Darmowa Dostawa
Darmowa Dostawa

Winomierz do pomiaru zawartości cukru i alkoholu w winie Browin

Brak w magazynie

cena:
26,50 zł
pi-clock-svg Wysyłka
48 h
pi-truck-svg Dostawa gratis od 249 zł
pi-wallet-svg Przyjmujemy
zwroty do 365 dni

Praktyczny winomierz do pomiaru zawartości cukru i alkoholu w domowym winie..


W skład zestawu wchodzą:
- probówka i pływak z odpowiednio naniesioną skalą do pomiaru gęstości płynu w stopniach Ballinga (Blg).

Urządzenie to skalowane jest w temperaturze 20 - 21°C.Pomiar stężenia cukru dokonywany jest poprzez bezpośredni odczyt.Zakres: od 0 do 24°Blg
( 1°Blg odpowiada w przybliżeniu 10 g cukru w 1 L soku (moszczu).

Marka: Browin
Identyfikator: 050800115

Opis produktu

Smakowite domowe wino, czy też nalewka to nie tylko wspomnienie lata - smaku porzeczek, malin, wiśni, czy też winogron - to również doskonały sposób na rozgrzanie się w długie jesienne i zimowe wieczory, a także umilenie spotkania w gronie przyjaciół oraz najbliższych.Słoik do wina ułatwi jego przygotowanie i przechowanie.


Przygotowanie domowego wina o wyjątkowym smaku wymaga nie tylko wiedzy i umiejętności, ale i odpowiedniego sprzętu, który pozwoli nam uzyskać jak najlepszy efekt.


Praktyczny winomierz do pomiaru zawartości cukru i alkoholu w domowym winie



Zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:


  • przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy

  • zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty

  • odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony



  • W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.


Zobacz film

Dodaj opinię

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Proszę zalogować się lub zarejestrować

Czy wiesz że

Aby ułatwić sobie przygotowanie przetworów warto znać kilka zasad. Wiśnie czy czereśnie przeznaczone na przetwory wkładamy do zamrażalki na 20 minut przed drylowaniem. Dzięki temu usuwanie pestek jest znacznie łatwiejsze i szybsze. Owoce leśne myjemy krótko pod bieżącą wodą na sitku aby nie nasiąkły wodą. Natomiast owoce i warzywa z których chcemy zdjąć skórkę np. śliwki czy pomidory parzymy we wrzątku a następnie zahartowujemy zimną wodą. Dzięki temu z łatwością usuniemy skórkę.