Tradycyjne naczynia emaliowane od wielu lat goszczą w polskich domach. Emalia to powłoka szklista, więc zalety naczyń emaliowanych wynikają z właściwości szkła. Szkło jest bardzo gładkie, uniemożliwia gromadzenie i namnażanie się bakterii. Jest szczelne, zabezpiecza przed uwalnianiem się substancji szkodliwych i uczulających, niezależnie od temperatury. Powłoka naczyń emaliowanych jest kwasoodporna i nie wchodzi w reakcję z substancjami odżywczymi, nie pochłania też zapachów.
Wiadro emaliowane przyda się zwłaszcza gdy potrzebujemy naczynia o gładkich, łatwych do umycia powierzchniach, a także do zbierania owoców.
- Praktyczny uchwyt zapewnia łatwe przenoszenie wiadra wraz z zawartością.
- Emaliowane wiadro możesz wykorzystać podczas różnych prac porządkowych.
- Powłoka szklista, jaką jest emalia, nie wchodzi w reakcję z kwasami, więc wiadro idealnie nadaje się do zbierania i przechowywania w nim owoców.
- Okrągłę wiadro stabilnie postawisz na każdej powierzchni.
- Emaliowane wiadro możesz wykorzystać również do celów ozdobnych i dekoracyjnych. Zioła czy kwiaty, umieszczone we wiadrze, udekorują Twój taras.