Kokilki i ramekiny do zapiekania

Kokilki do zapiekania

Kokilki, zwane też ramekinami, to małe żaroodporne naczynia do zapiekania i pieczenia w wysokich temperaturach. Są niezwykle popularne przy przyrządzaniu gorących, efektownie podawanych na domowym stole dań. Ramekiny lub inaczej właśnie kokilki to naczynia idealne do użytku na co dzień i przy większych okazjach. Przyrządzisz w nich zarówno efektowne gorące dania czy zapiekanki, jak i desery czy dania śniadaniowe. Kokilka / ramekin pozwala zarówno na przyrządzenie dania, jak i efektowne podanie go domownikom na stole.

Kokilki są niewielkie, z reguły okrągłe i pozwalają na użycie zarówno w piekarniku, jak i w mikrofali, dzięki czemu są też idealnymi naczyniami do przenoszenia lunchu do pracy. Wykonane z wysokiej jakości stali, porcelany czy ceramiki, albo też szkła są odporne na gwałtowne zmiany temperatur - po wyjęciu z lodówki można je wstawić do mikrofali czy piekarnika.

Co to jest kokilka lub ramekin i do czego służą?

Z czym kojarzone są kokilki? Ich sława wiąże się przede wszystkim ze słynnym francuskim deserem - crème brûlée, czyli mieszanki śmietanki, żółtek i skarmelizowanego cukru, znanej już od XVII w. Crème brûlée zwyczajowo przyrządza się i podaje właśnie w kokilkach. Ale kokilki to nie tylko crème brûlée. Są wprost idealne do przygotowywania dań śniadaniowych (np. z jajek), małych serniczków i innych wypieków, a także bardzo popularnych sufletów. Naczynia typu kokilki powinny znaleźć się w każdej domowej kuchni.

Innym deserem, który będziemy przygotowywać i podawać w kokilce / ramekinie jest suflet. Jest to rodzaj piankowego deseru podawanego na gorąco. Przygotowuje się go przeważnie z ubitych i utartych żółtek jaj z cukrem lub z masłem i ubitej piany z białek jaj. Ciężko wytłumaczyć istotę sufletu - najlepiej go przygotować samemu i po prostu spróbować. Jest to przepyszny deser. A do jego pieczenia, jak i podania na stole przydadzą ci się właśnie nasze kokilki / ramekiny.

W kokilkach i ramekinach można też z powodzeniem przygotowywać i zapiekać słone przekaski - np. tartaletki. Tutaj również wiele zależy od twojej inwencji. Praktycznie każde danie, które należy zapiekać, możesz przygotować w formie małych porcji w kokilkach.

Ramekiny i kokilki mogą jednak z powodzeniem być wykorzystywane do wielu innych potraw i deserów, nie tylko tych podawanych na gorąco, ale również na zimno. Kokilka to nic innego jak po prostu mała miseczka dla jednej osoby. Możesz w nich więc podawać budyń, drobne przekąski, albo nawet sosy.

Kokilka czy ramekin? Jak mówić? Czy to jest to samo?

Oba słowa kokilka i ramekin opisują dokładnie tę samą rzecz i mogą być używane zamiennie. Oznaczają one małą pierwotnie porcelanową miseczkę. Oba słowa pochodzą z języka francuskiego - coquille oznacza skorupkę jaja - a połowa skorupki jaja bardzo przypomina też małą miseczkę. Bardzo możliwe, że właśnie taki początek ma nasze dzisiejsze słowo kokilka.

Dla nas najważniejsze jest to, że dzisiaj oba sformułowania używane są zamiennie. Każdy kucharz i kucharka powinien doskonale cię zrozumieć niezależnie od tego, czy te małe miseczki będziesz nazywała kokilką, czy też ramekinem. A która nazwa jest bardziej popularna? Ciężko do końca powiedzieć, jednak z obserwacji wynika, że nieco bardziej, przynajmniej w Polsce, przyjęła się nazwa kokilka. Słowo ramekin w odniesieniu do porcelanowych miseczek do zapiekania potraw częściej jest używany poza granicami naszego Panstwa - np. właśnie we Francji.