Darmowa Dostawa
Darmowa Dostawa

Szklane słoiki do wekowania to idealny sposób na domowe przetwory. Warzywa i owoce to nieodłączny element polskiej kuchni. Zapewniają nam konieczny zapas energii, witamin i zdrowia.

Słoiki do wekowania, wykonane zazwyczaj z grubego, wytrzymałego szkła, wyposażone są w specjalną uszczelkę oraz metalową klamrę, pozwalającą na zapewnienie szczelności przez cały okres przechowywania przetworów w słoiku.

Przechowywane w słoikach do wekowania przetwory to najlepszy sposób na zachowanie smaków lata przez cały rok. Sezon letni to tradycyjnie okres, kiedy w polskich domach rozpoczyna się gorączka przygotowywania domowych przetworów. Nic w tym dziwnego, to właśnie w tym czasie warzywa i owoce są u nas najbardziej dostępne, także cenowo.

Z przetworami od razu kojarzą się nam słoje i słoiki - odpowiedni ich dobór jest kluczowy, by odpowiednio przygotować się do przyrządzania zimowych przetworów. Choć bardzo chętnie owoce mrozimy, to równie popularnym sposobem na zachowanie ich na zimę, jest przygotowywanie przeróżnych kompotów, nalewek, konfitur czy dżemów. Warzywa, przygotowywane często w formie gotowych sałatek czy surówek.

Wekowanie to popularnie przyjęta nazwa procesu pasteryzacji, czyli zabijania drobnoustrojów wewnątrz słoika, poprzez podgrzanie do wysokiej temperatury samego słoika oraz jego zawartości. Nazwa "wekowanie" przyjęła się właśnie od słoików typu "weck".

Przygotowywanie zimowych przetworów to najlepszy sposób na zapewnienie najbliższym zdrowej, naturalnie przygotowanej żywności. Ale to także świetna okazja do rodzinnego spędzenia czasu, wspólnych rozmów i żartów. Dobrze dobrane kuchenne akcesoria znacznie ułatwią zapełnienie domowej spiżarni na zimny i deszczowy czas.