Naczynia emaliowane

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 439

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 19

Siatka Lista

Ustaw kierunek malejący

1-24 z 439

Strona:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 19

Naczynia emaliowane

Bardzo wiele osób, kiedy myśli naczynia emaliowane, ma przed oczami duże garnki i miski swojej babci. Żeliwne emaliowane naczynia kiedyś były bardzo powszechne. Można by rzec, że emaliowane naczynia były standardem, jednak pamiętajmy, że w dawniejszych czasach i one były niejako luksusem. I chociaż minęło już wiele lat, na rynku pojawiło się wiele nowych technologii i rozwiązań, to naczynia emaliowane są nadal obecne w naszych domach i sklepach.

Naczynia emaliowane kiedyś i dziś

Kiedyś naczynia emaliowane, jako że były dużo bardziej powszechne, kupując je, mogliśmy trafić na dobre i markowe, albo też gorsze podróbki. Dzisiaj naczynia emaliowane adresowane są do ludzi ceniących dobry styl i piękny wygląd. Współcześnie jest to produkt premium. Nadal gdzieniegdzie można z pewnością spotkać gorzej wykończone podróbki, ale szukając w dobrych sklepach internetowych, możemy liczyć na naczynia emaliowane wysokiej jakości.

Sklep internetowy Pieknowdomu.pl dzięki sprawdzonym producentom i markom gwarantuje naczynia emaliowane najwyższej jakości - bez odprysków, bez pękających bąbli. Takie marki, jak Silesia Rybnik to naczynia emaliowane najwyższej klasy, które, o ile będziemy o nie dbać, będą Wam i Waszym dzieciom będą służyły latami.

Nowoczesne naczynia emaliowane - produkcja i wykończenie

Emaliowane naczynia to w dużej mierze nadal wyrób wykańczany ręcznie, a jeżeli nawet proces jest zautomatyzowany, duża część procesu produkcyjnego jest bardzo podobna do tego, jak emaliowanie wyglądało kiedyś. W związku z tym naczynia emaliowane mogą mieć małe niedoskonałości. Można je często znaleźć na rancie naczynia, a dokładniej pod nim. Związane jest to z faktem, że naczynie emaliowane jest zanurzane w emalii. Miejsce pod rantem, na którym naczynie było zawieszone, ma czasami małą dziurkę w powłoce. Pamiętaj jednak, że w tym miejscu jest to całkowicie nieszkodliwe i nie wpływa na funkcje naczynia i jego używanie - ten fragment nigdy nie ma styczności z zawartością naczynia emaliowanego, czyli z jedzeniem.

Dlaczego warto wybrać naczynia emaliowane?

Naczynia emaliowane to zupełnie inna stylistyka i design niż chociażby naczynia stalowe, czy porcelanowe. Z materiałem tym wiąże się jednak szereg innych cech. Jest kilka minusów naczyń emaliowanych, ale zdecydowanie więcej znajdziemy plusów.

Zalety emaliowanych naczyń

  •  • naczynia emaliowane są odporne na szok termiczny
  •  • emalia nie chłonie smaku i zapachu
  •  • do gładkiej powierzchnii naczynia emaliowanego, nie przywierają potrawy
  •  • dobre i neutralne dla alergików i osób wrażliwych
  •  • powierzchnia naczyń emaliowanych jest odporna na detergenty, zarysowania i ścieranie
  •  • naczynia emaliowane nadają się na wszelkiego rodzaju kuchenki - również na indukcyjne (sprawdź dla pewności specyfikę konkretnego naczynia)
  •  • naczynia emaliowane dobrze i równomiernie rozprowadzają ciepło
  •  • naczynia emaliowane można myć w zmywarce

Naczynia emaliowane i emalia są odporne na szok termiczny. Możemy np. emaliowany garnek wyjąć prosto z lodówki, wstawić go na gaz i zacząć podgrzewać. Powłoce z emalii kompletnie nie przeszkadza gwałtowne obniżenie czy podnoszenie temperatury, więc idealnie się sprawdza do szybkiego podgrzewania dań i ich przechowywania w lodówce. Co ważne jedzenie przechowywanej w naczyniu emaliowanym nie przechodzi żadnym innym smakiem. Emalia jest totalnie neutralna dla smaku i zapachu. Emalia jest w środku całkowicie gładka. Emalia optymalnym rozwiązaniem dla alergików czy dla osób wrażliwych. Powłoka jest odporna na zarysowania, na detergenty, na ścieranie więc w codziennym użytku sprawdza się bardzo dobrze.

Emaliowane naczynia nadają się do gotowania na nowoczesnych kuchenkach takich jak na przykład indukcyjna, halogenowa lub płyta grzewcza itp. Oczywiście naczyń emaliowanych możemy również używać na standardowej kuchence gazowej. 

Naczynia emaliowane możemy też bez problemu myć w zmywarce. Powłoka jest odporna i na wysokie temperatury i na wszelkie środki czystości, błyszczyki itp.

Minusy naczyń emaliowanych

  •  • należy dbać o powierzchnię, by pod wpływem uderzenia mechanicznego nie odprysnęła emalia
  •  • naczyń emaliiowanych nie wolno używać w mikrofali

Jak dbać o naczynia emaliowane?

Jak wspomniano wyżej, naczynia emaliowane nie są odporne na uderzenia mechaniczne. Należy dbać, by garnek, miska, kubek, nam nie spadły na podłogę lub by nie zrzucić na nie czegoś ciężkiego. Kiedy emalia odpryśnie na zewnątrz, to nie powinno to zaszkodzić od razu, ale z czasem naczynie w tym miejscu zacznie niszczeć i rdzewieć. Uszkodzenie emalii w środku naczynia emaliowanego, jednak je dyskwalifikuje od razu. Takie miejsce może być, chociażby dobrym zalążkiem dla bakterii. 

Na szczęście naczynia emaliowane, te uszkodzone, mogą mieć swoje drugie życie. Możemy je przerobić na doniczkę lub też ładny podstawek i wykorzystać w ogrodzie. Jak widzisz naczynia emaliowane, to dobry wybór, a to, że są klasyczne i tradycyjne nie oznacza, że są gorsze.