Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Brytfanny z pokrywą – wygodne gotowanie

brytfanna emaliowanaCodzienne czynności kuchenne wymagają od nas sięgania po elementy wyposażenia dostosowanego do określonych prac. Kiedy zależy nam na smażeniu, wybieramy patelnie, jeśli chcemy upiec potrawę – wyciągamy naczynie żaroodporne, a w przypadku gotowania i duszenia potrzebujemy garnków.

Są natomiast opcje, dzięki którym jesteśmy w stanie przeprowadzić niemalże każdy rodzaj obróbki termicznej – brytfanny z pokrywką. Decydując się na wybór takiego naczynia, zapewniamy sobie ogromny komfort podczas przygotowania jedzenia. Wszystko dzięki temu, że rozwiązanie to łączy w sobie wiele zalet. Z powodzeniem wykorzystamy je do przyrządzenia swoich ulubionych potraw bez najmniejszych trudności.

Warto zaznaczyć, że zalety tego naczynia poznało już pokolenie naszych rodziców i dziadków. Już kilkanaście czy wręcz kilkadziesiąt lat temu brytfanny były kojarzone z obróbką termiczną potraw, których nie sposób przygotować w tradycyjnych garnkach. I chociaż wiele się od tamtych czasów zmieniło, a obecnie stosowane rozwiązania kuchenne pozwalają na znacznie więcej, to solidna brytfanna stalowa z pokrywą wciąż może okazać się nieocenionym pomocnikiem w kuchni.

Brytfanna stalowa z pokrywą – do czego się przydają?

brytfanna z powłoką nieprzywierającą W brytfannach możemy śmiało piec, gotować, smażyć czy dusić potrawy. Naczynie zostało zaprojektowane w taki sposób, aby mogło przydać się do jak największej liczby kuchennych czynności. Jego duży rozmiar z kolei doskonale współgra z przygotowywaniem posiłków na dwa, trzy dni lub dla większej rodziny. Dzięki wykorzystaniu współczesnych rozwiązań projektowania i tworzenia kuchennego wyposażenia, brytfanny z pokrywą często można użytkować także na indukcji. Ma to niemałe znaczenie zwłaszcza w kontekście entuzjastów nowoczesnych kuchni, w których tradycyjne kuchenki zastępuje się właśnie płytami indukcyjnymi.

Dostępne w sklepie Pięknowodomu.pl brytfanny z pokrywą wykonane są z powłoki emaliowanej lub aluminium. W obu przypadkach mamy do czynienia z solidnymi naczyniami dostosowanymi do oczekiwań zarówno początkujących kucharzy, jak i zaawansowanych szefów kuchni. Sam materiał wykonania przekłada się oczywiście nie tylko na względy funkcjonalne, ale również – estetykę. Zwolennicy kuchennego tradycjonalizmu w aspekcie aranżacyjnym chętniej wybierają elementy wyposażenia kojarzące się z rustykalnym wystrojem. Z kolei miłośnicy modernistycznych i industrialnych inspiracji z pewnością sięgną po nowocześnie wyglądające brytfanny Valdinox. Firma ta stawia właśnie na spójny, kojarzący się ze współczesnymi standardami we wzornictwie design.

Jakie zalety mają brytfanny z pokrywą?

brytfanna z pokrywkąDzisiaj wiele mówi się o konieczności optymalizacji działań w celu zaoszczędzenia czasu. Kuchnia nie jest żadnym wyjątkiem. Sięganie po rozwiązania mogące wpłynąć na szybsze przygotowywanie posiłków jest zatem wskazane. Brytfanny Valdinox to świetna opcja w tym zakresie. Z czego to wynika? Przyrządzanie dań w takim naczyniu nie wymaga od nas ciągłej kontroli, mieszania czy zmiany natężenia mocy palników. Z powodzeniem można zostawić brytfannę z gotującym się obiadem i wrócić do innych obowiązków. Od czasu do czasu warto oczywiście sprawdzić, czy z procesem gotowanie nic się nie dzieje, natomiast na pewno nie musimy ciągle mieszać potrawy.

Brytfanny są zakupem na lata. Nie musimy się martwić o to, że trzeba będzie wymieniać je raz na kilka miesięcy. Wykonane są w taki sposób, aby gwarantować doskonałą pracę przez nawet kilka lat. Nie ma znaczenia to, jak często je eksploatujemy. To po prostu niezawodne naczynia zaprojektowane z pieczołowitością i dbałością o nawet najdrobniejsze elementy.

brytfanna do pieczeniaTrudno przejść także obojętnie obok uniwersalności brytfanny z pokrywą. Nie ma w zasadzie żadnego sposobu obróbki termicznej, któremu nie podołają. Jeśli interesuje nas grillowanie, możemy zdecydować się na wariant z żeberkowanym dnem. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby tego typu żeberka kupić osobno i umieścić je w brytfannie, kiedy zamarzy nam się grillowany stek.

Odporność na wysokie temperatury oraz równomierne rozprzestrzenianie ciepła wpływa na możliwość umieszczania naczynie w piekarniku. Ma to duże znaczenie w przypadku dań wymagających kilkustopniowego obrabiania termicznego. Najpierw więc możemy obgotować żywność, a następnie upiec w piekarniku – bez konieczności sięgania po inne naczynie.

Na końcu warto wspomnieć o tym, iż zarówno brytfanny Valdinox, jak i emaliowane propozycje od marki Silesia, wyposażone są w specjalną powłokę nieprzywierającą. Przygotowywane dania zatem są zdrowsze, nie trzeba w procesie gotowania sięgać tłuszcz zapobiegający przywieraniu potraw.