Sprawdź również: Termometry kuchenne Tarki, szatkownice i krajalnice Tekstylia kuchenne Przybory kuchenne Deski do krojenia Pojemniki bez pokrywek
Popularne kolekcje: Kolekcja garnków emaliowanych Balbina Kolekcja garnków Valdinox Royal Kolekcja garnków emaliowanych Klara Kolekcja garnków emaliowanych Kate
Tłuczki do mięsa 
Gotowanie w ostatnich latach stało się bardzo popularne. Obecnie mamy dostęp nie tylko do wspaniałych przepisów, ale również wysokiej jakości produktów. Dodatkowo coraz częściej inwestujemy w kuchenne sprzęty i akcesoria, które ułatwiają nam codzienną pracę w kuchni. Idealnie wysmażony kotlet schabowy w chrupiącej panierce, pachnące masłem ziemniaczane purée z koperkiem w towarzystwie mizerii to typowy niedzielny obiad w wielu polskich domach. Tłuczek jest więc akcesorium, które jest niezbędne do przygotowania pysznego, tradycyjnego polskiego dania. Warto zatem mieć go we własnej kuchni!
Tłuczki do mięsa - czego dowiesz się z tego wpisu?
- ● Czym wyróżnia się tłuczek Valdinox?
- ● Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa?
- ● Nieznane zastosowanie tłuczka do mięsa - dowiedz się, do czego możesz go wykorzystać w swojej kuchni!
Tłuczki do mięsa - niezastąpiony gadżet w Twoim domu
Polacy bez wątpienia używają tłuczka do przygotowywania głównie jednego dania - kotletów schabowych. Schab bez wcześniejszego rozbicia jest twardy, gruby i suchy. Odpowiednie przygotowanie sprawia, iż włókna zostają rozbite, a mięso staje się miękkie i soczyste. Poza rozbiciem schabu tłuczek sprawdza się również w innym rodzaju mięsiwa, np. delikatnym drobiu.
Projektanci naszych marek starają się wychodzić naprzeciw oczekiwaniom gotujących, tworząc solidne i designerskie naczynia i narzędzia kuchenne. Klasyczne metalowe akcesoria kuchenne Valdinox, w tym tłuczki do mięsa, to narzędzia, które łączą wysokiej jakości metal, antypoślizgowe uchwyty z silikonu, polerowaną powierzchnię oraz elegancki wygląd. Stop cynku oraz silikon, które są wykorzystywane do produkcji narzędzi Valdinox, wyróżniają się wysoką jakością. Wielką zaletą ręcznych narzędzi kuchennych jest ich niezawodność. Akcesoria Valdinox są bardzo wytrzymałe i mogą służyć przez wiele lat. Nie ma tutaj skomplikowanego mechanizmu czy konieczności podłączenia do prądu. Najprostsze narzędzia kuchenne, bardzo często okazują się niezawodne i niezastąpione w naszej kuchni.
Tłuczki do mięsa - czy wiesz, do czego służy druga strona obucha?
Tłuczek Valdinox jak każdy inny tego typu przedmiot, posiada bardzo prostą konstrukcję. Poza trzonkiem składa się także z obucha - to właśnie on mieści dwie różne powierzchnie robocze. Jedna strona jest kratkowana, z kolei druga składa się podłużnych rowków. Zdecydowanie częściej używana jest przez nas pierwsza z nich do rozbijania kotletów ze schabu, jak i drobiu. Każda strona tłuczka powinna być jednak używana do konkretnego mięsa.
Strona kratkowana świetnie sprawdzi się właśnie przy rozbijaniu kotletów schabowych czy innych delikatnych mięs. Strona z paskami służy do ubijania twardych mięs, na przykład karkówki lub wołowiny. Z powodzeniem rozbija bowiem włókna, które pod wpływem wysokiej temperatury mogą twardnieć.
Tłuczek nie tylko do schabowych
Tłuczek, który jak sama nazwa wskazuje, służy do rozbijania mięsa, może jednak znaleźć inne zastosowanie w Twojej kuchni. Nawet gdy jesz mięsa - ciągle możesz go wykorzystać. Pierwszym pomysłem na wykorzystanie tłuczka jest rozbijanie orzechów. Czasami potrzebujemy drobne kawałki orzechów, np. do ciasta czy owsianki, a krojenie ich nożem może okazać się zbyt trudne i niebezpieczne, a użycie młynka elektrycznego czy blendera spowoduje, iż orzechy będą zbyt drobno zmielone. Idealny do tego celu okaże się tłuczek! Wystarczy zawinąć orzechy w czystą ściereczkę i kilka razy uderzyć tłuczkiem, a łupiny rozbiją się w drobne cząstki.
Kolejny pomysł spodoba się wszystkim miłośnikom wypieków. Przy użyciu tłuczka możesz udekorować ciasteczka z kruchego ciasta. Wystarczy delikatnie odcisnąć wzór z tłuczka, a ciastka będą naznaczone pięknymi i smakowitymi wzorkami. Do tego celu możesz używać obu stron tłuczka. Pamiętaj jednak, aby nie przyciskać go zbyt mocno do ciasta.
.
Popularne marki: MariaPaula Valdinox Silesia Altom Design Gerpol Fiskars Aquaphor
Najpopularniejsze kategorie: Szklanki termiczne Garnki emaliowane Silesia Beczki do kiszenia Wózki na zakupy Gimi Pucharki do lodów i deserów Akcesoria łazienkowe Kosze na śmieci Szkatułki i tace lustrzane Doniczki i osłonki na doniczki Naczynia żaroodporne Szynkowary Naczynia kamionkowe Formy i blachy do pieczenia Regały i komody Kosze wiklinowe Lampiony i latarenki Kolekcje polskiej porcelany Lampy stołowe Kolekcje porcelany Altom Design Brytfanny do pieczenia i duszenia Chlebaki Maszynki i akcesoria do mięsa Noże kuchenna Kieliszki i szklanki do napojów Termosy i bidony