Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

7 produkt(ów)

Kieliszki do jajek – idealne śniadanie z idealnymi akcesoriami

kieliszek na jajkoNie ma chyba dania, które bardziej kojarzy się ze śniadaniem od jajka. Chociaż składnik ten może zostać przygotowany na wiele kreatywnych sposobów, to w swojej formie na miękko czy na twardo smakuje równie pysznie co w postaci jajecznicy, czy omleta. Warto pamiętać o tym, że jedzenie takich potraw na śniadanie.

Są one zdrowym oraz pożywnym źródłem białka, które jest szczególnie ważne przy pierwszym posiłku w trakcie dnia. Jedno jajko zawiera około 6 gramów białka, co stanowi około 12% dziennego zapotrzebowania. Natomiast do tego, że proteiny są niezwykle cennym elementem naszego organizmu, przekonywać nie trzeba – pomagają one  budować i utrzymywać tkanki, a także uzupełniać brakujące aminokwasy. Nic zatem dziwnego, że tak chętnie jemy na śniadania te potrawy. Warto wyposażyć się więc w wygodne i solidne kieliszki do jajek, aby zapewnić sobie maksymalny komfort podczas jedzenia śniadania.

Kieliszki do jajek – wygoda

kieliszek na jajko szklanyJajka na miękko kojarzą się przede wszystkim ze śniadaniem Wielkanocnym, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeść je również podczas innych okoliczności czy nawet bez okazji. Potrawa ta słynie ze swojego oryginalnego smaku oraz subtelnego połączenia ściętego białka z płynnym żółtkiem, które wywołuje przyjemne doznania smakowe. Problemem, który jednak napotykamy podczas jedzenia jajek na miękko, jest to, że nie ma ich jak złapać. Przekrojenie na talerzu również mija się z celem przez wzgląd na wypływające żółtko. Nie chcemy, aby znalazło się ono na talerzu, ale na łyżce. Co więc zrobić w takiej sytuacji? Trzeba postawić na solidne kieliszki do jajek. Akcesoria te zdecydowanie powinny znajdować się w każdej kuchni.

Istnieje wiele pomocnych przyborów służących do przygotowywania jajek na określone sposoby. Samo jajko na miękko gotuje się około pięciu minut. Ważne są nawet sekundy, ponieważ stopień ścięcia żółtka może ulec zmianie na przestrzeni dosłownie kilku chwil. Aby ułatwić sobie mierzenie czasu, możemy zainwestować m.in. w specjalne timery ułatwiające nam kontrolę stopnia ugotowania. Natomiast kieliszki do jajek przydają się podczas podawania oraz samego spożywania śniadania.

Schemat działania jest banalnie prosty. Jajko w skorupce kładziemy na kieliszku, a następnie dnem łyżki uderzamy miarowo łupinę od góry. Kiedy zobaczymy pierwsze pęknięcia, delikatnym ruchem palców ściągamy połamaną skorupę. Chodzi o to, aby odkryć górną część jajka i aby była ona na tyle duża, żebyśmy z dużą swobodą mogli zanurzyć w niej łyżeczkę. Jajko na miękko je się łyżeczką do herbaty, a więc nie musi być tam dużo miejsca.

Ważne, żebyśmy nie pozbawili jajka zbyt dużo łupiny. Zdecydowanie powinno być jej sporo, ponieważ wypływające żółtko musi się na niej zatrzymywać. Sama łyżka, podczas wbicia w białko, będzie się też na łupinie opierać. W przypadku obrania większej części jajka nawet kieliszek nie będzie w stanie zabezpieczyć nas przed wypłynięciem smacznego żółtka na zewnątrz.

Danie najlepiej je się z odrobiną białka i żółtka na łyżeczce. Dla smaku zawsze można dosolić lub dopieprzyć, czy zaserwować z innymi popularnymi przyprawami. Kolejne kęsy warto przegryzać pieczywem. I takie śniadanie z pewnością zapewni nam niezbędny zastrzyk energii na pierwszą część dnia i bez problemu wystarczy do obiadu bez konieczności podjadania. 

Kieliszki do jajek a czysty stół

kieliszek na jajko białyTrzeba powiedzieć wprost, że jajka na miękko są jednymi z tych potraw, którym zawsze towarzyszą obawy o czystość obrusu. I to nie tylko podczas spotkań przy wielkanocnym stole. Podczas zwykłych śniadań jest podobnie. A jeśli dodatkowo śpieszymy się do pracy, to możemy być pewni, że odrobina żółtka skapnie na powierzchnię blatu. Kieliszki do jajek zostały zaprojektowane w taki sposób, aby zminimalizować szansę na tego rodzaju zabrudzenia. Wszystko dzięki szerokie, rozchodzącej się ku górze czaszy kieliszka. Oczywiście musimy pamiętać, że podstawową ochroną zawsze pozostaje skorupka. Tutaj mowa przede wszystkim o sytuacjach przypadkowych, kiedy niechcący pozbawimy jajko większej części łupiny.

O kieliszki do jajek z łatwością możemy też oprzeć brudną łyżeczkę. Żółtko utrzymuje swoje lepkie właściwości przez długi czas, zatem należy uważać, aby nie odłożyć jej nieopatrznie na obrus czy blat. Najlepiej oczywiście od razu byłoby łyżeczkę umyć, lecz pewnym nietaktem byłoby gwałtowne odejście od stołu. Zwłaszcza jeśli jesteśmy w gościach. Pamiętajmy więc, że po skończonym posiłku, łyżeczkę, którą właśnie skończyliśmy jeść, opieramy o kieliszek. Nie musimy się wtedy martwić, że ubrudzimy cenny obrus.