Darmowa Dostawa
Darmowa Dostawa

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

15 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

15 produkt(ów)

 

Sosjerki porcelanowe - elegancki element wyposażenia Twojej jadalni

 

Sosjerka jest nieodłącznym elementem zastawy stołowej zarówno podczas rodzinnych obiadów w domu, jak i większych przyjęć w restauracjach. Przeznaczone są do serwowania gościom lub domownikom aromatycznych sosów. Gęsty, kremowy sos jest istotnym uzupełnieniem obiadowych i innych wytrawnych dań. Podanie go w porcelanowej sosjerce nie tylko ułatwi jego nałożenie na potrawę, ale również zwiększy jego atrakcyjność na stole.

 

Dzięki sosjerce każdy z gości może dostosować ilość sosu do własnych preferencji. Podanie sosu w porcelanowej sosjerce ogranicza ryzyko poplamienia obrusu na stole, a jednocześnie ułatwia biesiadnikom dozowanie sosu do dania obiadowego. Gustowne naczynia do podawania sosu, oprócz oczywistej funkcji użytkowej, są także piękną ozdobą stołowej aranżacji. Sos podany w sosjerce porcelanowej z pewnością wzmocni wagę i doniosłą atmosferę ważnych rodzinnych uroczystości.

 

Sosjerki porcelanowe - czego dowiesz się z tego wpisu?

  • ● Czy sosjerkę porcelanową można wykorzystać wyłącznie do wytrawnych sosów?
  • ● Jaka sosjerkę dokupić do naszej domowej zastawy porcelanowej?
  • ● Jak podawać sos do potraw zgodnie z savoir vivre?

 

Sosjerki porcelanowe - wykorzystaj je nie tylko podczas rodzinnych obiadów!

Porcelanowe sosjerki mają bardzo charakterystyczny kształt, który można określić jako łódkę. Klasyczna sosjerka ma uchwyt do wygodnego podnoszenia i trzymania naczynia z ciepłą zawartością oraz dzióbek, służący do wygodnego i bezpiecznego dozowania sosu. W niektórych przypadkach stosuje się dodatkowo specjalną łyżkę do sosu, ale najczęściej sos przelewa się bezpośrednio z sosjerki na talerz.

 

Wbrew pozorom, sosy serwowane są nie tylko do obiadów, ale również do deserów! Sosjerkę z powodzeniem możesz podać także podczas spotkań przy kawie i domowych wypiekach. Słodki deser to podstawa udanego przyjęcia! Porcelanowa sosjerka sprawdzi się do polewania lodów płynnym karmelem lub czekoladą. Jagodowy, truskawkowy, a może o smaku adwokat? Podanie sosów w sosjerkach lub miseczkach pozwoli na wybranie przez gości swojego ulubionego smaku.

 

Jak dopasować odpowiednią sosjerkę porcelanową do naszej zastawy?

W naszej ofercie znajdziesz piękne i stylowe sosjerki najlepszych polskich porcelanowych marek. Możesz je kupić osobno lub w całym zestawie obiadowym, dzięki czemu Twoja zastawa stołowa będzie stanowiła spójną całość. Możesz też skomponować własny zestaw porcelany, kupując pojedyncze elementy, w tym także sosjerkę.

 

Przygotowaliśmy szeroką ofertę eleganckich sosjerek porcelanowych, które różnią się między sobą stylami, zdobieniami oraz pojemnością. Możesz wybrać spośród klasycznych modeli, które doskonale sprawdzą się do sosów mięsnych, jak i deserowych, ale też sosjerki większe i mniejsze w eleganckim lub nowoczesnym stylu. Królującym materiałem jest niezawodna i solidna porcelana New Bone China. Niektóre z modeli zostały ozdobione prawdziwym złotem, który dodaje nuty elegancji. W przypadku gdy Twoja zastawa stołowa zawiera złote elementy dekoracyjne, warto zdecydować się na model MariaPaula Złota Linia 400 ml. MariaPaula to gwarancja niezmiennej estetyki mimo częstego użytkowania. Nasze sosjerki bez zdobień można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej.

 

Jak podawać sos w zależności od jego temperatury?

Co ciekawe, sposób podawania sosów na nasz stół zgodnie z zasadami savoir vivre uzależniony jest od ich… temperatury!

 

Gorące, gęste obiadowe sosy podaje się wyłącznie w porcelanowej sosjerce. Ciepły i płynny sos z łatwością nalewa się z sosjerki. W celu ułatwienia nakładania zawartości można do sosjerki włożyć niewielką łyżkę do nabierania sosu. Natomiast te spożywane na zimno można serwować na dwa sposoby - zarówno w sosjerce, jak i miseczce. W przypadku gdy decydujemy się na miskę, nie powinna ona stać pojedynczo na środku stołu. Pamiętajmy, aby postawić ją na pasującym talerzyku i obok ułożyć łyżeczkę. W przypadku mięs pokrojonych w plastry i ułożonych na półmisku dopuszczalne jest polanie ich niewielką ilością sosu przed podaniem.

 

Zasady savoir vivre podpowiadają nam także, jak prawidłowo spożywać posiłki, gdy podano do nich sos. W przypadku gdy sos podano osobno, należy nalać lub nałożyć niewielką jego ilość na talerz, a nie bezpośrednio na potrawę. Wstrzymujmy się od jednorazowego nakładania dużych ilości sosu, gdyż może być to odebrane jako faux pas. Nie tylko wygląda to nieestetycznie, ale utrudnia eleganckie i sprawne spożycie potrawy, a dodatkowo może zabraknąć sosu dla pozostałych biesiadników. Lepiej nałożyć sobie niewielką ilość i później dołożyć w razie potrzeby. Co więcej, rozlewający się sos na naszym talerzu zwiększa ryzyko poplamienia obrusu lub własnej odzieży.

 

W ofercie sklepu pieknowdomu.pl znaleźć można zarówno nowoczesne, jak i klasycznie zdobione prawdziwym złotem sosjerki wykonane z wysokiej jakości porcelany New Bone China.