-
Brytfanna aluminiowa z pokrywką Valdinox Aurum 5,7 l
169,00 zł -
Brytfanna aluminiowa z pokrywą Valdinox Expert 5,7 l
169,90 zł -
Brytfanna aluminiowa z pokrywą Valdinox Expert 5,0 l
242,00 zł -
Brytfanna aluminiowa z pokrywą Valdinox Expert 2,7 l
194,50 zł -
Brytfanna aluminiowa nieprzywierająca z pokrywką Valdinox Pure 5,7 l
149,90 zł
Sprawdź również: Brytfanny Naczynia żaroodporne Kokilki i ramekiny Rondle emaliowane Szpatułki Rękawice i łapki Przyprawniki Flaczarki Rondle Valdinox Salaterki porcelanowe
Naczynia i formy do zapiekania są niezbędne w kuchni, gdy planujemy przygotować pyszne gorące dania i zapiekanki. Naczynia do zapiekania przydadzą się w każdej kuchni - gorące dania z piekarnika to bowiem częsty gość na naszych domowych stołach. Pieczone mięsa, ryby czy gorące zapiekanki makaronowe (lub np. warzywne) to świetny pomysł na rodzinny obiad.
Formy do zapiekania wykonane są z wysokiej jakości, odpornych na wysokie temperatury materiałów, głównie ceramiki lub hartowanego szkła. Dostępne są w bardzo wielu odmianach, dzięki czemu nie jest trudno znaleźć formę do zapiekania, odpowiadającą pod katem wielkości, pojemności czy wymiarów do własnych potrzeb. Popularną odmianą naczyń i form do zapiekania są te wyposażone w podgrzewacz, który pomoże nam utrzymać temperaturę dania także po postawieniu go na domowym stole.
W naszej ofercie znajdziesz bogatą gamę form do zapiekania szklanych, ceramicznych czy wykonanych z gliny, w różnych kształtach i rozmiarach.
Naczynia do zapiekania
Naczynie do zapiekania może mieć wiele zastosowań, ale przede wszystkim służy, jak wskazuje nazwa, do przygotowywania zapiekanek. Zapiekanka to pyszne danie. Obojętnie, czy będzie ona mięsna, czy warzywna, mało kto potrafi się jej oprzeć. Przygotowanie zapiekanki to tak naprawdę stosunkowo prosta sprawa i nie potrzebujemy do niej wcale wielu rzeczy - często wystarczy to, co mamy aktualnie w lodówce. Przepisów w internecie znajdziesz mnóstwo. To, co jednak potrzebujesz, to właśnie naczynie do zapiekania. Wybór nie powinien być trudny. Rozmiar dobierz do wielkości dań, jakie chcesz przygotowywać. Jest jednak jeszcze kilka innych cech, na które warto zwrócić uwagę.
Naczynia do zapiekania z pokrywką
Pokrywka nie zawsze jest potrzebna, choć do niektórych dań zaleca się jej używanie. Wszystko zależy od przepisu oraz Twoich upodobań. Jeżeli nie jesteś pewien, czy naczynie do zapiekania ma być z przykrywką, czy bez - dobrze zaopatrzyć się w te drugie. Przykrywka nigdy nie zaszkodzi, najwyżej nie będzie używana do pieczenia. Zawsze natomiast przyda się do przechowywania w lodówce tego, czego nie daliście rady zjeść..
Ceramiczne naczynia do zapiekania czy szklane?
Podczas wyboru naczynia do zapiekania warto zwrócić uwagę na materiał. Oba materiały - szkło i ceramika (może to być porcelana lub porcelit) są odporne na wysoką temperaturę i charakteryzują się niskim wskaźnikiem rozszerzalności cieplnej. Oba materiały nie przyjmują zapachu i smaku, a także są odporne na zarysowania. Dosyć istotną różnicą jest ciężar naczynia do zapiekania. Szklane będzie wyraźnie cięższe od ceramicznego. Jeżeli ciężar ma dla ciebie znaczenie, warto zastanowić się nad ceramicznym naczyniem do zapiekania. Oczywistą różnicą jest także sam wygląd naczyń - szkalne jest przeźroczyste, a ceramiczne nie, ale tutaj sam musisz zdecydować, które Twoim zdaniem jest ładniejsze. Ceramiczne naczynia do zapiekania dostępne są też często w zestawie ze stojakiem i podgrzewaczami - taki zestaw jest bardzo fajny do podania na stole. Dania bardzo długo pozostają ciepłe. Skalne też niekiedy są dostępne w takiej formie, jednak rzadziej, a jest to istotna cecha. Tutaj znajdziesz wszystkie naczynia z podgrzewaczem z naszej oferty.
Ceramiczne naczynia do zapiekania
- • białe i eleganckie
- • dostępne również z podgrzewaczami
- • lżejsze
Szklane naczynia do zapiekania
- • przeźroczyste - bardzo dobrze widać wnętrze, co przydaje się podczas zapiekania, ale rónież dobrze się prezentuje na stole
- • wyraźnie cięższe od naczyń ceramicznych
- • odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne
Naczynie gliniane do zapiekania
Bardzo ciekawą opcją jest naczynie do zapiekania gliniane. Jest to zupełnie inna sprawa. Glina, dzięki temu, że ma pory przyjmuje wodę, którą później w procesie pieczenia odparowuje. Takie pieczenie jest wyjątkowe. Pozwala na przygotowywanie bardzo zdrowych i smacznych potraw, wymaga jednak odrobinę więcej przygotowań. Jeżeli interesuje cię ten temat - w magazynie Garnek Rzymski - Co to jest i jak go prawidłowo używać? znajdziesz więcej informacji. W kategorii Garnki Rzymskie znajdziesz natomiast naszą ofertę tych wyjatkowych glinianych naczyć.