczynie do bulionu nie powinno być mniejsze od filiżanek z naszego zestawu porcelany. Możesz wybrać wśród różnorodnych rozmiarów - od 200 ml, przez standardowe 350 ml, aż po 500 ml. Jeżeli nasze filiżanki mają spodek, warto wybrać również bulionówki które go posiadają, by zachować spójną estetykę.

 

W sklepie pieknowdomu.pl posiadamy szeroki wybór barszczówek, które doskonale wkomponują się w każdą zastawę stołową, bez względu na to, czy jej walory będą bardziej nowoczesne, klasyczne lub tradycyjne. Oferujemy zarówno eleganckie, białe bulionówki porcelanowe, jak i szklane o większej pojemności. Możesz kupić zarówno kompletne zestawy porcelany, a także pojedyncze elementy.

 

Jakie zupy na domówkach mogę podać w bulionówkach?

Rosół podawany w tradycyjnych porcelanowych bulionówkach, rozpoczyna wspólne świętowanie w gronie najbliższych, zarówno przy okazji domowych przyjęć, jak i imprez okolicznościowych w restauracjach. Naczynia mogą być wykonane z porcelany, ceramiki lub szkła - ważne, aby pasowały do reszty stołowej zastawy. Wyróżnia je niewielki wymiar, dzięki czemu mieszczą się na każdym stole. Ergonomiczne uchwyty lub uszka umożliwiają łatwe chwycenie oraz podniesienie naczynia wraz z zawartością, dlatego coraz chętniej serwujemy rosół w naczyniach bulionowych niż w głębokich talerzach. Nie tylko złocisty rosół możemy podać naszym gościom w bulionówkach z uszkami.

 

Według zasad savoir-vivre'u"w bulionówkach możemy podać barszcz, bulion, rosół, chłodnik i flaki. Barszczówka powinna stać na talerzyku wyłożonym papierową serwetką, a wszelkie dodatki np. paszteciki, podaje się na osobnym talerzyku z lewej strony.

 

Jak Panowie z mankietem zjedzą barszcz z krokietem?

Zupy podawane w filiżankach z dwoma uszkami zawsze jemy przy pomocy łyżki. Gdy nasz barszcz się skończy, możemy odłożyć łyżkę na talerzyk, a barszczówkę chwycić za uszy i podnieść, by móc wypić resztę. Krokieta jemy, używając widelca lub noża i widelca, gdy krokiet okaże się twardy. Pamiętajmy, iż krokiety i barszcz jemy osobno. Gdy wypijemy odpowiednią ilość barszczu, wówczas łyżkę odkładamy na talerzyk i możemy zjeść kawałek krokieta.

 

W swojej kuchni dokonaj przełomu i ugotuj chłodnik z pieknowdomu!

Gdy przychodzi wiosna, miłośnicy tradycyjnego litewskiego chłodnika ruszają na targowiska po młode liście buraków, czyli botwinkę. Oryginalny smak chłodnej, buraczanej zupy nie równa się z niczym innym! Gęsta, o pięknym kolorze z dodatkiem gotowanego jajka jest najlepszym wyborem na upalne dni. Zespół pieknowdomu.pl to grupa miłośników gotowania i dobrych smaków w jednym miejscu. W naszej firmie krąży wiele kultowych przepisów, w tym na rosół idealny oraz pyszny, kremowy chłodnik litewski!

 

  • ● 2-3 pęczki botwinki
  • ● 2-3 ogórki
  • ● 200 ml wody lub bulionu
  • ● 500 g jogurtu naturalnego
  • ● 500 g maślanki
  • ● 1/2 pęczek koperku
  • ● 1 pęczek szczypiorek
  • ● 2 małe ogórki gruntowe
  • ● 1/2 ząbka czosnku
  • ● sól i cukier
  • ● 1 łyżeczka octu lub 2 łyżki soku z cytryny

 

Botwinkę poszatkuj, a ogórki zetrzyj na jarzynowej tarce i odciśnij nadmiar wody. Posiekaj koperek i szczypiorek. Do garnka wlej 200 ml wody, botwinkę, ocet/sok z cytryny, sól i cukier. Kiedy woda się zagotuje, przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu 3 minuty. Po tym czasie podgotowaną botwinkę przełóż do dużej miski i odstaw do wystudzenia. Do ostudzonej botwinki dodaj wszystkie składniki. Do podania chłodnika wykorzystaj porcelanowe bulionówki do zupy.

W sklepie pieknowdomu.pl znajdziesz bulionówki do zupy, które będą pasować do wystroju Twojej kuchni czy jadalni, niezależnie od tego, czy preferujesz stylistykę minimalistyczną, czy bogato zdobioną.