Darmowa Dostawa
Darmowa Dostawa

Garnki do wekowania

Garnek do wekowania przetworów świetnie sprawdzają się w sezonie letnim i jesiennym, kiedy przygotowujemy domowe kompoty, soki, dżemy i inne przetwory.

Specjalizowane garnki do wekowania to duże, wysokie naczynie, wyposażone dodatkowo w specjalną wkładkę, na której ustawia się słoje z przetworami podczas pasteryzacji. Wkład ten oddziela szklane słoiki od gorącego dna garnka, zapobiegając ich pękaniu.

Wekowanie przetworów w słoikach ma na celu zniszczenie drobnoustrojów, które mogą pozostać w słoikach po procesie ich mycia, czy przy nakładaniu ich do środka słoja. Dzięki gotowaniu przetwory w pewnym sensie "konserwują" się, nabierając trwałości.

Czas wekowania zależy od kilku czynników, m.in. od wielkości kawałków owoców i warzyw, zawartych w słoikach, a także od pojemności samych słoików. Garnek do wekowania przetworów w słoikach po wyjęciu wkładki (podstawki pod słoiki) może równie dobrze służyć jako tradycyjny, duży garnek do gotowania.