Brytfanny emaliowane do pieczenia

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

5 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

5 produkt(ów)

Brytfanny emaliowane do pieczenia i duszenia

Brytfanny emaliowane to duże naczynia, często w owalnym lub prostokątnym kształcie. Nadają się do pieczenia, zapiekania, smażenia, gotowania czy duszenia. Zaletą brytfann emaliowanych jest możliwość używania w piekarniku.

Brytfanny emaliowane są niezwykle higieniczne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Pokryte specjalną powłoką naczynia nie wchodzą w reakcję z żywnością, a materiał, z którego zostały wykonane, jest niezwykle trwały.

Brytfanna emaliowana to doskonałe naczynie do przygotowywania większej ilości potraw. Możemy w niej piec mięso czy warzywa. Z uwagi na swoje duże rozmiary pozwala upiec całego królika, kurczaka, kaczkę czy gęś. Nie bez powodu nasze babcie nazywały aktualne brytfanny gęsiarkami. Brytfanna umożliwia przygotowanie całego dania w jednym naczyniu, dzięki czemu oszczędzamy czas.

Jakie są zalety brytfanny emaliowanej?

Brytfanna emaliowana jest alternatywą dla kliku innych rozwiązań i materiałów stosowanych do produkcji brytfann. Oprócz brytfanny emaliowanej możemy na rynku znaleźć też żeliwną, aluminiową lub ceramiczną. To, co jest pod emalią w naszych brytfannach emaliowanych, to stal, ale rzadziej nazywane są one stalowymi, gdyż to właśnie emalia jest tutaj najważniejsza i gra kluczową rolę.

Jedną z ważniejszych zalet brytfanny emaliowanej jest jej lekkość. Jej ścianki mogą być cieńsze niż naczyń żeliwnych lub ceramicznych. Kiedy do brytfanny dodamy wagę jedzenia lub kiedy będziemy po posiłku ją czyścić, docenisz niską wagę brytfanny emaliowanej. 

Emalia wykorzystana w brytfannie to znakomity materiał, który do dzisiaj cieszy się uznaniem. Co prawda należy dbać, by nie utłuc tej powłoki, ale kiedy o nią się dba, wytrzyma wiele lat. Emalia w brytfannie jest bardzo trwała i odporna na ścieranie, a jest również bardzo gładka, więc nic nie przywiera do jej powierzchni. Brytfanna emaliowana to świetna alternatywa dla specjalnych nieprzywierających powłok, które łatwo uszkodzić i zdrapać.

To, że powłoka brytfanny emaliowanej jest gładka i twarda, wpływa korzystnie na jej bierność chemiczną. Emalia nie wchodzi w reakcje z żywnością, więc jest bezpieczna i zdrowa, również dla alergików. 

Najważniejsze zalety brytfanny emaliowanej:

  •  • jest lżejsza od żeliwnej lub ceramicznej
  •  • emalia brytfanny jest gładka i odporna na ścieranie
  •  • emalia jest zdrowa i dobra również dla alergików - nie wchodzi w żadne reakcje chemiczne z jedzeniem

O brytfanny emaliowane należy jednak dbać. Małym minusem emalii, jest możliwość jej odpryśnięcia, kiedy naczynie spadnie z większej wysokości. Dopóki jednak będziesz na to uważała, emalia powinna spełnić wszystkie swoje funkcje i przetrwać długie lata. Dowodem na to powinien być fakt, że nasze Babcie do dzisiaj używają swoich brytfann emaliowanych i innych naczyń.

Jak należy dbać o brytfannę emaliowaną?

  •  • uważaj by emaliowana brytfanna nie spadła na podłogę
  •  • co jakiś czas sprawdzaj wewnętrzną powierzchnię emalii

Brytfanny emaliowane do piekarnika - jaką wybrać wielkość?

Brytfanny to naczynia stworzone przede wszystkim do pieczenia. Używamy ich więc w piekarniku. Przyjęło się uważać, ze im większa brytfanna emaliowana, tym lepiej. I to jest prawda. W brytfannie można przygotować całą gęś lub inną potrawę dla nawet sporej rodziny, lub dużej liczby gości. Pamiętaj jednak, ze to co Ciebie ogranicza, to wielkość twojego piekarnika. Sprawdź przed wybraniem emaliowanej brytfanny jej wymiary i porównaj ze swoim piekarnikiem, aby podczas pieczenia nic Cię nie zaskoczyło :)