Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 53

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 53

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Sprawdź również: Zestawy porcelany Talerze do zupy Talerze porcelanowe Biała porcelana Kwadratowe talerze Flaczarki Talerze i półmiski Maselniczki porcelanowe Porcelana obiadowa

Półmiski i rawiery – przydatne naczynia na różne okazje

półmisek rawiera porcelanaKażdy posiłek podaje się na konkretnym rodzaju talerza. Związane jest to z tradycją oraz funkcjonalnością pewnych zastosowań. Dania główne serwuje się na talerzach płaskich i głębokich, słodkości na talerzach deserowych, a w czym powinny znaleźć się przekąski? Takim uniwersalnym naczyniem są właśnie półmiski i rawiery, w których można podać różnego typu przystawki. W każdym domu powinien znajdować się co najmniej jeden, a najlepiej kilka półmisków, które nie tylko pomogą w zagospodarowaniu przestrzeni na stole, ale spełnią również funkcję dekoracyjną.

Czym jest rawier?

Wspomnieliśmy na samym początku o rawierze, ale zdajemy sobie sprawę, że nie każdy słyszał tę nazwę. Czym więc jest to tajemnicze naczynie? Czy to inna nazwa na półmisek na przekąski? Zacznijmy od tego, że rawier można spotkać również pod nazwą rawierki. To nic innego jak jedna z odmian półmiska! Różni się od niego tym, że jest nieco głębsza, dzięki czemu znakomicie przysłuży się do podawania w nim sosów, sals czy drobnych przekąsek (np. świeżych owoców). Większa głębokość niż w półmisku daje pewność, że zawartość naczynia nie wydostanie się tak łatwo na zewnątrz przy gwałtownym poruszeniu lub przypadkowym potrąceniu. Sama nazwa tego przedmiotu przyszła do języka polskiego z języka francuskiego i oznacza „małe naczynie o owalnym lub prostokątnym kształcie”. Główną zaletą rawierki jest to, że bardzo estetycznie prezentuje się na stole, a dodatkowo występuje w różnych kształtach, dzięki czemu bardzo łatwo można urozmaicić wystrój stołu.

Co można podawać w półmiskach?

półmisek salaterka owalna 30cmKulinarne zasady savoir-vivre'u jasno określają, co powinno być serwowane w jakim naczyniu. Zwykle są to dość oczywiste kwestie, które wynikają z wygody podawania posiłków. Półmisek biały z porcelany może mieścić na sobie np. dania główne, chleb, ciasta, ale także owoce czy bukiet warzyw. Urządzając oficjalne przyjęcie, warto zapoznać się ze szczegółowymi zasadami, aby nie popełnić gafy. Niektóre potrawy powinny bowiem trafić na półmisek o konkretnym kształcie – np. mięso na półmisek o podłużnym kształcie. Podczas spotkania ze znajomymi nic nie stoi na przeszkodzie, aby umieścić pieczywo na półmisku, ale w bardziej formalnej sytuacji lepszym wyborem będzie koszyczek. 

Półmiski występują w różnych rozmiarach – na tych większych warto umieścić różne mięsa czy frytki, aby każdy z gości mógł nałożyć na swój talerz interesującą go porcję jedzenia. Nieco mniejsze półmiski bardzo dobrze sprawdzą się jako miejsce na bukiet surówek, co na pewno skojarzy się wszystkim z restauracyjnym zwyczajem. Głębsze półmiski, jak np. rawiery, mogą przydać się do podawania ryb w sosie.

Półmisek na przekąski służy natomiast to serwowania gościom czegoś, czym będą mogli zaspokoić swój mały głód w dowolnym momencie spotkania. Jak można się domyślić po samej nazwie, półmisek na wędliny będzie idealnym  naczyniem do podania różnych wędlin i kiełbas. Wszystkie te informacje powinny być przydatne, ale w codziennym użytkowaniu wystarczy kierować się po prostu wygodą i własnym uznaniem.

Półmisek na przekąski – na co dzień i od święta

rawiera półmisek owalny 22 cmPorcelanowe naczynia, takie jak np. półmisek na przystawki, są bardzo uniwersalne. Są niezastąpione w przygotowywaniu rodzinnych spotkań czy imprez towarzyskich. Półmiski prezentują się na stole bardzo dobrze zwłaszcza w grupie. Kilka naczyń ułożonych obok siebie tworzy ciekawą kompozycję. Półmiski porcelanowe od Altom Design z kolekcji świątecznej świetnie sprawdzą podczas bożonarodzeniowych obiadów i kolacji. Ich tematyczne kształty, jak np. choinka czy gwiazda, idealnie wpasują się w zimową atmosferę i zainteresują gości.

Jeśli chodzi o specjalne okazje, to półmiski są obowiązkowym elementem weselnego lub komunijnego stołu. To właśnie na nich rozmieszcza się różnorodne potrawy, dzięki czemu każdy może szybko zapoznać się z oferowanymi daniami i wybrać coś dla siebie. Półmisek na wędliny musi pojawić się na stole podczas spotkania z przyjaciółmi. Gospodarz może wtedy zaprezentować swoją kreatywność i zdolności, układając w jakiś finezyjny sposób mięso – a plating, czyli sztuka układania dań, jest obecnie bardzo modna!

Półmisek prostokątny – prawdziwy hit

Porcelanowe półmiski tworzone są w różnych kształtach. Najczęściej spotykanym jest oczywiście kształt owalny, ale w ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszy się półmisek prostokątny. Mocno zaznaczone kształty naczyń kojarzą się z nowoczesnym stylem i odejściem od znanej wszystkim tradycji. Taki nietypowy półmisek na przystawki na pewno zwróci na siebie uwagę i wniesie powiew świeżości do wnętrza mieszkania. Nie potrzebuje on też zbyt wielu dodatkowych dekoracji. W Piękno w Domu półmiski o tym kształcie dostępne są w bardzo prostych stylach – niektóre z nich wzbogacane są tylko o dodatkowe złote linie lub ich krawędzie zadarte są nieco do góry.

Czy półmiski porcelanowe warto wręczać jako prezent?

salaterka gwiazdka 26 5 cmPięknie zdobiona porcelana jeszcze kilka dekad temu była bardzo popularnym prezentem ze względu na to, że kojarzono ją z czymś wyjątkowym i luksusowym. Dziś to coraz mniej spotykany zwyczaj. Znajomi, jeśli już, to częściej obdarowują się kubkami z zabawnymi grafikami. Porcelana wysokiej jakości, produkowana przez sprawdzone marki, zajmie miejsce na półce na długie lata. Warto więc powrócić do wręczania sobie estetycznej i uniwersalnej porcelany. Jest ona bardzo zróżnicowaną grupą prezentów – w zależności od budżetu lub okazji można podarować np.: cały serwis obiadowo-kawowy, komplet talerzy, półmisek biały w dowolnym kształcie lub filiżankę. Półmiski czy talerze będą znakomitym upominkiem dawanym z okazji przeprowadzki i imprezy-parapetówki. To przedmioty, które zawsze przydadzą się gospodarzom.

Klasykiem jest wręczanie porcelany z okazji ślubu lub 20. rocznicy – oczywiście to świetny pomysł, jednak sam półmisek to za mało. Warto dobrać do niego jeszcze kilka naczyń lub zdecydować się na gotowy serwis obiadowy. W Piękno w Domu posiadamy szeroki asortyment, a więc nie powinno być problemów w wyborze idealnego półmiska lub całego zestawu naczyń.