Garnki do rosołu

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 180

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 8

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 180

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 8

Garnki do rosołu z warzyw, kury i wołu!

 

Domowy rosół z makaronem jest jedną z narodowych potraw polskich. W okresie PRL rosół uległ upowszechnieniu, należy do dań wskazywanych jako tradycyjne i typowe dla niedzielnego obiadu. Najlepsze rosoły gotowały nasze bacie i mimo że przepisy na rosół idealny jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, nie zawsze udaje nam się odtworzyć smak z dzieciństwa. Nie tylko produkty z których gotujemy bulion mają znaczenie. Równie ważny jest także duży garnek na rosół.

 

Czego dowiesz się z tego wpisu?

    • ● Jaki garnek do rosołu wybrać?
    • ● Czy garnek emaliowany do rosołu to najlepszy czy najgorszy wybór?
    • Garnek do rosołu 10 litrów, 8 a może 5?
    • Przepis na rosół idealny od pięknowdomu.pl!

 

Nie mów nikomu jakie garnki do rosołu używamy w pieknowdomu!

W kuchniach naszych babć, cioć i mam królowała emalia. Garnki zazwyczaj były duże, solidne, w kolorze bieli z niemodnymi już nadrukami. Gdy na rynku pojawiły się naczynia ze słynną powłoką nieprzywieralną, emaliowane garnki odeszły do lamusa. Kto jednak miał rację, który garnek do rosołu jest lepszy? Bulion, rosół i każda zupa, która wykazuje kwasowość jak kapuśniak, ogórkowa i zupy do których dodajemy cytrynę czy ocet, powinna być gotowana w garnku kwasoodpornym, jeśli zamierzamy ją przechowywać i później odgrzewać. Mimo iż naczynia nierdzewne mają szereg zalet, to jednak nie wykazują odporności na działanie kwasów. Garnki ze stali nierdzewnej czy aluminiowe nie sprawdzą się do przechowywania żywności w lodówce, gdyż po dłuższym czasie mogą wchodzić w reakcje z pożywieniem i wpływać na zmianę smaku i zapachu. Naczynia emaliowane są neutralne w kontakcie z żywnością, a więc chcąc przechowywać nasze potrawy, nie musimy przekładać ich z garnków do specjalnych pojemników.

 

Powierzchnia emaliowana jest całkowicie szczelna i nie ma żadnych zakamarków, w których mogłyby się rozwijać bakterie, a więc są to naczynia wysoce higieniczne i bezpieczne dla zdrowia. Jeśli garnek na rosół, to tylko emaliowany!

 

Garnek emaliowany już zapomniany?

Czy Polacy nadal kupują garnki emaliowane? Wbrew pozorom, największą grupą klientów kupującą garnki emaliowane na rosół to osoby młode. Pokolenie świadomych konsumentów wybiera produkty zdrowe, ekologiczne, produkowane w oparciu o troskę o klimat i środowisko naturalne, a dodatkowo wysokiej jakości. Tradycyjne garnki emaliowane dziś są synonimem zdrowego trybu życia.

 

Garnki emaliowane do rosołu produkuje się tradycyjnymi, ręcznymi metodami. Nowoczesny garnek emaliowany można bez obaw myć w zmywarce. Naczynia emaliowane mają właściwości ferromagnetyczne, zatem działają na wszystkich rodzajach kuchenek. Każdy kucharz Ci powie, że to właśnie z garnków emaliowanych mamy najsmaczniejsze potrawy!

 

Jaki wybrać kociołek na domowy rosołek?

Garnek do rosołu powinien być przede wszystkim w odpowiednim rozmiarze. Jeżeli gotujemy zupę dla większej ilości osób lub na kilka dni, zdecydujmy się na garnek do rosołu 8 litrów. W sklepie pieknowdomu.pl oferujemy również garnek do rosołu 10 litrów, a nawet 16,6 l! Najczęstszym wyborem klientów jest jednak pojemność nie większa niż 6 litrów.

 

Zdradzimy Ci po kryjomu przepis na rosół od pieknowdomu! 

Nic dziwnego, że ekipa pieknowdomu.pl to nie tylko zespół specjalistów z różnych dziedzin, miłośników piękna i najnowszych trendów, ale również gotowania! Słynny przepis na rosół idealny z kurkami krąży wśród naszych pracowników od kilkunastu lat! Wymaga więcej składników, pracy i czasu niż podczas przyrządzania tradycyjnego rosołu, jednak jego smak i zapach nie równa się z niczym innym!

 

  • ● 3-4 litry zimnej wody
  • ● 0,5 kilograma wołowiny z kością
  • ● 3 udka z kurczaka
  • ● 1 cebula
  • ● 2 pietruszki
  • ● 2-3 marchewki
  • ● kilka grzybów, najlepiej kurki
  • ● 1 seler
  • ● 1 duży por
  • ● 4-6 liści laurowych
  • ● 3 ząbki czosnku
  • ● 10 kulek ziela angielskiego
  • ● 2-3 gałązki świeżego tymianku i lubczyku
  • ● sól, pieprz 
  • 1. Umyj mięso, włóż do garnka emaliowanego, zalej zimną wodą i gotuj do powstania szumów. Wodę z szumami wylej i ponownie zalej mięso świeżą wodą.

    2. W tym czasie obierz wszystkie warzywa korzeniowe, jeżeli są duże, możesz je przekroić na pół. Ułóż w dużej blasze do pieczenia i piecz w 200 stopniach przez 15 minut. Jeżeli nie masz czasu, możesz włożyć surowe warzywa, jednak ten etap jest ważny dla uzyskania niepowtarzalnego aromatu.

    3. Do garnka z mięsem i świeżą wodą włóż wszystkie warzywa i przyprawy oraz kurki (wcześniej umyte i pozbawione nieczystości). Grzyby dodadzą niepowtarzalnego smaku, jednak dodatek kurek jest opcjonalny.

    4. Po zagotowaniu się wody, zmniejsz gaz/temperaturę kuchenki i przykryj pokrywką. Rosół w garnku emaliowanym powinien się gotować minimum 2 godziny, a najlepiej do 4 godzin.

    W ofercie pieknowdomu.pl znajdziesz bogatą ofertę garnków emaliowanych oraz nierdzewnych. Szeroka oferta spełni wymagania zarówno miłośników stylu retro, jak i minimalistycznych wnętrz.