Smakowite domowe wino, czy też nalewka to nie tylko wspomnienie lata - smaku porzeczek, malin, wiśni, czy też winogron - to również doskonały sposób na rozgrzanie się w długie jesienne i zimowe wieczory, a także umilenie spotkania w gronie przyjaciół oraz najbliższych.Słoik do wina ułatwi jego przygotowanie i przechowanie.
Przygotowanie domowego wina o wyjątkowym smaku wymaga nie tylko wiedzy i umiejętności, ale i odpowiedniego sprzętu, który pozwoli nam uzyskać jak najlepszy efekt.
Praktyczny winomierz do pomiaru zawartości cukru i alkoholu w domowym winie
Zakresy zalecanych stężeń cukru w trakcie poszczególnych etapów przygotowania wina wyróżniono odpowiednimi kolorami:
- przed rozpoczęciem fermentacji stężenie cukru nie powinno przekraczać 22°Blg - obszar różowy
- zaraz po dodaniu kolejnych dawek cukru w trakcie fermentacji, wskazania winomierza nie powinny przekraczać 16°Blg – obszar żółty
- odczyt w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich, mieścić powinien się w przedziale - obszar zielony
W celu dokonania pomiaru probówkę należy wypełnić niewielką ilością płynu pozbawionego cząstek stałych i pęcherzyków gazu. Ilość płynu powinna być taka, aby umieszczony w probówce pływak unosił się swobodnie i nie dotykał ścianek zbiorniczka. Wartość stężenia cukru odczytujemy wg menisku górnego cieczy.